Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να γίνει αιτία τροφικής δηλητηρίασης

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τα δύο βακτήρια που προκαλούν αρκετές τροφικές δηλητηριάσεις, τη σαλμονέλα και τοκολοβακτηρίδιο (e.coli).
Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα άλλο βακτήριο που αποτελεί αιτία δηλητηριάσεων το καμπυλοβακτήριο (campylobacter), το οποίο μάλιστα προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ στη Βρετανία και ενδεχομένως παγκοσμίως.
Οι περισσότερες μολύνσεις από το καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ήμαχαιροπίρουνα. Το βακτήριο φωλιάζει κυρίως στα λευκά κρέατα, κοτόπουλα και χοιρινά αλλά εξαφανίζεται με το καλό ψήσιμο.

Η γυμναστική αντιστρέφει τη γήρανση του δέρματος

Ξεχάστε τις ακριβές κρέμες αντιγήρανσης, υπάρχει ένας πιο φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος ανανέωσης του δέρματος και ίσως άλλων οργάνων του σώματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τακτική άσκηση είναι το κλειδί για την αναστροφή της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Η άσκηση βέβαια χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια αλλά είναι γνωστό πως “τά ἀγαθά κόποις κτῶνται”.
Η γυμναστική χαρίζει νεανική λάμψη στο δέρμα και μπορεί να αντιστρέφει τα σημάδια της γήρανσης σε όσους αρχίζουν να ασκούνται ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, αποφαίνεται μελέτη Καναδών ερευνητών με επικεφαλής τον αθλίατρο Μαρκ Ταρνοπόλσκι, του τμήματος Νευρομυϊκές Παθήσεις και Νευρομεταβολικές στο Τμήμα Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου McMaster στο Χάμιλτον, στο Οντάριο.

Γιατί το χρόνιο στρες αποτελεί κίνδυνο για έμφραγμα

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά έως τώρα δεν γνώριζαν τον ακριβή μηχανισμό.

Τα λευκά αιμοσφαίρια

Σύμφωνα με μια μελέτη ειδικών του Χάρβαρντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, το χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) και ισχαιμικό εγκεφαλικό επειδή προκαλεί υπερπαραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία επιδεινώνουν τη φλεγμονή στις αθηρωματικές πλάκες των αρτηριών. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εξοντώνουν βακτήρια, ιούς και άλλους εισβολείς.

Ακόμα και η ορθοστασία κάνει καλό στην υγεία

Οι αποδείξεις για το καλό που κάνει η άσκηση στην υγεία είναι συντριπτικές. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενεργοί με οποιοδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν δεν πάτε στο γυμναστήριο ή δεν τρέχετε χιλιόμετρα γύρω από το τοπικό πάρκο, πρέπει να αποφεύγετε την πολύ καθιστική ζωή κάνοντας κινήσεις μέσα στο σπίτι ή ανεβαίνοντας τις σκάλες, αντί να κάθεστε μπροστά στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
Φαίνεται πως οτιδήποτε μη καθιστικό, ακόμα και η απλή ορθοστασία, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας.
Μάλιστα, ο Μάικ Λούζμορ (Mike Loosemore), επικεφαλής αθλητίατρος στο Ίδρυμα Αθλητικής Γυμναστικής και Υγείας (ISEH) του University College του Λονδίνου, ισχυρίζεται ότι η ορθοστασία επί 3 ώρες την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, ισοδυναμεί με το να τρέξει κάποιος σε 10 μαραθώνιους μέσα σε ένα χρόνο.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Συμπτώματα και πρόληψη

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (West Nile virus) μεταδίδεται κυρίως με τα κουνούπια και μπορεί να είναι για ορισμένους ανθρώπους μια σοβαρή ασθένεια. Έκανε την εμφάνιση του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1999, όταν ξέσπασε επιδημία μέσα και γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης. Η επιδημία του ιού προκάλεσε τη σοβαρή ασθένεια 59 ατόμων και επτά θανάτους.

Tο ποπκόρν έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από ορισμένα φρούτα και λαχανικά

Νέα έρευνα αναφέρει ότι το ποπκόρν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) σε σχέση με ορισμένα φρούτα και λαχανικά.
Η ποσότητα πολυφαινολών στο ποπκόρν ήταν μέχρι 300 mg ανά μερίδα σε σύγκριση με 114 mg ανά μερίδα καλαμποκιού και 160 mg ανά μερίδα για όλα τα φρούτα, ανέφερε έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Χημικών στο Σαν Ντιέγκο.

Αυτό οφείλεται στο ότι οι πολυφαινόλες αραιώνονται στο 90% του νερού από το οποίο αποτελούνται πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ είναι περισσότερο συγκεντρωμένες στο ποπκόρν που έχει κατά μέσον όρο μόνο 4% νερό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Καρδιακή ανεπάρκεια και κατανάλωση μεταποιημένου κόκκινου κρέατος

Η κατανάλωση μεταποιημένου κόκκινο κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο δυνητικά θανατηφόρας καρδιακής ανεπάρκειας στους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο American Heart Association journal Circulation: Heart Failure.

Σχεδόν 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, και οι μισοί από αυτούς τους ανθρώπους πρόκειται να πεθάνουν μέσα σε 5 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση. Εν τω μεταξύ, το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και της απώλειας παραγωγικότητας που προκύπτει από καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται συνολικά σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.