Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Παιδική δυσκοιλιότητα. Πως αντιμετωπίζεται;

Αρχικά θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε πως ορίζουμε την παιδική δυσκοιλιότητα. Εμφανίζεται λοιπόν όταν το παιδάκι σας δεν επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα, όταν έχει δύσκολες κενώσεις, σκληρά κόπρανα ή ακόμα όταν παραπονιέται για έντονους πόνους κατά την διάρκεια της κένωσης. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λύση ή στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, με τις φυτικές ίνες να αποτελούν το «κλειδί» της υπόθεσης.

Οι φυτικές ίνες ανήκουν στην κατηγορία των υδατανθράκων άλλα δεν πέπτονται και δεν διασπώνται στον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα να βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ας δούμε λοιπόν ποιές αλλαγές στη διατροφή των παιδιών μπορούν να σας «ανακουφίσουν».. οικογενειακώς!
Ολική άλεση από νωρίς
Συστήστε την ολική άλεση στο παιδί σας από τα αρχικά στάδια της στερεής διατροφής του. Έτσι θα τη γνωρίσουν και θα την προτιμούν χωρίς γκρίνιες και φωνές.
Πρωινό με ολική άλεση:
  • Επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Στην περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε και τη γλυκιά γεύση μπορείτε να επιλέξετε κάποια γεύση δημητριακών πρωινού πιο γλυκιά που να σας προσφέρει και τα οφέλη της ολικής άλεσης όπως για παράδειγμα με αποξηραμένα φρούτα, με μαύρη σοκολάτα ή σε συνδυασμό με μέλι και αμύγδαλα.
  • Δημιουργήστε μόνοι σας τα «δικά σας δημητριακά» ανακατεύοντας τα αγαπημένα τους δημητριακά με νιφάδες βρώμης ή άλλα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Αντικαταστήστε τις απλές φρυγανιές με φρυγανιές ολικής άλεσης ή ακόμα και κρίθινο παξιμάδι.
  • Χρησιμοποιήστε πολύσπορο αντί για λευκό ψωμί για να συνοδέψετε το γεύμα τους, ή για να παρασκευάσετε το τοστ τους.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν ακόμη μία κατηγορία τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Φρουτένιο σνακ:
  • Προγραμματίστε για ενδιάμεσα σνακ του παιδιού φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με τη φλούδα. Το μήλο, το αχλάδι και τα βερίκοκα αποτελούν καλές επιλογές.
  • Δυνατά όπλα κατά της δυσκοιλιότητας είναι επίσης τα δαμάσκηνα και τα ακτινίδια.
  • Μπορείτε επίσης προσθέσετε αποξηραμένα φρούτα στο γιαούρτι, στις σαλάτες, ή στο μπολ με τα δημητριακά τους.
Κύριο γεύμα με φυτικές ίνες:
  • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, προσφέροντας ποικιλία λαχανικών μαζί με τα κύρια γεύματα των παιδιών σας. Η ωμή, ή βραστή σαλάτα και τα ψητά λαχανικά μπορούν να συνοδέψουν όμορφα το μεσημεριανό φαγητό. Χρησιμοποιήστε πολύχρωμα λαχανικά και δώστε τους ευφάνταστα σχήματα, προκειμένου να τα καταναλώσουν τα παιδιά με μεγαλύτερη ευκολία.
  • Αυξήστε την συχνότητα κατανάλωσης των οσπρίων. Οι φακές, τα ρεβίθια και φασόλια είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο τραπέζι σας 1-2 φορές την εβδομάδα.
  • Χρησιμοποιήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης όπως τα σπαγγέτι ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι. Στολίστε τα και με μια σάλτσα λαχανικών και αυτόματα οι φυτικές ίνες θα πρωταγωνιστούν στο τραπέζι σας.
Το νερό.. νεράκι
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ενυδατώνονται επαρκώς. Η σωστή ενυδάτωση σε συνδυασμό με την πρόσληψη φυτικών ινών βοηθούν ιδιαίτερα στην κινητικότητα του εντέρου, ανακουφίζοντάς τα από το πρόβλημα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα πιο μικρά παιδιά που δεν μπορούν να βάλουν μόνα τους νερό για να το καταναλώσουν. Θυμηθείτε επίσης ότι νερό περιέχεται σε πολλές ακόμη πηγές όπως στα φρούτα, τα λαχανικά και τρόφιμα όπως το γιαούρτι, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες βρίσκεται σε διάφορα ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι κ.λπ. Έτσι, πέρα από το πόσιμο νερό, μπορείτε να επιλέξετε μία ποικιλία μη αλκοολούχων ροφημάτων για τη σωστή ενυδάτωση των παιδιών σας, έχοντας υπόψιν σας ότι πολλά από αυτά τα ροφήματα περιέχουν συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών όπως βιταμίνες και μέταλλα, ή δίνουν ενέργεια (θερμίδες) η οποία πρέπει να συνυπολογίζεται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη.
Κλαίρη Παπαβασιλείου , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.nutrimed.gr
http://www.foodbites.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου