Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Αλάτι Ιμαλαϊων: ένα πολυόπλο κατά πολλών ασθενειών

Το Αλάτι Ιμαλάιων δεν είναι ένα κοινό αλάτι. Και σίγουρα δεν είναι επεξεργασμένο. Αυτό το γεγονός από μόνο του, το κάνει και υπερέχει συγκριτικά με τα κοινά επεξεργασμένα που έχουν χάσει όλες τις ισχυρές δυνατότητες τους λόγο της αλλοίωσης τους από την επεξεργασία. Το κοινό αλάτι έχει την «κακή συνήθεια» να κάνει κατακράτηση υγρών και για αυτό μαζεύουμε σακούλες κάτω από τα ματιά, αλλά μας προκαλεί και κυτταρίτιδα καθώς μπλοκάρει το λίπος στους ιστούς.

7 λόγοι για να ακούτε περισσότερη μουσική

Οι ευεργετικές λειτουργίες της μουσικής δεν περιορίζονται μονάχα στο επίπεδο της διασκέδασης. Διαβάστε πώς αλλιώς σας κάνει καλό.
Η μουσική δεν χρειάζεται μετάφραση, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί με μία μόνο διασκευή να αλλάξει χροιά. Μας ευχαριστεί, μας ξεκουράζει, μας κάνει να χορεύουμε, να γελάμε, να κλαίμε. Οι ευεργετικές της λειτουργίες που έχει πάνω μας η μουσική, όμως, δεν περιορίζοντα μονάχα στο επίπεδο της διασκέδασης.

Φτιάξε το δικό σου ισοτονικό ποτό εύκολα και γρήγορα

Δες τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου σπιτικό ισοτονικό ποτό χωρίς χημικά πρόσθετα…
Τα αθλητικά ποτά είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξεις, όπως και θα σου βγει πολύ φθηνότερα από το να τα αγοράσεις στα καταστήματα.
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μερικά συστατικά.

Από Αλτσχάιμερ μέχρι Αρθρίτιδα, οι μέλισσες βοηθούν σε όλα

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές, εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Είναι χρήσιμο για τη θεραπεία προβλημάτων πέψης, για το κυκλοφορικό σύστημα, για τα αναπνευστικά προβλήματα και πάνω από όλα φυσικά, καταπραΰνει τον πονόλαιμο. 

Η κατάθλιψη είναι μεταδοτική

Μπορεί η κατάθλιψη να είναι κολλητική; Ναι υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Notre Dame με βάση έρευνα που διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές. Η έρευνα συντονίστηκε από τους ψυχολόγους Gerald Haeffel και Jennifer Hames του Πανεπιστημίου της Notre Dame και δημοσιεύθηκε στο ψυχολογικό έντυπο Clinical Psychological Science.

Άσκηση από το μηδέν..

Καθημερινά ακούς και διαβάζεις για τη σημασία της άσκησης στην καθημερινότητα του ανθρώπου. Η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά σε βομβαρδίζουν με διάφορες δημοφιλείς δίαιτες και ασκήσεις, εστιάζοντας στην απόκτηση «ιδανικού» σώματος και το μόνο που καταφέρνουν είναι, να σου δημιουργούν άγχος για να αποκτήσεις το σώμα «πρότυπο» που σου έχουν επιβάλλει και ενοχές για την εμφάνισή σου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ΓΟΠ και η αντιμετώπισή της

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση (ΓΟΠ), είναι μια νόσος που ταλαιπωρεί αρκετές χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Στην συγκεκριμένη νόσο, η βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου γίνεται δυσλειτουργική με αποτέλεσμα την διέλευση του περιεχομένου του στομάχου προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το πρόβλημα δημιουργείτε, καθώς τα όξινα υγρά του στομάχου , αλλοιώνουν το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, δημιουργώντας αίσθημα καύσου. Η ΓΟΠ εμφανίζεται κυρίως σε αγχώδη άτομα, σε άτομα που δεν διατρέφονται σωστά, σε παχύσαρκους αλλά και σε εγκύους.

Μπλοκάρει ο μεταβολισμός; Μύθος ή αλήθεια;

Μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών διεργασιών που επιτελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, για να παραχθεί ενέργεια. Για να πραγματοποιηθούν οι βασικές λειτουργίες του ατόμου (αναπνοή, διατήρηση θερμοκρασίας, λειτουργία της καρδιάς και των αδένων), χρειάζεται ενέργεια. Το ελάχιστο ποσό ενέργειας που απαιτείται για αυτή τη διαδικασία, όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας ονομάζεται Βασικός Μεταβολισμός Ηρεμίας (ΒMR).
Παράγοντες που επηρεάζουν το μεταβολισμό:

Τοπικό πάχος και άσκηση

Το λίπος στο σώμα μας είναι κατανεμημένο σε διάφορα μέρη του μέχρι την εφηβεία μας, μετά την εφηβεία ο λιπώδης ιστός μπορεί να συγκεντρωθεί σε κάποιες περιοχές κυρίως στην κοιλιά και στους γλουτιαίους, μηριαίους. Αυτό συνήθως οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας.

