Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ

Tι είναι ηπατίτιδα;
Το ήπαρ (συκώτι) είναι ένα ζωτικό όργανο που βρίσκεται στο δεξιό άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας. Έχει πολλές λειτουργίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, στη σύνθεση παραγόντων πήξης του αίματος για τον έλεγχο αιμορραγιών, στην παραγωγή ουσιών απαραίτητων στη μάχη κατά των λοιμώξεων καθώς και στην απομάκρυνση τοξικών ουσιών και φαρμάκων από τον οργανισμό. Εάν το ήπαρ προσβληθεί από ιούς ή υποστεί βλάβη από άλλα αίτια όπως τοξίνες, φάρμακα, αλκοόλ, αναπτύσσεται φλεγμονή (ερεθισμός) και νέκρωση, κατάσταση η οποία ονομάζεται ηπατίτιδα.

Θυμάρι: Φυσικός «σύμμαχος» της υγείας

Για την προέλευση της ονομασίας του φαίνεται να υπάρχουν πολλές απόψεις. Σύμφωνα με μια εκδοχή προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θύω», που σημαίνει, μεταξύ άλλων, και «ευωδιάζω».Το θυμάρι ή thymus vulgaris είναι ένας χαμηλός, εξαιρετικά ανθεκτικός θάμνος, με μοβ άνθη στις κορυφές των κλαδιών και θαυμάσιο άρωμα. Ανθίζει από το Μάιο μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου, τώρα δηλαδή.

Το αλφαβητάρι των ρευματοπαθειών σε σχέση με τη διατροφή

Α – Aντιοξειδωτικές ουσίες : Οι ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν ή παρεμποδίζουν την οξείδωση (δηλ. την καταστροφή κυττάρων λόγω της αντίδρασης τους με το οξυγόνο και την παραγωγή των ελευθέρων ριζών) με αποτέλεσμα να προλαβαίνουν ή να επανορθώνουν την καταστροφή των κυττάρων. Επίσης, μπορεί να βελτιώσουν την άμυνα του οργανισμού και γενικότερα χρειάζονται στην πρόληψη αλλά και ως μέρος της θεραπείας όλων των χρόνιων νοσημάτων φθοράς όπως είναι και οι ρευματοπάθειες.