Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Τεστ που υπόσχονται απώλεια βάρους: Παραμύθι χωρίς happy end

Πιστεύετε ότι απλά κρατώντας 2 μεταλλικές βέργες ή αναλύοντας το DNA σας μπορείτε να εντοπίσετε τα «άσχημα» τρόφιμα που ευθύνονται για το αυξημένο σας βάρος; Δυστυχώς η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Τα διάφορα «τεστ δυσανεξίας» ή «τεστ τροφικής υπερευαισθησίας», αλλά και τα τεστ DNA που μπορεί να έχετε ακούσει, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και καμία έρευνα που να τα υποστηρίζει.
Ας πάρουμε τα πράγματα με της σειρά.

Οι θαυματουργές ιδιότητες της βιταμίνης C που λίγοι γνωρίζουν

Τι είναι όμως η πασίγνωστη βιταμίνη C;
Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι κρυσταλλικό στερεό λευκού χρώματος αν και στα δείγματα που έχουν προσμίξεις ή έχουν επιμολυνθεί μπορεί να εμφανίζονται ελαφρώς κίτρινα.
Είναι ευδιάλυτο στο νερό και δίνει ελαφρώς όξινα διαλύματα. Το όνομα του προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα α- και το σκορβούτο μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση της επούλωσης τραυμάτων και οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης C.

βρώμη και πίτουρο βρώμης: διατροφική αξία

Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ κουβέντα για τη βρώμη και το πίτουρο της βρώμης, το “φλούδι” με λίγα λόγια που περιβάλει τον καρπό.
Βοτανική ταξινόμιση
Η βρώμη ανήκει στη φυλή Aveneae και ειδικότερα στο γένος Αvena. Aπ’ όλα τα είδη, σήμερα, καλλιεργείται κυρίως το Αvena Sativa και το Avena Byzantina (κόκκινη ή Βυζαντινή βρώμη).
Προέλευση και εξέλιξη
Η ήμερη βρώσιμη βρώμη A. Sativa, κατά τον Coffman 1946, προέρχεται από φυσική μετάλλαξη της Α. Byzantina.

είναι τα αντηλιακά ασφαλή για την υγεία;

Η προπαγάνδα κατά του ήλιου δεν λέει να τελειώσει. Μόλις αρχίζει το καλοκαίρι, αρχίζει ο καταιγισμός της πλύσης εγκεφάλου για το πόσο τρομακτικός, κακός και ύπουλος είναι ο ήλιος που καραδοκεί έξω από την πόρτα μας. Ταυτόχρονα όμως εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι ο σημερινός άνθρωπος δεν παράγει επαρκώς βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με όλες σχεδόν τις γνωστές παθήσεις, από τον καρκίνο και την αρθρίτιδα μέχρι την κατάθλιψη. Ως γνωστόν όμως, η βιταμίνη D παράγεται μόνο από την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ περιέχεται σε  εξαιρετικά μικρές ποσότητες σε διάφορες τροφές. Άρα… η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία μας προτείνει πλέον  συμπληρώματα βιταμίνης D για να αντισταθμίσουμε την έλλειψη του ήλιου…

Άλλη μια έρευνα συμπεραίνει ότι: “η στέρηση τροφής ισούται με παράταση ζωής”

Αλλη μία επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι αν ένας οργανισμός στερηθεί τη συνήθη ποσότητα τροφής του, υποβαλλόμενος σε δραστική δίαιτα, μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια της ζωής του. Σε προηγούμενη έρευνα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τρεις μέρες ολικής νηστείας μπορούν να επαναφέρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθώντας ακόμα και τους καρκινοπαθείς.
Η νέα μελέτη έγινε από Αμερικανούς επιστήμονες σε σκουλήκια, τα οποία, εξαιτίας της έλλειψης τροφής, έζησαν διπλάσιο χρόνο από τον κανονικό, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

γυμναστική για τον εγκέφαλό σας

Είναι γεγονός ότι παρόλο που στη διάρκεια της ζωής μας, ο αριθμός των νευρώνων του εγκεφάλου μας ελαττώνεται διαρκώς, ωστόσο παραμένουν πάντα αρκετοί για να διατηρείται άριστη η μνήμη μας.
Αλλά για να συνεχίζει ν’ αποδίδει ο εγκέφαλος, ακόμα κι όταν περνάνε τα χρόνια, πρέπει να τον…γυμνάζουμε τακτικά.
Τί οφείλετε, λοιπόν, να κάνετε;
• Εξασκείτε διαρκώς τον εγκέφαλο και τη συγκέντρωσή σας: Διαβάζετε, παρακολουθείτε την επικαιρότητα, βλέπετε εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος, έχετε κοινωνική ζωή για να συζητάτε με φίλους. Τα σταυρόλεξα, το σκραμπλ ή άλλα πνευματικά παιχνίδια είναι επίσης εξαιρετική άσκηση.