Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Πολλοί φρουτοχυμοί του εμπορίου έχουν περισσότερη ζάχαρη από τα αναψυκτικά

froutoxymoi 4 emporio

Το 25% των φρουτοχυμών του εμπορίου περιέχουν ίση ποσότητα ζάχαρης με τα σακχαρούχα αναψυκτικά όπωςCoca-Cola, αν όχι περισσότερη.
Το ένα τέταρτο των προϊόντων που ελέγχθηκαν στη Βρετανία είχαν τουλάχιστον 5-6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για κάθε 200 ml -αυτή την ποσότητα έχουν τα σακχαρούχα αναψυκτικά. Μάλιστα, μερικοί χυμοί φρούτων του εμπορίου είχαν ακόμα και 60% παραπάνω ζάχαρη από τα αναψυκτικά.
Ο βρετανικός οργανισμός Action on Sugar (Δράση για τη Ζάχαρη), που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary, του Λονδίνου, εξέτασε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη 203 φρουτοχυμών, φρουτοποτών και smoothies, διαπιστώνοντας ότι σε πολλά από αυτά η περιεκτικότητα σε ζάχαρη υπερβαίνει τα 10,6 γραμμάρια ανά 100 ml προϊόντος που ανευρίσκεται στα κανονικά αναψυκτικά. Κάποια ροφήματα είχαν 13 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 ml προϊόντος, ενώ βρέθηκε και ένα με 16,1 γραμμάρια στα 100 ml. Πιο συγκεκριμένα, 57 από τους εξεταζόμενους φρουτοχυμούς είχαν ίση ή περισσότερη ζάχαρη από την Coca-Cola.
«Είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο το γεγονός ότι τα ποτά αυτά διατίθενται στο εμπόριο για τα παιδιά και τους γονείς τους σαν να είναι υγιεινά. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο καθηγητής Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, πρόεδρος του Action on Sugar. «Πρέπει να σταματήσουμε την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας που είναι εκτός ελέγχου».
Σε γενικές γραμμές, τα φρουτοποτά και τα ροφήματα από συμπυκνωμένο χυμό περιείχαν περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι οι φυσικοί χυμοί.
Η ζάχαρη αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως «σάκχαρα», τα οποία πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά που αγοράζουμε έναν χυμό, ακόμα κι αν αυτός αναγράφει «χωρίς προσθήκη ζάχαρης».

Χυμοί φρούτων και υγιεινή διατροφή

Όπως ανέφερε η Κάουδερ Χάσεμ, διατροφολόγος του Action on Sugar, ο έλεγχος αφορούσε κυρίως τους χυμούς που στοχεύουν στα παιδιά ή προωθούνται ως κατάλληλοι για να τους πίνουν τα παιδιά στα σχολεία. Η Χάσεμ τόνισε πως οι γονείς δεν πρέπει να θεωρούν αυτομάτως υγιεινό όποιο ρόφημα προέρχεται από φρούτα ή αναγράφει τη λέξη «χυμός» και πρόσθεσε πως προτιμότερο είναι να πίνουν τα παιδιά αραιωμένους τους χυμούς του εμπορίου και σε μικρές ποσότητες.
Ο καρδιολόγος Ασιμ Μαλχοτρα προειδοποίησε ότι εκτός από την φθορά των δοντιών, υπάρχουν αυξανόμενα επιστημονικά στοιχεία ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου. «Οι χυμοί φρούτων του εμπορίου και τα smoothies δεν θα πρέπει να είναι μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής”, είπε.
Από την πλευρά της, η Άλισον Τέντστοουν, διατροφολόγος του κυβερνητικού οργανισμού Public Health England, είπε πως οι χυμοί φρούτων μπορούν να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η κατανάλωσή τους πρέπει να περιορίζεται στα 150 ml την ημέρα. Συνέστησε επίσης να καταναλώνονται μαζί με γεύματα, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης τερηδόνας.
http://www.healthyliving.gr

Οι δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι πιο αποτελεσματικές μακροχρόνια

zygaria diaita 4 gynaika

Οι δημοφιλείς δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους, όπως η δίαιτα Άτκινς και ηSouth Beach, δεν οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους μακροχρόνια απ’ ό,τι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η άσκηση, σύμφωνα με μία μετα-ανάλυση που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό, Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes και χρηματοδοτήθηκε από το Καναδικό Ινστιτούτο Έρευνας και Υγείας.

Δυσανεξία στις τροφές: Αιτίες και συμπτώματα

dysanexia trofes 4 4

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Ο όρος δυσανεξία σε τρόφιμα χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο παθήσεων που χαρακτηρίζονται από κακή πέψη ή διαταραχή της απορρόφησης ή αντίδραση υπερευαισθησίας σε ένα ή περισσότερα συστατικά των τροφών, τα οποία προκαλούν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ : Η ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ.


ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι επίδραση ασκεί ο φούρνος μικροκυμάτων στο νερό, την τροφή και το σώμα σας; Ρώσοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλα τα τρόφιμα που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων έχουν μειωμένη διατροφική αξία και περιέχουν καρκινογόνες και ραδιολυτικές ενώσεις, οι οποίες προκαλούν βλάβες στον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση γευμάτων που ετοιμάζονται σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, συναισθηματική αστάθεια και έκπτωση διανοητικών λειτουργιών. Οι Ρώσοι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον μειωμένη διατροφική αξία -ή αξιοσημείωτη εξασθένηση του ενεργειακού πεδίου της τροφής-στο 90 τοις εκατό όλων των γευμάτων που θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιες τροφές ρίχνουν το ουρικό οξύ;

Μορφή επιδημίας λαμβάνει η ουρική αρθρίτιδα ή αλλιώς ποδάγρα εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Υπολογίζεται πως το 2,5% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν. Τα θύματά της είναι κυρίως άνδρες που βρίσκονται στην μέση ηλικία. Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα; Ποια είναι η κατάλληλη δίαιτα που ρίχνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως;