Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Με την δύναμη της Φύσης! ΟΙ σωστές τροφές είναι …φάρμακο!

Σε αλφαβητική σειρά ανακάλυψε ποια τρόφιμα ενδέχεται να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συμπτώματα κάποιων ασθενειών αλλά και να μην εμφανίζουν επιδείνωση των προβλημάτων της κάθε ασθένειας καταναλώνοντας τα…
Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αιμορραγία: πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.

Οι κίνδυνοι που κρύβει μια… ξεροψημένη μπριζόλα!!!

Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Καλό θα ήταν να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια, καθώς έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία σας.

Κατά τη διαδικασία του ψησίματος αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, όσο περισσότερο διαρκεί το ψήσιμο, τόσο περισσότερες βλαβερές ουσίες παράγονται.

Η άγνωστη τροφή που ρίχνει την χοληστερίνη!!!

Λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το τόφου και ακόμα λιγότεροι ποιες είναι οι ευεργετικές του επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Το τόφου είναι ένα προϊόν σόγιας και συγκεκριμένα παρασκευάζεται από το γάλα σόγιας, το οποίο συμπιέζεται και ψύχεται σε μορφή κύβων, παίρνοντας την όψη και την υφή του λευκού τυριού.
Διατροφικά χαρακτηριστικά
Το τόφου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και μαγγανίου, καθώς και μετάλλων όπως το σελήνιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, το τόφου είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, χαλκού, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β1.

Όχι στα αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα

Αν “τρέχει” η μύτη ή ξεροβήχουμε για να αποβάλλουμε το φλέγμα, δεν χρειάζεται να σπεύσουμε στα ντουλάπια και να πάρουμε κάποιο αντιβιοτικό για να γίνουμε καλά, υποστηρίζουν γιατροί και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας.
Τα συμπτώματα αυτά συχνά οφείλονται σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς και όπως αναφέρουν οι γιατροί “είναι μύθος ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την θεραπεία αυτών των λοιμώξεων”.

5 θρεπτικά μέρη φρούτων και λαχανικών που δεν τρώμε

Αρκετοί από εμάς ωφελούμαστε από την «στάνταρ» συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – περίπου δύο κούπες φρούτα και δύο με τρεις κούπες λαχανικά την ημέρα – όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία που… πετάμε;
Ναι, καλά καταλάβατε. Οι φλούδες και τα κοτσάνια των πιο «διάσημων» φρούτων και λαχανικών κρύβουν μπόλικα θρεπτικά συστατικά τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Η φλούδα του μήλου Μήλα μου για… φλούδα.

9 οφέλη της κανέλας στην ζωή μας

Ποιου δεν αρέσει μία γεύση κανέλας πάνω σε μία φρέσκα μηλόπιτα ή σε ένα chai latte; Είναι ένα από τα μπαχαρικά που έχουν μια φανταστική γεύση. Αλλά η γεύση δεν είναι ο μόνος λόγος για να αγαπήσετε την κανέλα. Πιο κάτω είναι 10 λόγοι για να αγαπήσετε αυτό το σούπερ μπαχαρικό:

 1. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Αυτό είναι επίσης μια εξαιρετική είδηση για όποιον επιθυμεί σταθερά ενεργειακά επίπεδα.

Γιατί να φυτέψω ρίγανη στο μπαλκόνι μου;

Αν ονειρευτήκατε να μυρίζει ο χώρο σας φρέσκια ρίγανη είναι πολύ εύκολο να το κάνετε πραγματικότητα – και μάλιστα είναι η καταλληλότερη εποχή. Η ρίγανη φυτεύεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Απριλίου, ακόμα και με μικρά κομμένα κλωνάρια. Όμως η ανοιξιάτικη ρίγανη είναι η πιο …τυχερή, αφού το δημοφιλές βότανο λατρεύει τον άπλετο ήλιο.
Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Πεπόνι κατά της καρδιοπάθειας, του εγκεφαλικού και της… κυτταρίτιδας

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πεπονιού
Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Τα θαλάσσια μπάνια και οι ιδιότητες τους!

