Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η θρεπτική αξία των δαμάσκηνων

Έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή σιδήρου

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική. Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Κρόκος Κοζάνης:Ανακαλύψτε τα οφέλη του!!!

Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus) είναι ενα φυτό με σημαντική φαρμακευτική δράση. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι. Καλλιεργείται στην Κοζάνη εδώ και 3 αιώνες. Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται μια από τις κορυφαίες ποικιλίες.
Διατίθεται σε δύο μορφές, νηματίδια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.
Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν (Crocus sativus L.) θεωρείται ένα φυτό με εξέχουσες αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Που ακριβώς ωφελεί και πως μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται βρουξισμός και οφείλεται στη σύσπαση των μυών της μάσησης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο τριγμός διαρκεί 5-10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλεί απώλεια του σμάλτου, τάση για τερηδόνα και οδοντική αδυναμία. Οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, αν και συχνά αποδίδονται στην ψυχολογική ένταση. Δεν υπάρχουν θεραπείες, αλλά ένα ειδικό μασελάκι, το λεγόμενο “bite”, το οποίο προστατεύει τα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

13 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πραγματικά «θαυματουργό». Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Χάρη σε ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό του φυτού του πράσινου τσαγιού, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη, το ποτό αυτό αποδεικνύει ότι η φύση προσφέρει πραγματικά τα καλύτερα… φάρμακα. Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από όσους ίσως γνωρίζετε, για να αρχίσετε να πίνετε πράσινο τσάι.

ΥΠΟΤΑΣΗ

Ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες γίνεται λόγος από πολλούς για την υπόταση και τα όσα αυτή επιφέρει. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η υπόταση αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι ξεχωριστή νόσο.
Η υπόταση δεν μπορεί να οριστεί με βάση συγκεκριμένες τιμές συστολικής ή διαστολικής πίεσης. Η υπόταση ή αντίθετα η επάρκεια της αρτηριακής πίεσης καθορίζεται από τα συμπτώματα του ασθενή και ιδιαίτερα από την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης κατά την αλλαγή στάσης από ύπτια σε ορθία.
Ετσι εξηγείται και το παράδοξο οτι σε ύπτια θέση ένα άνθρωπος με σχετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση ανέχεται καλά τιμές εξαιρετικά χαμηλές όπως 65-70 mmHg.