Κατά την περίοδο της νηστείας παρατηρούμε ότι αυξάνεται η πρόσληψη των φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και η σχέση τους με την μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών.

Στο εδώλιο του κατηγουρουμένου η φρουκτόζη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε πριν από λίγες μέρες μιαςσύσταση σχετικά με την κατανάλωση ζάχαρης. Προτείνει μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης από το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, (αυτό ήταν μέχρι σήμερα το συνιστώμενο όριο) σε 5%.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό που κάνει κυρίως τη ζημιά στον οργανισμό είναι η φρουκτόζη (η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα μόριο φρουκτόζης).

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να νεκρώσει τα κύτταρα του εγκεφάλου

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πως η έλλειψη ύπνου βλάπτει τη γνωστική απόδοση.
Για την χρόνια στέρηση ύπνου, την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι φοιτητές, οι φορτηγατζήδες κλπ, μια κοινή στρατηγική είναι να καλύψουν τη διαφορά τα Σαββατοκύριακα. Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ανησυχητικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι πιο σοβαρή από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα: μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη απώλεια ορισμένων εγκεφαλικών κυττάρων.

Γιατί οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά “χτυπούν” το πρωί

Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η πιθανότητα να υποστεί κάποιος έμφραγμα (καρδιακή προσβολή) δεν είναι ίδια στη διάρκεια της ημέρας, αλλά παρουσιάζει διακυμάνσεις. Είναι πιο πιθανό να συμβεί νωρίς το πρωί, την ώρα που ξημερώνει. Ωστόσο η αιτία αυτού του φαινομένου δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστή.
Τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, στη Βοστώνη, και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, γράφουν στο επιστημονικό περιοδικό Blood ότι αυξημένη πιθανότητα για καρδιακή προσβολή στο πρωί σχετίζεται με μία πρωτεΐνη που λέγεται αναστολέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου (Plasminogen Activator Inhibitor-1 ή PAI-1).

Διακοπή καπνίσματος: Τα οφέλη για την υγεία

Πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες ο υπουργός υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Στη συνέχεια οι καπνοβιομηχανίες έπρεπε να αναγράφουν προειδοποιήσεις των κινδύνων του καπνίσματος σε κάθε πακέτο τσιγάρων που πουλιόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε δόθηκε έμφαση σ’ αυτή την προειδοποίηση και ένα τεράστιο εύρος κλινικών, στατιστικών και άλλων ερευνών έχει ενισχύσει το αρχικό συμπέρασμα.Το κάπνισμα είναι βλαβερό, όχι μόνο επειδή σχετίζεται με τον καρκίνο των πνευμόνων, αλλά και επειδή αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα οφέλη της άσκησης

H έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας σοβαρός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως στην παχυσαρκία, στο διαβήτη, στην υπέρταση και στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερίνη).
Αν δεν ασκείστε, διπλασιάζεται περίπου η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και είναι παραπλήσια με τον κίνδυνο που παρατηρείται εξαιτίας της αυξημένης χοληστερόλης, της υπέρτασης ή του καπνίσματος. Επιπλέον, η καθιστική ζωή σχετίζεται με 30 έως 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Ο περιορισμός των θερμίδων επιβραδύνει τη γήρανση

Τα τελευταία αποτελέσματα μιας μελέτης 25 ετών που αφορά το ρόλο της διατροφής στη γήρανση δείχνουν σημαντική μείωση θνησιμότητας και ασθενειών σε πιθήκους που καταναλώνουν μια δίαιτα με λίγες θερμίδες.
Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison το 1989, είναι μία από τις δύο εν εξελίξει, μακροπρόθεσμες μελέτες που γίνονται στις ΗΠΑ για να εξεταστούν οι επιπτώσεις μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων.

Υγιεινή διατροφή σημαίνει 7-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη, μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει του 7-10 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Η μελέτη αφορούσε έρευνα διάρκειας 12 ετών και διαπίστωσε ότι τα λαχανικά είναι τέσσερις φορές πιο υγιεινά από τα φρούτα. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σύσταση για πέντε μερίδες την ημέρα, που προτείνεται σήμερα πό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι επαρκής – αν και μόνο το 30% των ανθρώπων ακολουθούν αυτή τη σύσταση.

Υγιής καρδιά για υγιές μυαλό

Όταν είστε έτοιμοι για τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο ή άσκηση στο γυμναστήριο μπορεί να σκέφτεστε ότι θα βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση ή ότι θα αδυνατίσετε αλλά σκεφτείτε επίσης ότι θα έχετε ένα υγιέστερο μυαλό μετά από 20-25 χρόνια.
Αμερικανοί ερευνητές λένε σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς όταν είναι νέος τόσο καλύτερες νοητικές επιδόσεις θα έχει ως μεσήλικας.