Θαλάσσια λουτρά, λασποθεραπεία και αμμοθεραπεία.Σε ποιές παθήσεις κάνουν καλό και πότε απαγορεύονται.
Τα ζεστά μπάνια με θαλασσινό νερό και οι Αντενδείξεις τους
Τα θαλάσσια λουτρά είναι κατά κανόνα πάρα πολύ ωφέλιμα. Επιδρούν πάνω στον οργανισμό όχι μόνο τυπικά σαν λουτρά με θαλασσινό νερό, άλλα και με όλη τη διαδικασία η οποία απαιτείται για την πραγματοποίησή τους.
Σαν λουτρό επιδρούν με την ερεθιστική ικανότητα του κρύου νερού, με το Αλάτι και το Ιώδιο που περιέχει το θαλασσινό νερό, με τις κινήσεις τις όποιες είναι υποχρεωμένος ο λουόμενος να κάνει και οι οποίες είναι εξαίρετες κινήσεις υγιεινής πού «Αναπτύσσουν» τις λειτουργίες όλων των μυών και οργάνων τού σώματος, και με τις κινήσεις του νερού οι όποιες επενεργούν σαν ένα ελαφρό κυματοειδές μασάζ πάνω σ’ όλο το σώμα.

Σύκο: το φρούτο με τα 9 οφέλη, που… γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Σήμα κατατεθέν του Αυγούστου. Έχει ιδιαίτερη υφή και γεύση, κυρίως όμως αποτελεί καλή πηγή ενέργειας.
Το σύκο είναι ένα γλυκό, ιδιαίτερα νόστιμο φρούτο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο (ειδικά τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν πολύ καλή φυτική πήγη των ιχνοστοιχείων). Μάλιστα, οι ποικιλίες με σκούρα κόκκινη σάρκα είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες (ουσίες με αντιοξειδωτική δράση). Σε σύγκριση με άλλα φρούτα, τα σύκα περιέχουν λίγο περισσότερα σάκχαρα και κατ΄επέκταση ενέργεια (σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει η συγκριτικά μικρότερη περιεκτικότητά τους σε νερό), ωστόσο οι φυτικές ίνες βοηθούν στην ομαλότερη απορρόφηση των σακχάρων τους.

Κιρσοί ή κιρσώδεις φλέβες και βότανα.

οτιδήποτε μειώνει την κυκλοφορία του αίματος στις κνήμες μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη κιρσωδών φλεβών
δηλαδή
διογκωμένες
διαπλατυσμένες
μεγεθυσμένες
επιμηκυμένες
συστραμμένες και
πρησμένες φλέβες…
οι κιρσοί μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος συνήθως όμως
τις βρίσκουμε στις κνήμες…
η βοτανική ιατρική έχει πολλά να προσφέρει σε αυτή την κατάσταση αρκεί η δράση της να ενισχύεται με
- τη σωματική άσκηση
- η διατροφή να είναι πλούσια
σε φρέσκα φρούτα όπως

Προσοχή στην “υπερφόρτωση” των πρωτεΐνών

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά που καταναλώνουν καθημερινά, αρκετοί στρέφονται στις πρωτεΐνες ως βασική διατροφική πηγή ενέργειας.
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τους αθλητές και γενικότερα για όσους θέλουν να ενισχύσουν τη μυϊκή τους μάζα, ποιες είναι όμως οι ιδανικές ποσότητες για όλους εμάς;
Ο νευροχειρουργός και ιατρικός ανταποκριτής του CNN Sanjay Gupta εξηγεί.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Βιταμίνη B και Ψυχοσωματικές ασθένειες

Η λέξη ψυχοσωματική αναφέρεται στη σχέση και αντίδραση του μυαλού και του σώματος, του ενός προς το άλλο. Στα τελευταία χρόνια πολλά έχουν γραφτεί για τις ψυχοσωματικές δυσκολίες. Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο, ότι οι στενοχώριες, οι συναισθηματικές διαταραχές και τα άγχη μπορούν να έχουν τόσο τρομερή επίδραση στη γενική υγεία, ώστε να μπορούν να είναι ακόμη και αιτίες σοβαρών ασθενειών.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Επτά λόγοι να τρώμε κάθε μέρα ηλιόσπορους

Οι ηλιόσποροι αποτελούν ένα υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους και μπορεί εύκολα να ενταχθούν στην καθημερινή μας διατροφή με διάφορους τρόπους.

Έτσι μπορούμε να τους προσθέσουμε στη σαλάτα μας, στα φαγητά μας αλλά και να φτιάξουμε διάφορα βουτήματα και ψωμί με ηλιόσπορο.

Το άγνωστο σύνδρομο της χρόνιας κούρασης

Μήπως ακόμη και μετά από μεγάλες περιόδους ξεκούρασης, συνεχίζετε να νιώθετε έντονη κόπωση. Τότε, ίσως πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης, μία κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία και κούραση, η οποία καταβάλλει τον ασθενή.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, περισσότερο από έξι μήνες, συνεχόμενα ή και διακοπτόμενα.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στην αιτία που προκαλεί αυτή τη διαταραχή, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως το σύνδρομο αυτό παρουσιάζεται μετά από μόλυνση, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδα ή ακόμη και κοινό κρυολόγημα.