Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρακάκης για την Εναλλακτική Δράση
Αν το παιδί σας είναι «ζωηρό», ίσως σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι υπερκινητικό.
Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα ή ΔΕΠ/Υ, είναι μία διαταραχή που προβληματίζει πολύ τις σύγχρονες οικογένειες. Περίπου το 2-4% των παιδιών έχουν ΔΕΠ/Υ και αναλογικά εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια.
Παρατηρήστε καλά αν το παιδί σας…
 Αφήνει συχνά ημιτελείς αφηγήσεις ή ενέργειες;

Η διαφορά μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι διαφορά υπάρχει υπάρχει μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων. Κατ’ αρχήν, στη φύση ,γίνονται στο πέρασμα των χρόνων, φυσικές μεταλλάξεις ανάλογα με τις γεωκλιματικές διαφοροποιήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στα φυτά και τα ζώα για να εξυπηρετηθεί η επιβίωσή τους και οι αντίστοιχες ισορροπίες.

Κρόκος Κοζάνης: το “καμάρι” της Ελλάδας

Ενα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, ο κρόκος Κοζάνης, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό μας, συγκεντρώνει πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά.
Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε το διάσημο αυτό μπαχαρικό στα καλλυντικά της, αφού ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά όπως μπορεί επίσης να το συναντήσετε, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια που έκαναν «θραύση» από τα αρχαία χρόνια.

Μύθοι και Αλήθειες για την Χορτοφαγία

Μύθος ή αλήθεια ;
1. Οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο σαλάτες.
Μύθος, η χορτοφαγική διατροφή είναι μία πλήρης διατροφή αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο, μάλιστα σε πολλές χώρες υπάρχουν σχολές αποκλειστικά για χορτοφάγους μάγειρες. Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα οι χορτοφαγικές επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 60% της Ελληνικής κουζίνας αποτελείται από χορτοφαγικές συνταγές όπως μπριάμ, φασολάκια, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα και εκατοντάδες άλλες συνταγές που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.

Κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν κακές τροφές, παρά μόνο τροφές που… θα πρέπει να καταναλώνουμε περιορισμένα.
Υπάρχουν κάποιες τροφές όμως που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.
Αναψυκτικά
Πόσα αναψυκτικά ήπιατε σήμερα;
Στην Ελλάδα 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τύπου κόλα το χρόνο…

Εποχικότητα φρούτων και λαχανικών

Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων & λαχανικών θα πρέπει να τα αγοράζουμε στην εποχή τους. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται στο πιάτο μας πιο ‘’φυσικά ‘’, με καλύτερη γεύση και εμφάνιση. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση , να τα αγοράζουμε φρέσκα. Επισημαίνουμε ότι για να θεωρηθούν φρέσκα, πρέπει ο τόπος παραγωγής τους να μην είναι μακρύτερα  των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο πώλησής τους.
Παρατίθεται  πιο κάτω η διαθεσιμότητα των φρούτων & λαχανικών, όλο το χρόνο ανά μήνα .  Τα τρόφιμα με αστερίσκο ( * ) ,βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή ( μήνας  αιχμής ). Σημειώνουμε τέλος ,ότι τα φρούτα & λαχανικά εισαγωγής, διατίθενται όλο τον
χρόνο στο εμπόριο.