Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η άσκηση μειώνει το στρες αυξάνοντας τη γαλανίνη

Η άσκηση είναι γνωστό ότι μειώνει το στρες και την κατάθλιψη, ωστόσο ο μηχανισμός του φαινομένου βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Σε μια σειρά από πρόσφατα πειράματα, νευροεπιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας έχουν αρχίσει να διαλευκάνουν τη σχέση μεταξύ άγχους και άσκησης.

Οι γαλακτωματοποιητές τροφίμων προκαλούν φλεγμονές στο έντερο και παχυσαρκία;

Οι γαλακτωματοποιητές, ουσίες που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα για να βελτιωθεί η υφή και η διάρκεια ζωής τους, μπορεί να προκαλούν φλεγμονή του εντέρου, μεταβολικές διαταραχές και παχυσαρκία μέσω αλλαγών που επέρχονται στα μικρόβια του εντέρου.
Αυτό υποδεικνύει μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια από Αμερικανούς και Ισραηλινούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Τα αποτελέσματά της μελέτης ενδεχομένως να ισχύουν και στον άνθρωπο.

Κάλιο, νάτριο και οι διαταραχές τους

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο βασικοί ηλεκτρολύτες του οργανισμού που λαμβάνουμε με τα τρόφιμα. Η διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας, άρα κατ’ επέκταση και των οργάνων μας.

Η πίτσα είναι η πιο εθιστική τροφή και μετά η σοκολάτα

O εθισμός σε συγκεκριμένα τρόφιμα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως είναι η απώλεια του ελέγχου επί της κατανάλωσής του, δηλαδή η δυσκολία να σταματήσει κανείς να τρώει παρότι έχει αυτή την επιθυμία.
Η απώλεια ελέγχου είναι ο λόγος που αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένες τροφές μπορεί να λειτουργούν στον εγκέφαλο όπως τα ναρκωτικά.

Η ευαισθησία στη γλουτένη δεν σημαίνει απαραίτητα κοιλιοκάκη

Υπάρχουν δύο ξεχωριστές καταστάσεις, η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη η οποία δεν οφείλεται στην κοιλιοκάκη.
Για την τελευταία υπάρχουν διχογνωμίες καθώς στα άτομα που παραπονούνται για ευαισθησία στη γλουτένη δεν ανευρίσκεται κάποια βιολογική βλάβη όπως π.χ. φλεγμονή στο έντερο.