Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Μύθοι και Αλήθειες για την Χορτοφαγία

Μύθος ή αλήθεια ;
1. Οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο σαλάτες.
Μύθος, η χορτοφαγική διατροφή είναι μία πλήρης διατροφή αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο, μάλιστα σε πολλές χώρες υπάρχουν σχολές αποκλειστικά για χορτοφάγους μάγειρες. Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα οι χορτοφαγικές επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 60% της Ελληνικής κουζίνας αποτελείται από χορτοφαγικές συνταγές όπως μπριάμ, φασολάκια, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα και εκατοντάδες άλλες συνταγές που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας.
2. Οι χορτοφάγοι έχουν έλλειψη πρωτεϊνών, σιδήρου, ασβεστίου και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Μύθος, μία σωστή και ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή παρέχει όλες τις ουσίες που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Τα οικόσιτα ζώα είναι χορτοφάγα από την φύση παίρνουν όλες τις θρεπτικές ουσίες, όταν λοιπόν εμείς καταναλώνουμε τα προϊόντα της φύσης παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά αποφεύγοντας τις τοξίνες του κρέατος.
3. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν χορτοφάγοι.
Αλήθεια, αν όχι όλοι οι περισσότεροι ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, την λεγόμενη “Πυθαγόρεια διατροφή”.
Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η χορτοφαγία δεν έκανε καλό μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα την αποκαλούσαν “αποχή εμψύχων”.Μέχρι και τον 18ο αιώνα αποκαλούσαν τους χορτοφάγους “Πυθαγόρειους”
Ακόμα και μέχρι σήμερα τα μεγαλύτερα μυαλά της ανθρωπότητας ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή π.χ. Άλπερτ Αϊνστάιν, Μπέντζαμιν Φράνκλιν, Λέοναρντ Τόλστόι, Μαχάτμα Γκάντι, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Άνταμ Φέργιουσον και πολλοί άλλοι…
4.Οι χορτοφάγοι είναι πιο υγιείς από τους κρεατοφάγους.
Αλήθεια, πάντα βασισμένες σε έναν γενικά πιο υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει και την σωματική άσκηση μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, καρκίνο και πολλές άλλες αρρώστιες που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση κρέατος. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι όσοι ακολουθούν μία ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή έχουν καλύτερη διάθεση, είναι πιο ενεργητικοί και παρουσιάζουν σημαντικά μειωμένα σημάδια γήρανσης.
5. Η χορτοφαγική διατροφή είναι μία οικολογική διατροφή.
Αλήθεια, πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την οικολογία και το περιβάλλον τονίζουν ότι η χορτοφαγία μπορεί να λύσει το πρόβλημα της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ποσότητα σιτηρών που χρειάζεται π.χ. μία αγελάδα για να τραφεί μπορεί να εξασφαλίσει τροφή σε πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’αυτούς που θα τρέφονταν με το κρέας της.Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι οι ποσότητες νερού, καυσίμων και ενέργειας που καταναλώνονται για την εκτροφή ζώων είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερες απ’ αυτές που χρειάζονται για την παραγωγή οσπρίων, λαχανικών κλπ.
Η χορτοφαγία επομένως αποτελεί και έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει πρόσφατη έκθεση του Ο.Η.Ε.
Ο καθηγητής Έντγκαρ Χέρτουιτς, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης είπε: «Τα ζωικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά από την παραγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η άμμος ή το τσιμέντο, τα πλαστικά ή τα μέταλλα. Η βιομάζα και τα χωράφια που προορίζονται μόνο για κτηνοτροφία προκαλούν τόση ζημιά όσο η καύση των ορυκτών καυσίμων».

http://greenchef.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου