Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Κανέλα, ένα μπαχαρικό-φάρμακο: Οι ασθένειες που προλαμβάνει και τα προβλήματα που λύνει-(λίστα)

H κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό. Οι περισσότεροι την προσθέτουμε στη μηλόπιτα, τον καφέ ή τη ζεστή σοκολάτα. Αντε και σε κάποια αλμυρά φαγητά με κόκκινη σάλτσα. Οπως δείχνουν, όμως, πολλές μελέτες υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να προσθέτουμε την κανέλα σε… ότι βρούμε.
Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στη διατροφή μπορεί να βελτιώσει γενικά την υγεία. Πέραν του ότι θα προσθέτει, αδιαμφισβήτητα, γεύση. Η κανέλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, σίδηρο, φλαβανόλες και μαγγάνιο, δηλαδή σε μερικά από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά.

Το τέλος των “θαυματουργών αντιβιοτικών” και η επιστροφή στα φυσικά αντιβιοτικά

Η ιστορία των αντιβιοτικών αρχίζει το 1928 όπου ανακαλύπτεται η πενικιλίνη αλλά μόλις ένα χρόνο μετά, το 1929 το British Journal of Experimental Pathology ανακοινώνει την ανεύρεση μικροβίων ανθεκτικών στην πενικιλίνη.
Το 1950, η ανθεκτικότητα στη πενικιλίνη φτάνει το 59%. Το 1995, η ανθεκτικότητα ξεπέρασε το 90%. Το μάθημα πια που παίρνει όλο το ιατρικό κατεστημένο, είναι γεγονός.
Μόλις 70 χρόνια μετά τη χρήση των αντιβιοτικών, η κατάσταση για τη δημιουργία όλο και πιο τρομερών και ανθεκτικών μικροβίων στα σημερινά αντιβιοτικά φέρνει πονοκέφαλο ακόμα και στους πιο αισιόδοξους.