Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τι είναι φυτικές ίνες και που μας ωφελούν!!!

Οι φυτικές ίνες που καταναλώνουμε φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.  Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης παράγονται διάφορα παραπροϊόντα και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.  Οι ευεργετικές συνέπειες των φυτικών ινών στην υγεία οφείλονται στη συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και της παραγωγής των ανωτέρω παραπροϊόντων.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και της απόκρισης της ινσουλίνης.  Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Η χρήση των φυτικών ινών στην διατροφή είναι απαραίτητη, παρόλα αυτά η λήψη τους θα πρέπει  να γίνεται προοδευτικά καθώς η απότομη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, τυμπανισμό και κράμπες στο στομάχι .  Ο οργανισμός υγείας συνιστά την κατανάλωση από 25-30 gr. φυτικών την ημέρα, ενώ καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει είναι αναγκαία η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει την λειτουργία του.  Ενώ είναι σημαντικό μαζί με την κατανάλωση των φυτικών ινών να καταναλώνουμε και σημαντικές ποσότητες νερού καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κινηθούν καλύτερα στον πεπτικό σωλήνα οι τροφές.
Αναφορές:
·         Wikipedia.org
·         eufic.org
·         menshealth.gρ
·         nhs.uk
·         betterhealth.vic.gov.au
ΠΗΓΗ http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου