Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΒΟΤΑΝΟ


ΑΓΓΕΛΙΚΗ: Πόνους περιόδου, Αναιμία, Ατονία, Ανορεξία, Θρομβώσεις, Ψωρίαση, Αρθρίτιδα.
ΑΓΚΙΝΑΡΑ: Διουρητικό, Ορεκτικό, Συκώτι, Χολή, Χοληστερίνη, Σάκχαρο.
ΑΓΡΙΑΔΑ: Διουρητικό, Κυστίτιδα, Ουρηθρίτιδα, Προστάτης, πέτρες στα Νεφρά.
ΑΓΡΙΜΟΝΙΟ: Διουρητικό, Διάρροια, Σάκχαρο, Νεφρά, Πονόλαιμος, Λαρυγγίτιδα.
ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΦΥΛΛΑ: Δυσκοιλιότητα.

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ελληνικός καφές: διαβατήριο για τη ‘μακροζωία’!

Όλα άρχισαν...

Λίγα χρόνια πριν, όταν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές - μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί Ικαρία - οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο! Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να ‘λύσει’ το.. μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη;

Πανεπιστημιακές μελέτες αποδεικνύουν, ότι η υψηλή χοληστερίνη δεν προκαλεί καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά, αντιθέτως, είναι ευεργετική και προστατεύει τον οργανισμό!
Οι διαφημιζόμενες τροφές και τα φάρμακα μείωσης τής χοληστερίνης είναι αυτά, που προξενούν πολλές και τεράστιες βλάβες
Χοληστερίνη. Μια λέξη, που στους περισσότερους είναι συνδεδεμένη με την καρδιοπάθεια. Σχεδόν όλοι θεωρείτε τη χοληστερίνη ως κάτι κακό, που θα πρέπει να τη μειώσετε με ειδική δίαιτα χαμηλή σε λίπη και χοληστερίνη και αν η δίαιτα δεν είναι αρκετή, ώστε να ρίξει τη χοληστερίνη, η φαρμακευτική αγωγή θεωρείται απαραίτητη. 

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Φθινόπωρο: Επιστροφή στη σωστή διατροφή

Γράφει η Ελίζα Τζιόβα
Ο Σεπτέμβρης σηματοδοτεί τη μετάβαση από την ξεγνοιασιά στην εποχή των «ορίων», όρια στον ελεύθερο χρόνο, στην τσέπη μας και στην «ξέγνοιαστη» καλοκαιρινή διατροφή… μήπως έχετε ξεκινήσει ήδη να «πέφτετε» ψυχολογικά και σκέφτεστε να κάνετε μια βόλτα από την κουζίνα σας;

Πώς θα απαλλαγείτε από το πρήξιμο στην κοιλιά

Γράφει η Ελίζα Τζιόβα, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το παντελόνι δεν κουμπώνει, το μπλουζάκι σας στενεύει και το εφαρμοστό φόρεμα μπαίνει στα 'DON’Ts' αυτής της εβδομάδας. Αντί να ανατρέξετε στα πιο φαρδιά κομμάτια της γκαρνταρόμπας σας, μάθετε ότι υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από το ενοχλητικό φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς..

Τροφές που ξεκουράζουν

Ο κύριος στόχος των καλοκαιρινών διακοπών ήταν όχι μόνο να διασκεδάσετε, αλλά και να αποβάλλετε το στρες και την ένταση, προκειμένου να επιστρέψετε δριμύτεροι στη δουλειά και το καθημερινό σας πρόγραμμα.
Ξέρετε ότι ένα υγιές και ισορροπημένο γεύμα μπορεί επίσης να σας 'ξεκουράσει'; Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε διάφορες τροφές που καταναλώνουμε έχουν την ιδιότητα να μας φτιάχνουν τη διάθεση και να μειώνουν το αίσθημα κόπωσης. Τι να εντάξετε λοιπόν στο μενού;

Συντηρητικά και υγεία

Γράφει: Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Ο εθισμός στην κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία συνήθεια από την οποία δύσκολα αποδεσμεύεται κανείς. Σίγουρα, είναι πρακτική η χρήση τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν οδηγούν σε κάποιο καλό αποτέλεσμα υγείας. Ακόμη και εκείνα που ΄λανσάρονται' ως υγιεινά, περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους, ζάχαρης ή / και αλατιού.

Τρώγοντας για υγεία ή τρώγοντας την υγεία μας;

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Είσαι παχύσαρκος (μαθητής); Δεν έχει καλό βαθμό!

Για πρώτη φορά μία γερμανική μελέτη σε μαθητές έρχεται να αναδείξει την συσχέτιση της παχυσαρκίας με την μαθητική επίδοση ανεξάρτητα από το κοινωνικό οικονομικό επίπεδο. Η μέχρι τώρα γνώση έδειχνε ότι τα άτομα με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης είχαν αυξημένη τάση εμφάνισης παχυσαρκίας.

Τοστάκι, εύκολη λύση ή θερμιδική βόμβα;

Και τελικά όλοι αφήσαμε τις παραλίες και επιστρέψαμε άλλοι στα θρανία και άλλοι στις δουλειές, αυτό σημαίνει ότι και πάλι ο ελεύθερος χρόνος μας περιορίστηκε και οι υποχρεώσεις μας αυξήθηκαν.
Τι θα γίνει όμως με τα κιλά που πήραμε κατά τη διάρκεια των διακοπών και το φορτωμένο από τρέξιμο πρόγραμμα; Πώς θα διαμορφώσουμε τα ημερήσια γεύματα μας; Για όλους η γνωστή και γρήγορη λύση είναι το τοστ. Αποτελεί άραγε ένα ελαφρύ γεύμα το τοστ ή μήπως αποτελεί μια θερμιδική βόμβα;

Τα 6 είδη τροφών που πρέπει να τρωμε καθημερινά

1. Πρωτεΐνες για κυτταρική ανανέωση
Οι πρωτεΐνες παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για πετυχημένη διατροφή που θα εξασφαλίζει υγεία, ομορφιά και νιάτα. Ο οργανισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πρωτεΐνη αλλά ούτε να έχει ενέργεια. Εξάλλου, η ίδια η ετυμολογία της λέξης πρωτεΐνη (protein) -προέρχεται από τη λέξη πρώτος-δηλώνει ότι αποτελεί βασικό συστατικό κάθε ζωντανού κυττάρου. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε το κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, τη γαλοπούλα, ακόμα και τα όστρακα και τα θαλασσινά.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

ΜΕΛΕΤΗ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΣ ΑΠΑΤΗ - ΟΙ ΟΓΚΟΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ!!!

Μια ομάδα ερευνητών από την πολιτεία της Ουάσινγκτον είχε ένα τεράστιο «Ωχ!" την στιγμή που πρόσφατα, αποκαλύφθηκε τυχαία η θανατηφόρα αλήθεια για την χημειοθεραπεία, κατά την διάρκεια μιάς έρευνας γιατί τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη είναι τόσο δύσκολο να εξαλειφθούν με τη χρήση συμβατικών μεθόδων θεραπείας. Όπως αποδεικνύεται, η χημειοθεραπεία δεν θεραπεύει πραγματικά ή δεν θεραπεύει τον καρκίνο καθόλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, αλλά μάλλον τροφοδοτεί την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων, που καθιστά πολύ πιο δύσκολο να εξαλείψουμε όταν μία χημειοθεραπεία έχει ήδη ξεκινήσει.

Ανθρώπινο Σώμα: Μια εκπληκτική μηχανή προσαρμογής

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μεταβολομικής Ιατρικής
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
Το σώμα μας είναι μια εκπληκτική μηχανή που πραγματοποιεί εκατομμύρια διεργασίες ταυτόχρονα, χωρίς εμείς να σκεφτόμαστε ή να δίνουμε εντολή για να συμβούν.

Τα μπαχαρικά στο κρέας μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου

Βάζοντας μπαχαρικά στο κρέας δεν ενισχύουμε απλά τη γεύση αλλά εξουδετερώνουμε κάποιους από τους “κινδύνους” που οδηγούν στον καρκίνο. Ο J. Scott Smith, καθηγητής χημείας τροφίμων στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κάνσας, έκανε έρευνες και δοκίμασε διάφορους τρόπους για την μείωση των ακρυλαμίδιων (HCAs). Τα ακρυλαμίδια είναι οι καρκινογόνες ενώσεις που παράγονται κατά την διάρκεια μαγειρέματος του κρέατος. Με την κατανάλωση ακρυλαμίδιων αυξάνονται οι κίνδυνοι για καρκίνο του πρωκτού, του στομάχου, των πνευμόνων, του παγκρέατος, του μαστού και του προστάτη.

Γιατροσόφια με βότανα (και όχι μόνο) της Μακεδονίας

Τα γιατροσόφια συλλέχθηκαν από την Αναστασία Β. με συνεντεύξεις από παππούδες και γιαγιάδες παιδιών από τη βόρεια Πιερία. Συγκεκριμένα από τα χωριά Καταχάς, Λιβάδι, Μεγάλη Γέφυρα, Παληάμπελα κι από το Αιγίνιο.
Είναι απλά και εφαρμόσιμα πολλά από αυτά ακόμη και στις μέρες μας. Η ανταπόκριση ήταν άμεση καθώς και η προθυμία για μία…επίδειξη. Τα περισσότερα υλικά είναι απλά, παρμένα από τη φύση. Έτσι, η σοδειά της προσπάθειας έφερε τα παρακάτω αποτελέσματα.