Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η διατροφική «διαπαιδαγώγηση» των παιδιών

Η ζωή σε ένα σπίτι με παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η καθημερινή ρουτίνα θυμίζει ένα μαραθώνιο που γίνεται όμως με ταχύτητες αγωνίσματος 100 μέτρων. Όλοι (εκτός από τα παιδιά) συνήθως βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση. Εργασία, σπίτι, υποχρεώσεις.
Ένα διαρκής κύκλος στον οποίο δεν συμμετέχουν πάντοτε όλοι ισομερώς γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές και διαφορετικές για τον κάθε γονιό.

Οι αντικαταστάτες του κρέατος

Με τον όρο «ανάλογα κρέατος» εννοούνται όλα τα μη ζωικά προϊόντα, τα οποία προσεγγίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά (υφή, χρώμα, γεύση, μορφή) και τις χημικές ιδιότητες (υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών) ορισμένων τύπων κρέατος, παραγόμενα είτε με φυσικό τρόπο, είτε με τεχνικές διαδικασίες και αρωματικές ουσίες.

Το Νερό και η Τροφή μας

(Αυτά τα αγαθά θα πρέπει να προστατεύσουμε και όχι να ανησυχούμε για τις κλιματικές αλλαγές…)Της Βίκυς Χρυσού
Ο άνθρωπος για να επιζήσει έχει ανάγκη από τρία βασικά αγαθά:
Αέρα, Νερό και Τροφή. Δίχως αέρα αντέχουμε μόλις μερικά λεπτά…
Δίχως νερό μερικές ώρες και δίχως τροφή ίσως μερικές εβδομάδες…

Η ιπποκράτεια δίαιτα κατά της γήρανσης

Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική τους αξία.
Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Τα λευκά άλευρα δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από άμυλο, που προέρχεται απ’ το κέντρο του σπόρου, που είναι περιοχή πολύ φτωχή σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν τις προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.

Μοβ φρούτα εναντίον Αλτσχάιμερ, Καρδιοπάθειας και Καρκίνου

Τα φρούτα με σκούρο μοβ χρώμα μπορεί να μας προστατεύουν από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.
Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου του Πάρκινσον και σκληρύνσεως κατά πλάκας επίσης μπορεί να ελαττωθούν με τη συστηματική κατανάλωση φρούτων όπως τα σμέουρα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα μαύρα σταφύλια.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που πραγματοποίησαν την ανάλυση, εκτιμούν ότι πρέπει να έχει φωτεινό μοβ χρώμα τουλάχιστον το ένα από τα τρία φρούτα που καθημερινά πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλή υγεία.