Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ανακαλύφθηκε νέα πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κοπεγχάγη, Δανία
Μια νέα πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και είναι διαφορετική από το αμυλοειδές και την Ταυ, που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές κολλώδεις εγκεφαλικές πλάκες και πλέγματα, ανακάλυψαν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο Διεθνές Συνέδριο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, στην Κοπεγχάγη.

Η νέα αυτή ανακάλυψη ενδεχομένως να αποτελέσει τον στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών μέσων για τη νόσο Αλτσχάιμερ, την συχνότερη μορφή άνοιας. Επίσης, ίσως βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του γιατί ενώ μερικοί ασθενείς έχουν πλάκες και πλέγματα στον εγκέφαλό τους, χωρίς όμως συμπτώματα της νόσου. 

Πως επηρεάζει τη ζωή μας το χέρι με το οποίο γράφουμε

Το χέρι με το οποίο γράφει κανείς μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης, ωστόσο θα μπορούσε ακόμη και να επηρεάσει αυτά που τρώει κανείς, τι ρούχα αγοράζει μέχρι και τις αιτήσεις για δουλειά που κάνει.Όταν το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με δύο σχεδόν πανομοιότυπα προϊόντα, τείνει να επιλέγει εκείνο που βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το «κύριο» χέρι τους.Ένας ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψε, ότι το να εξαναγκάζει κανείς κάποιον να χρησιμοποιήσει το πιο «αδύναμο» χέρι του, μπορεί να επηρεάσει τις προτιμήσεις του.