Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Το ακτινίδιο προστατεύει το DNA μας

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εγγενές φρούτο της Κίνας, το οποίο μεταφέρθηκε στην  Ζηλανδία τον 20ο αιώνα όπου... και άρχισε να καλλιεργείται μαζικά κάποιες δεκαετίες αργότερα. Σήμερα, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους παραγωγούς του ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ακτινίδια μπορούν να ασκούν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στο πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτο-θρεπτικά συστατικά περιεχόμενό τους. Μεταξύ των ποικίλων αυτών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν αποδοθεί στα συστατικά τους είναι και η αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών του μπορεί να οδηγεί σε προστασία του DNA των ανθρωπίνων κυττάρων από βλάβες που επάγονται από το οξυγόνο.

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα - Ποια η θρεπτική τους αξία

Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. 
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προτιμούμε και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε σαλάτες ή μαγειρεμένα, δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την κατανάλωση τους, πολλές φορές και ως υποκατάστατα πλήρων γευμάτων.Αντίθετα, το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς μειώνουμε την κατανάλωση τους, τη στιγμή που στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να διαλέξουμε.
 
Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.
Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά που βρίσκουμε στον πάγκο της λαϊκής κατά τους χειμερινούς μήνες.