Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Κοιλιοκάκη…η ύπουλη νόσος. Είναι νόσημα αυτοάνοσο και πλήττει 100.000 Ελληνες κάθε χρόνο!

Είναι νόσημα αυτοάνοσο και πλήττει 100.000 Ελληνες που συνεχίζουν ανυποψίαστοι τη ζωή τους χωρίς θεραπεία. Πρόκειται για τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πάθηση που μπορεί να έχει μοιραίες επιπτώσεις για την υγεία. 
 Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές έρευνες 1 στα 100 άτομα πάσχει απο κοιλιοκάκη αλλά συνήθως το αγνοεί. Ποιά είναι όμως αυτή η μυστήρια νόσος με το περίεργο όνομα; Η Κοιλιοκάκη είναι μια κληρονομική ασθένεια που προκαλείται από τη δυσανοχή στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη προκαλεί βλάβη στις λάχνες του λεπτού εντέρου με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ η απορρόφηση, ζωτικών για την υγεία, διατροφικών συστατικών… 

Μπανάνα και διαβήτης : Γνωρίζετε σε ποιο στάδιο ωρίμανσης είναι προτιμότερο να φάτε μια μπανάνα;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται για το πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καταναλώσουν τις μπανάνες που έχουν αγοράσει. Όταν είναι πράσινες και αγουρωπές ή όταν έχουν υπερωριμάσει και έχουν ήδη αρχίσει να μαυρίζουν;
Η γεύση της μπανάνας
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα διατροφικά οφέλη των μπανανών αλλάζουν σημαντικά καθώς αυτές ωριμάζουν. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η μιαώριμη μπανάνα (στάδιο 7) σας αφήνει μια πιο  γλυκιά γεύση από ότι μια άγουρη που είναι ξινότερη και ίσως πιο στυφή (στάδιο 1-2).

Η τσουκνίδα :Το φυτό με τις 60 διαφορετικές θεραπείες

Η τσουκνίδα στην αρχαιότητα έχαιρε μεγάλης αναγνώρισης από τους γιατρούς της εποχής. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης οι οποίοι την ανακάλυψαν, την χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση πολλών συμπτωμάτων και ασθενειών. Ο Ιπποκράτης σε ειδική συγγραφή βιβλίων με βάση τα βότανα και τα οφέλη τους ανέφερε 60 διαφορετικές φυσικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες με βάση το φυτό αυτό, ενώ ο Γαληνός την συνιστούσε ως διουρητικό και καθαρτικό.
 Με καταγωγή από την Ευρώπη η τσουκνίδα ανήκει στο γένος φυτών Urtica της οικογένειας Urticaceae. Το όνομα τους προέρχεται από το λατινικό ουσιαστικό uro που σημαίνει κάψιμο, ακριβώς λόγω του τσουξίματος που προκαλεί όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη σε όλο τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως ευδοκιμεί ιδιαίτερα λόγω του κλίματος και της χλωρίδας της χώρας μας.