Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας.

Κατά την περίοδο της νηστείας παρατηρούμε ότι αυξάνεται η πρόσληψη των φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και η σχέση τους με την μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συμβάλλει στην αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας και στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών.
Η αυξημένη πρόσληψη ελαιολάδου και τροφών όπως το σουσάμι, οι ελιές και οι ξηροί καρποί έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι με την αποχή κρέατος από την διατροφή μας μειώνουμε αισθητά το κορεσμένο λίπος.

Η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών όμως θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Ως ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα που ορίζουμε στην νηστεία είναι και ο αποκλεισμός δύο από τις πιο βασικές ομάδες τροφίμων από το καθημερινό διαιτολόγιο, αυτήν της ομάδας του κρέατος και αυτής του γάλακτος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για ελλείψεις βασικών συστατικών.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση του μυϊκού ιστού στον οργανισμό. Έτσι, εάν ένας οργανισμός δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε πρωτεΐνες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγηθεί σε μείωση του βασικού του μεταβολισμού, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι ο βασικός μεταβολικά δραστήριος ιστός.
Τι πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα διατροφής;
Η ποικιλία είναι η λέξη κλειδί στην νηστεία. Τα άτομα που νηστεύουν θα πρέπει να καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια τόσο σε βιταμίνες όσο και σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα θαλασσινά και τα όσπρια καθώς και μία ποικιλία από προϊόντα σόγιας για όσους το επιθυμούν θα δώσουν στον οργανισμό τις πρωτεΐνες που χρειάζεται. Τα θαλασσινά αναπληρώνουν την απαραίτητη ποσότητα σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που χρειάζεται ο οργανισμός μας, οπότε δεν θα πρέπει να λείπουν από το νηστίσιμο σαρακοστιανό μενού. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου χρειάζεται η παράλληλη λήψη τροφών με βιταμίνη C, ενώ εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, το σουσάμι, το ταχίνι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γάλα σόγιας.
Μύθος ή αλήθεια η αύξηση βάρους με την νηστεία;
Οι νηστίσιμες τροφές δεν ικανοποιούν επαρκώς το αίσθημα του κορεσμού. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αλόγιστη κατανάλωση υδατανθράκων και λιπαρών, καθώς οι υπερβολές τους μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση του σωματικού βάρους. Δώστε προσοχή σε πολύ θρεπτικές τροφές μεν όπως είναι το ταχίνι, ο χαλβάς, οι ξηροί καρποί, ο ταραμάς, το παστέλι, οι ελιές που σε μεγάλες ποσότητες όμως και σε συνδυασμό με την αύξηση της ποσότητας τόσο του ψωμιού, όσο και της μερίδας του φαγητού πολλές φορές οδηγούν σε κάποια επιπλέον κιλά με το τέλος της νηστείας.
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας;
Τα άτομα τα οποία νηστεύουν θα πρέπει να προσέξουν ορισμένα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το ποσοστό πρωτεϊνικής πρόσληψης, η πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών όπως η Β12 και του φολικού οξέος, καθώς και η αλόγιστη κατάχρηση σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ανεπαρκείς και δεν θεωρούνται πλήρεις σε αμινοξέα, αφού έχουν έλλειψη σε κάποια από αυτά. Έτσι, όσοι κάνουν νηστεία πρέπει να δώσουν βάση στην εξισορρόπηση των αμινοξέων της δίαιτας τους. Για παράδειγμα ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακά (φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια) θα προσφέρει στον οργανισμό μας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς συμβάλλει στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα η μειωμένη πρόσληψη να οδηγεί σε αναιμία. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι διάφορες ομάδες όπως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, οι αθλητές, αλλά και γυναίκες με ιστορικό αναιμίας και οστεοπόρωσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίοδο της νηστείας. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό έτσι ώστε να καλύψουμε πλήρως όλα εκείνα τα στοιχεία στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας και να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.

http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου