Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το βάδισμα σύμμαχος της καρδιάς

Πάνω από το ένα τέταρτο των ανθρώπων του πλανήτη φαίνεται πως δεν έχουν συνείδηση του πιο απλού πράγματος: πόση ώρα περπατούν καθημερινά, ιδίως με βάδισμα πιο γρήγορο από το κανονικό.
Αυτό, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, που γιορτάστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, είναι πολύ κακό, επειδή το περπάτημα -και γενικότερα η σωματική άσκηση- αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσει κανείς τον εαυτό του από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδίως από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ασκηθείτε και πολεμήστε την υπέρταση

Στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα συμβάλλει η σωματική άσκηση σύμφωνα με κινέζικη έρευνα.
Οι άνθρωποι που ασκούνται πάνω από τέσσερις ώρες την εβδομάδα, έχουν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή πίεση, σε σχέση με όσους ασκούνται λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα, σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Όσοι ασκούνται μία έως τρεις ώρες εβδομαδιαίως, έχουν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο υψηλής πίεσης.

Ο κίνδυνος των light κάνοντας δίαιτα

Έχετε ξεκινήσει δίαιτα και σας έχει πει ο διαιτολόγος σας ή γνωρίζετε ότι θα πρέπει να προτιμάτε προϊόντα με λιγότερα λιπαρά.
Στην αγωνία σας λοιπόν να χάσετε γρήγορα βάρος δεν έχετε αφήσει ούτε μια συσκευασία με χαμηλά λιπαρά. Όταν πάλι πεινάτε, τρώτε κάτι light. Δεν φοβάστε να ξεφύγετε και λίγο στην ποσότητα, γιατί απλά αυτό που τρώτε είναι light.

Τα θετικά και τα αρνητικά της γυμναστικής στο διάδρομο

Ο διάδρομος είναι δύο από τα πιο «αγαπημένα» μηχανήματα των φανατικών του γυμναστηρίου και όχι μόνο. Παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή προπόνηση και βοηθάει να κάψετε θερμίδες, βελτιώνοντας παράλληλα την αερόβια ικανότητά σας.
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα θετικά αλλά και αρνητικά που μπορεί να μας προσφέρει η γυμναστική πάνω σε ένα διάδρομο.

Τα συμπεράσματα της επιστήμης για την ασπαρτάμη

Για την ασπαρτάμη έχουν κατά καιρούς ακουστεί πολλά. Ειδικοί και μη ειδικοί, όλοι έχουν να πουν και κάτι. Ωστόσο, όπως γίνεται για όλα τα τρόφιμα και συστατικά που καθημερινά καταναλώνουμε, το λόγο πρέπει να έχει η επιστήμη.
Ο αναμφισβήτητος κριτής είναι η επιστημονική έρευνα, με σωστή και έγκυρη μεθοδολογία και τα συμπεράσματά της. Εκεί βασίζονται ή θα πρέπει να βασίζονται και όλες οι συστάσεις των ειδικών προς τους καταναλωτές. Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι επιστήμονες για την ασπαρτάμη.

Πατάτα η μαγική!

Οι πατάτες είναι πολύ νόστιμες. Μπορείτε να τις φάτε ψητές, πουρέ, τηγανιτές, σε πατατάκια κ.λ.π. Εδώ όμως θα τις χρησιμοποιήσουμε για να λευκάνουμε το δέρμα μας και να το κάνουμε πιο λαμπερό! Οι πατάτες είναι φορτωμένες με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και κάνουν το δέρμα μας να φαίνεται νεότερο, ενώ το τονώνουν και ανανεώνουν τα κύτταρα. Λειαίνουν τις λεπτές ρυτίδες, δίνοντας σφριγηλότητα και ελαστικότητα στο δέρμα, ενώ το προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση.

Ο καφές σύμμαχος εγρήγορσης και καλύτερης συγκέντρωσης

Ο καφές αποτελεί για πάρα πολύ κόσμο ένα βασικό συστατικό καθημερινής τόνωσης. Εκτός από τη συναισθηματική σύνδεσή με το αγαπημένο μας ρόφημα, όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι έχει άμεση σύνδεση και με την ψυχική μας υγεία με διάφορους τρόπους!

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

Η ζυγαριά αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό και ταυτόχρονα τον καλύτερο φίλο για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το πρώτο που κάνουν το πρωί μόλις ξυπνήσουν είναι ζύγισμα σε μία ζυγαριά.

Μήπως όταν ασκείστε κοκκινίζετε σαν παντζάρι

Οι ένοχοι για την απίστευτη ερυθρότητα στο πρόσωπό σας, όταν ασκείστε είναι τα τριχοειδή αγγεία σας, δηλαδή τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει δροσερό. Τ
α άτομα με ευαίσθητο δέρμα μάλιστα μπορεί να παραμένουν κόκκινα, έστω και αφού έχουν ξεπλύνει το πρόσωπό τους με νερό.

Δείτε πόσες χρήσεις μπορεί να έχει το γάλα!

Το γάλα κάνει πολύ καλό στα οστά μας, αλλά έχει και άλλες πολλές χρήσεις πέρα από την κατανάλωση του ως ρόφημα!Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το γάλα:
Μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέ από μελάνι: Είτε από στυλό είτε από εκτυπωτή, αυτοί οι λεκέδες δύσκολα εξαφανίζονται. Εκτός κι αν βάλετε επάνω του λίγο γάλα πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Τα ένζυμα που περιέχονται στο γάλα διαλύουν το μελάνι, χωρίς να καταστρέφουν το υλικό.

Προσοχή στα trans λιπαρά σε τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά

Αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών που δεν τα θέλουμε στη διατροφή μας και πολύ περισσότερο στη διατροφή των παιδιών. Μιλάμε για τα trans λιπαρά οξέα, που προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.

Υψώστε διατροφικό τοίχος στις ιώσεις και τα κρυολογήματα

Το φθινόπωρο έφτασε φέρνοντας μαζί τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μερικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο κατά των ιώσεων είναι:

Το ξέρατε ότι το ψωμί του τοστ είναι και καθαριστικό;

Μπορεί να έχετε φάει άπειρα τοστάκια, αλλά να μην έχει περάσει καν από το μυαλό σας ότι οι φέτες του ψωμιού του τοστ έχουνε και άλλες χρήσεις!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη;

O κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (cataract) αυξάνεται όταν κάποιος λαμβάνει στατίνες (statins) βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. «Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη λήψη στατινών και στην εμφάνιση καταρράκτη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άισακ Μάνσι, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας.

Οι βιταμίνες Β προσφέρουν μικρή προστασία έναντι του εγκεφαλικού

Σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζενγκζού, βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% κατά μέσο όρο. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Neurology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός ρόλος των βιταμινών οφείλεται στο ότι ρίχνουν την ομοκυστεΐνη. Ένας όφελος της τάξης του 7% δεν είναι βέβαια μεγάλο αλλά για κάποιους ανθρώπους  μπορεί να είναι μεγαλύτερο.