Οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης
ηλικίας που υποκειμενικά νιώθουν φτωχοί (άσχετα με το πόσο είναι
πραγματικά φτωχοί), αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα και γενικά έχουν
χειρότερη υγεία, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα
γερμανική έρευνα. Ήταν ήδη γνωστό ότι η αντικειμενική φτώχεια
σχετίζεται με χειρότερη υγεία και με πιο σύντομη ζωή, όμως η νέα μελέτη
δείχνει ότι ακόμα και η υποκειμενική φτώχεια (δηλαδή πώς αξιολογεί
κανείς την προσωπική κοινωνικο-οικονομική κατάστασή του) έχει ανάλογες
επιπτώσεις.
Σάββατο 1 Μαρτίου 2014
Αν αισθάνεσαι φτωχός αρρωσταίνεις πιο εύκολα και πεθαίνεις πιο γρήγορα
Καυτερή πιπεριά… για το μεταβολισμό, το κυκλοφορικό και πολλά άλλα
Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και
αιώνες. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του
γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Η μελέτη
της καυτερής πιπεριάς (τσίλι) μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να
δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων που θα σταματούν
τον πόνο στην πηγή του.
12 αυτοάνοσα νοσήματα – Όταν ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του!!!
Ως αυτοάνοσες ασθένειες ορίζονται εκείνες οι οποίες προκαλούνται από
υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι
στον ίδιο τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί έτσι
ώστε να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα που μπορεί να
εισβάλλει στον οργανισμό μας. Επομένως, οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι η
ακριβώς αντίθετη περίπτωση της ανοσολογικής ανεπάρκειας, η οποία
προκαλείται από υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014
Αφάρμακος Ιατρική, ή αλλιώς γιατροσόφια της γιαγιάς μας.
Νηστεία Σαρακοστής: Υπέρ και κατά για την υγεία μας
Διανύοντας την περίοδο της Σαρακοστής πολλοί από μας
ακολουθούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα νηστείας, ο καθένας για τους δικούς
του λόγους. Άλλοι για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους
καθήκοντα και άλλοι ως μια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού, μέσω
του αποκλεισμού των τροφών ζωικής προέλευσης και της συνεπακόλουθης
αύξησης των φυτικών τροφών, όπως λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα.
Γιατί τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνδυάζονται με κιμά;
Όπως πιθανόν να έχετε ακούσει, οι συνδυασμοί των τροφών παίζουν πολύ
σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, αφού οι ακατάλληλοι συνδυασμοί, όχι μόνο
δεν επιτρέπουν στον οργανισμό μας να απορροφήσει τα απαραίτητα στοιχεία
αλλά μερικές φορές μπορεί ακόμα και να βλάψουν την υγεία μας. Ένα τέτοιο
παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά που τα συνοδεύουμε με κιμά. Και στο τέλος
παίρνουμε κι ένα γλυκό. Γιατί είναι λάθος λοιπόν;
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014
Οι 6 τροφές με τα πιο επικίνδυνα λιπαρά!!!
Τα τρανς λιπαρά δεν αυξάνουν μόνο τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης,
όπως κάνουν και τα κορεσμένα λίπη, αλλά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους,
ρίχνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει αποδειχθεί
ότι μας προστατεύει από τις φλεγμονές και κυρίως τις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με έρευνες, καθώς τα τρανς λιπαρά παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα, αλλά και καλύτερη υφή, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων.
Σύμφωνα με έρευνες, καθώς τα τρανς λιπαρά παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα, αλλά και καλύτερη υφή, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων.
Κερί στο αυτί: τι να προσέξετε
Γράφει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός
σωλήνας που ξεκινάει από το έξω αυτί και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το
δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και
αδένες που παράγουν κυψελίδα (το κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί
ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.
Χοληστερόλη: Ξεχάστε όσα ίσχυαν έως σήμερα!
ΤΡΩΜΕ…ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε.
Σε πολλά κείμενα μας(στο site αλλά και στα βιβλία μου) σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόν ες τροφές ή τις καρκινογόν ες…συνήθ ειες
(πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται τώρα και η παρακάτω
ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να μας επιβεβαιώσ ει και ν’ ανοίξει τα μάτια του καταναλωτι κού κοινού για τους διατροφικο ύς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινό τητά μας!
Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας;
Τα αυγά είναι μια νόστιμη και υγιεινή τροφή και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, αλλά επίσης συχνά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών, μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, αλλά επίσης συχνά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών, μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες.
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014
5 οφέλη που έχουμε αν δεν τρώμε κρέας
Ως διατροφολόγος, η Tanya Zuckerbrot, από τη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι
το κρέας έχει θέση στην υγιεινή διατροφή. Το άπαχο κρέας είναι υψηλό σε
πρωτεΐνες, που χρειάζονται για υγιείς μυς και πλούσιο σε βιταμίνες, όπως
αυτές του συμπλέγματος Β, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και
παντοθενικό οξύ. Περιέχει επίσης μέταλλα, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο που
προάγουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο αν συμβαίνει
να τρώτε μεγάλες ποσότητες κρέατος υπάρχουν λόγοι υγείας για τους
οποίους θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή του.
Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές
Με πρωταγωνιστικό ρόλο στα φρούτα και τα λαχανικά, οι ευεργετικές
φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της διατροφής και της υγείας
μας, που όμως πολλοί δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.
Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
18 προβλήματα των ποδιών που σας προειδοποιούν για την υγεία σας!
Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, Θάλεια Γούτου, αισθητικός-κοσμητολόγος, medlabnews.gr
Τα
πόδια μας είναι ίσως το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο
καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια
της μέρας.
Σελήνιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αντιοξειδωτικές
του ιδιότητες. Στις αρχές του 1970, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το
σελήνιο αν και είναι απαραίτητο στη διατροφή και σε μικρές ποσότητες,
αποτελεί κύριο συστατικό του μέταλλο- ενζύμου υπεροξειδάσης της
γλουταθειόνης και άλλων σελήνιο- πρωτεϊνών και συμμετέχει προστατευτικά ενάντια στην οξειδωτική καταστροφή των ελεύθερων ριζών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)