Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε επιπλέον κιλό αλλάζει τα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος

zygaria 4 i kilo

Όταν κάποιος είναι λεπτός μπορεί να σκεφθεί ότι δεν έχει σημασία αν πάρει ένα κιλό παραπάνω. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία, ακόμα και ένα κιλό έχει την επίπτωσή του κι αυτό φαίνεται στις εξετάσεις αίματος.

Κάθε επιπλέον κιλό επηρεάζει τα αποτελέσματα στις αναλύσεις αίματος κι αυτό ισχύει για όλους, είτε για τους υπέρβαρους είτε για τους αδύνατους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που έγινε από Φινλανδούς και Βρετανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

Η ένταξη σε κοινωνικές ομάδες κάνει καλό στην ψυχική υγεία

koinokikothta monaxia 4

To να έχει κανείς μια ισχυρή ταύτιση με μια κοινωνική ομάδα, όπως είναι μια χορωδία ή ένα αθλητικό σωματείο, μπορεί να τον προστατέψει από τις ψυχικές ασθένειες.

Αυτό είναι το πόρισμα δύο μελετών από τον καθηγητή Φάμπιο Σάνι και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Dundee, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο του τμήματος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχολογίας στη Γλασκώβη.

Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πνευμονία

obese paxysarkia 4

Τον Μάρτιο του 2014 πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Βρετανός Κιθ Μάρτιν, ο οποίος είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 444 κιλά. Τους τελευταίους 32 μήνες της ζωής του ο Μάρτιν έκανε δραστική δίαιτα και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στομάχου. Κατάφερε να χάσει 196 κιλά αλλά τελικά πέθανε από πνευμονία.

Η περίπτωση του Μάρτιν έφερε στο φως τη σχέση της παχυσαρκίας με την πνευμονία. Η ασθένεια προσβάλλει 450 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως οδηγώντας στο θάνατο 4 εκατομμύρια.

Έχετε πονοκεφάλους; Αντιμετωπίστε τους μειώνοντας το αλάτι

alati natrio ponokefalos 4

Η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open από ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν από καιρό αυτή την παρενέργεια του αλατιού από σποραδικές διαπιστώσεις ωστόσο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα μια καλά ελεγχόμενη μελέτη που να δείχνει ότι επέρχεται μείωση των πονοκεφάλων με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Οι ειδικοί λένε ότι το μειωμένο αλάτι μπορεί να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους διότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε άτομα που δεν υποφέρουν από υπέρταση.

Πικάντικα φαγητά προτιμούν οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη

testosterone 4 chili kapsaikinh

Μερικές φορές βλέπει κανείς άνδρες να προσπαθούν να αποδείξουν ότι αντέχουν στην κατανάλωση καυτερών μπαχαρικών όπως είναι το κάρι. Φαίνεται όμως ότι η απόδειξη της αρρενωπότητας και της λεβεντιάς με κατανάλωση καυτερών φαγητών βασίζεται σε κάτι βαθύτερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior με τον τίτλο, «Μερικοί το προτιμούν καυτό».

Φυσιολόγοι από στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, βρήκαν ότι οι άνδρες που έχουν μια ροπή προς τις πικάντικες τροφές έχουν υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που τους κάνει πιο τολμηρούς και σεξουαλικά ενεργούς.

Οι έτοιμες πίτσες μπορεί να έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι

pitza 4 alati

Οι πίτσες που πωλούνται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι τόσο παραγεμισμένες με αλάτι που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Πολλές από αυτές τις πίτσες περιέχουν πάνω από 6 γραμμάρια αλάτι, δηλαδή περισσότερο από το ανώτατο όριο της ημερήσιας συνιστώμενες ποσότητας για έναν ενήλικα -τα 6 γραμμάρια αλάτι ισοδυναμούν με τρία κουταλάκια του γλυκού. Μερικές μάλιστα πίτσες έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι.

Πως θα προφυλαχτείτε από την “εορταστική” γαστρεντερίτιδα

gastrenteritida giortes 4

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η εορταστική γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα παθολογικά σύνδρομα που συνδέονται με το ρεβεγιόν.
Παρά το γεγονός ότι τα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα όξινα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα ωφέλιμα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας είναι συνήθως αποτελεσματικοί αμυντικοί φραγμοί έναντι των παθογόνων που εισέρχονται από το στόμα όταν ο πληθυσμός των παθογόνων αυτών είναι μικρός, η παρατεταμένη παραμονή των γευμάτων στο μπουφέ κατά το εορταστικό ρεβεγιόν οδηγεί συχνά σε πολλαπλασιασμό, αύξηση των παθογόνων και υπερκέραση των αμυντικών φραγμών του γαστρεντερικού σωλήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν λόγω κατανάλωσης κοινών αντιβιοτικών η φυσιολογική χλωρίδα έχει διαταραχτεί.

Μια ζεστή αγκαλιά προστατεύει από το κρυολόγημα και τη γρίπη

agalia griph 4

Θέλετε να αποφύγετε τα κρυολογήματα; Τότε κάποιος πρέπει να σας αγκαλιάζει.

Φαίνεται πως μια αγκαλιά αποτελεί ένδειξη ψυχολογικής υποστήριξης που μειώνει το άγχος και βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις όπως είναι το κρυολόγημα και η γρίπη. Ενδεχομένως μάλιστα να προστατεύει και από σοβαρότερες ασθένειες.

Η ισορροπία στο ένα πόδι αποκαλύπτει την υγεία του εγκεφάλου

200488618-001

Αν δεν μπορείτε να ισορροπήσετε εύκολα στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τότε ίσως βρίσκεστε σε κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, λένε Ιάπωνες ερευνητές.
Η δυσκολία να στέκεται κανείς στο ένα πόδι του μπορεί να υποδεικνύει ότι μικρά ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ή μικροσκοπικές αιμορραγίες έχουν ήδη συμβεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια είναι μεγαλύτερος, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Stroke.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ικανότητα να στέκεται κανείς στο ένα πόδι αποτελεί καλό δείκτη για το αν υπάρχουν βλάβες στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και μειωμένη νοητική λειτουργία σε φαινομενικά υγιείς ενήλικες.