Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Το σαφράν στο μικροσκόπιο

Δημοφιλές καρύκευμα στην Ελλάδα, ο κρόκος θεωρείται πολύτιμος για πολλούς λόγους: για τη δυσκολία συγκομιδής του, το δυνατό άρωμά του, τη μοναδική γεύση του, τη χρωστική του δύναμη, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία μας.

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες ο καφές μπορεί να κάνει καλό στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μεγάλη γερμανική επιδημιολογική μελέτη συμπεραίνει πως όσοι πίνουν τακτικά καφέ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο ή καρδιά ενώ κινδυνεύουν λιγότερο από διαβήτη τύπου 2. Μια ελληνική μελέτη επίσης βρήκε ότι καφές μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία.
Από την άλλη πλευρά όμως είναι γνωστό ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα σε ειδικές κατηγορίες ατόμων (π.χ. ανεβάζει τους χτύπους την καρδιάς και μεγαλώνει το πρόβλημα στην ακράτεια ούρων).

Το γρήγορο περπάτημα καθυστερεί την άνοια

Υπάρχει σήμερα μια απεγνωσμένη ανάγκη για οτιδήποτε θα μπορούσε να επιβραδύνει την αυξανόμενη επιδημία της άνοιας. Εκτιμάται ότι 44,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άνοια σε όλο τον κόσμο ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει τα 75,6 εκατομμύρια το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ.
Αν και δεν υπάρχει μαγική πρόληψη ή θεραπεία, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει είναι η άσκηση. Μελέτη δείχνει ότι το τακτικό ζωηρό περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το μέγεθος των περιοχών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον προγραμματισμό και τη μνήμη.

Ωκυτοκίνη κατά οστεοπόρωσης και σπλαχνικού λίπους

Η ωκυτοκίνη μπορεί να αποτελεί θεραπεία για την οστεοπόρωση και το σπλαχνικό λίπος που εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες. Όπως είναι γνωστό, η εμμηνόπαυση συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους και οστεοπόρωση ή οστεοπενία. Η αύξηση του βάρους έχει τη μορφή σπλαχνικού λίπους, το οποίο έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και καρκίνου.

O τρόπος ζωής ευθύνεται για το 25% των αποβολών

Το 25% των αποβολών θα μπορούσε να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής των γυναικών, λένε Δανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Να σημειωθεί ότι η αποβολή κατά τη γέννα είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη έκβαση μια εγκυμοσύνης και επηρεάζει τουλάχιστον μία στις επτά κυήσεις.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής την Ανν-Μαρι Νυμπο Άντερσεν λένε ότι δίνοντας οι γυναίκες μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο ζωής τους μπορούν να αποφευχθούν κίνδυνοι μιας αποβολής.

Τροφές που πολεμούν Ιούς και Μικρόβια!

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις ιώσεις είναι η σωστή διατροφή. Ας δούμε ποιά τρόφιμα θα μας βοηθήσουν: 
Brazil nuts  Με 33 θερμίδες και μόλις 3 γραμμάρια λιπαρά, ένα πακέτο brazil nuts περιέχει περισσότερη από την προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση ποσότητα σεληνίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που περιορίζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος.