Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να γίνει αιτία τροφικής δηλητηρίασης

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τα δύο βακτήρια που προκαλούν αρκετές τροφικές δηλητηριάσεις, τη σαλμονέλα και τοκολοβακτηρίδιο (e.coli).
Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα άλλο βακτήριο που αποτελεί αιτία δηλητηριάσεων το καμπυλοβακτήριο (campylobacter), το οποίο μάλιστα προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ στη Βρετανία και ενδεχομένως παγκοσμίως.
Οι περισσότερες μολύνσεις από το καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ήμαχαιροπίρουνα. Το βακτήριο φωλιάζει κυρίως στα λευκά κρέατα, κοτόπουλα και χοιρινά αλλά εξαφανίζεται με το καλό ψήσιμο.

Το καμπυλοβακτήριο είναι ένα επικίνδυνο μικρόβιο που μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών (ηλικίες κάτω των 5 ετών) και των ηλικιωμένων που έχουν υποτονικό ανοσοποιητικό σύστημα.
Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άρρωστοι για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre (μία σοβαρή ασθένεια του νευρικού συστήματος).

Το πλύσιμο μεταδίδει… το βακτήριο

Η βρετανική Αρχή Τροφίμων εξέδωσε νέες οδηγίες για το μαγείρεμα των πουλερικών καθώς ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι τα πλένουν πριν τα μαγειρέψουν.  Σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA, Food Standards Agency) μεταξύ 4.500 εθελοντών, βρήκε ότι το 44% πλένει το κοτόπουλο με νερό πριν το βάλει στο φούρνο ή στην κατσαρόλα.
Όμως το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου, μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των χεριών, του νιπτήρα και των επιφανειών της κουζίνας μεκαμπυλοβακτήρια.  Τα βακτήρια μεταδίδονται από πιτσιλιές και τα σταγονίδια του νερού που προκαλείται κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ενός τροφίμου.
Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα γίνεται με τη λογική να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες και μικρόβια. «Αυτό δεν πρέπει να γίνεται, διότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος της μόλυνσης με καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο μέσω των σταγονιδίων του νερού μπορεί να μολύνει τα ρούχα και όλους τους πάγκους της κουζίνας», δήλωσε η κυρία Κάθριν Μπράουν, εκτελεστική διευθύντρια της FSA.
To καμπυλοβακτήριο πλήττει περίπου 280.000 άτομα το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, και οι τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις που προκαλούνται από το μολυσμένο κοτόπουλο.

Σκόρδο και αντιβιοτικά

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις, φροντίστε να προσθέτετε λίγο σκόρδο στο φαγητό σας. Μια ουσία που περιέχει το σκόρδο η οποία σκοτώνει το καμπυλοβακτήριο είναι τοθειούχο διαλλύλιο.
Η δράση του θειούχου διαλλυλίου είναι πιο ισχυρή απ’ ό,τι αυτή των αντιβιοτικών ερυθρομυσίνη και σιπροφλοξασίνη, ενώ ασκείται σε πολύ μικρότερο χρόνο από αυτόν που χρειάζονται τα αντιβιοτικά για να επιδράσουν.
Να σημειωθεί ότι το 80% των στελεχών του καμπυλοβακτηρίου που έχουν εντοπιστεί είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου