Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι, στην παπάγια και στα ροζ γκρέιπφρουτ. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται στον οργανισμό. Διατροφικά, βρίσκεται πλούσιο στις ντομάτες και ειδικότερα στον τοματοχυμό.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από τη διατροφή περισσότερων
από 21.800 παιδιών και ενηλίκων και διαπίστωσαν ότι οι καταναλωτές
σταφυλιών έτρωγαν επίσης άφθονα φρούτα και λαχανικά, ενώ στη διατροφή
τους αφθονούσαν οι ίνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο και οι
βιταμίνες A, C και Β6.