Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Υγεία και νοστιμιά προσφέρουν τα κάστανα

Μια μοναδικά υπέροχη λιχουδιά αποτελούν τα κάστανα. Είτε ψημένα είτε μαγειρεμένα σε σούπες ή άλλες συνταγές έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Αποτελούν ένα σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και ιδιαίτερα γι’ αυτές της Κίνας, της Κορέας, της Ιαπωνίας, της Βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου και καλλιεργούνται για περισσότερα από 6.000 χρόνια στην Κίνα και 3.000 χρόνια στην Ευρώπη.
Τέσσερα κύρια είδη καστανιάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς τους: η castanea sativa στην Ευρώπη, η castanea dentata στη Βόρεια Αμερική, η castanea mollissima στην Κίνα και η castanea crenata στην Ιαπωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος εισαγωγέας κάστανων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ξηρών καρπών σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ιαπωνία.

Πώς να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνοι;

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι είναι μόνοι όταν υποστούν καρδιακή προσβολή χωρίς βοήθεια, το πρόσωπο του οποίου η καρδιά δεν χτυπάει σωστά και που αρχίζει να αισθάνεται λιποθυμία... έχει μόνο περίπου 10 δευτερόλεπτα ακόμα πριν από την απώλεια συνείδησης.

Ωστόσο τα θύματα μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους… με το βήχα επανειλημμένα και πολύ δυνατά. Μια βαθιά ανάσα θα πρέπει να λαμβάνεται πριν από κάθε βήχα και ο βήχας πρέπει να είναι βαθύς και παρατεταμένος έτσι ώστε να έχουμε και παραγωγή πτυέλων από βαθιά μέσα στο στήθος.

Νέα έρευνα - Ο καφές κατά του καρκίνου στο συκώτι

Νέα στοιχεία σε σχέση με τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ έρχονται στη δημοσιότητα μετά από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Φαρμακολογικών Ερευνών του Μιλάνου.
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους δεκαέξι μεγάλες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το 1996 έως το 2012 σε 3.153 άτομα.

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Άσκηση & καρκίνος

Πληθώρα πρόσφατων ερευνών δείχνει ότι η σωματική άσκηση αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου. Αντίθετα, η υποκινητικότητα μαζί με την παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι τρεις από τις κυριότερες αιτίες που ευνοούν την εμφάνισή του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το έτος 2003, 24.799 Έλληνες και Ελληνίδες πέθαναν από καρκίνο. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 23,5% των θανάτων και κατατάσσει τον καρκίνο στη δεύτερη αιτία θανάτου στη χώρα μας μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι οι Ελληνίδες έχουν 6%-7% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο και 2% πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού. Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης ορισμένων καρκίνων στις δυτικές κοινωνίες σχετίζεται με τις αλλαγές που συντελούνται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που δυνητικά συμμετέχουν στην εμφάνιση του καρκίνου είναι το κάπνισμα, η υποκινητικότητα, η παχυσαρκία, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και η λήψη υψηλών ποσοτήτων λιπαρών τροφών, καθώς και επεξεργασμένων σακχάρων.

Οι καλύτερες πρωτεϊνούχες τροφές εκτός κρέατος

Οι φυτικές πρωτεΐνες δεν είναι κατώτερες από εκείνες που βρίσκονται στο κρέας...


Κι όμως πολλοί δε γνωρίζουν τι –εκτός από κρέας- μπορούν να φάνε, για να προσλάβουν τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σε πρωτεΐνη.

4 συνήθειες που καταστρέφουν τις βιταμίνες στο σώμα σας

Γνωρίζετε ότι αν αργήσετε να πιείτε το χυμό σας θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του ή ότι το καφεδάκι που πίνετε μετά το φαγητό σας στερεί κάποιες βιταμίνες; Αποφύγετε τα συχνά λάθη που καταστρέφουν τους πολύτιμους σύμμαχους της υγείας σας.

3 απλοί τρόποι να απαλλαγείς από το ενοχλητικό μπούκωμα της μύτης.

Βότανα για αποσυμφόρηση
«Τα κύρια αίτια μιας μπουκωμένης μύτης είναι συνήθως το απλό κρυολόγημα, που οφείλεται σε διάφορους ιούς ή σε κρίση εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας», λέει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος. «Δεν είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά δημιουργεί εκνευρισμό και κούραση λόγω κακής οξυγόνωσης, ενώ επηρεάζει τη γεύση και την όσφρηση. Αν το μπούκωμα επιμένει μετά από 4-5 μέρες και προστεθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κούραση, πυρετός, βήχας, πόνος στο αυτί, τότε είναι φρόνιμο ο ασθενής να απευθυνθεί στον ωτορινολαρυγγολόγο».

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Έχεις τόση δύναμη, όση πιστεύεις ότι έχεις!

Mια ηλικιωμένη κυρία, ταξίδευε με το γιο της, διασχίζοντας μια πολιτεία στην Αμερική, με το αυτοκίνητο. Κάποια στιγμή ενώ βρίσκονταν σε μια πολύ απομονωμένη ερημική περιοχή, το αυτοκίνητο παρουσίασε κάποιο πρόβλημα και ο γιος της το σήκωσε με το γρύλο και χώθηκε από κάτω.

O γιατρός στο σπίτι σας

Αγαπητοί φίλοι, έχουν αναρτηθεί εκατοντάδες άρθρα με τρόπους φυσικής αντιμετώπισης διαφόρων παθήσεων, μικρών και μεγάλων προβλημάτων. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν πολύ συνοπτικό οδηγό για το πως να αντιμετωπίσετε γρήγορα καθημερινά προβλήματα με απλά βότανα που πιθανόν όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Θα σας συνιστούσαμε να το εκτυπώσετε και να το κολλήσετε στο ψυγείο σας ή να εν πάση περιπτώσει να το έχετε σε κάποιο εύκαιρο μέρος για να το βρείτε εύκολα!

Μαθήματα νηπιακής διατροφής

Written by  Παπάζογλου Μαρίνα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Από την γέννηση, έως την ηλικία των 10 ετών, τα παιδιά εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά, από τους γονείς τους και όσον αφορά στη διατροφή τους. Έτσι, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών στη νηπιακή ηλικία, συμβαδίζει με τις διατροφικές γνώσεις και διαθέσεις των γονέων τους. Το να μάθει ένα παιδί να επιλέγει υγιεινότερα σνακ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους γονείς του οι οποίοι πρέπει να ξεκινήσουν από πολύ νωρίς το «μάθημα». Οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις έρευνες που έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι επιρρεπή στο να αντιγράφουν ως επί το πλείστον τις κακές συνήθειες των γονιών τους.

Μαγειρέψτε για τα παιδιά σας…εναλλακτικά!

Written by  Μίαρη Παναγιώτα Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Μια από τις σημαντικότερες ανησυχίες των γονιών για τα παιδιά τους είναι και αυτή της επιλεκτικότητας της τροφής. Αρκετοί γονείς παραπονιούνται ότι το παιδί τους δεν τρέφεται επαρκώς ή υποσιτίζεται, είναι πολύ επιλεκτικό με τις τροφές ή εμφανίζει άρνηση να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε δοκιμάσει τα πάντα, μαθαίνουμε πάντα και ένα καινούριο τρικ και σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε προτού το αποδοκιμάσουμε. Στο παρόν άρθρο θα δείτε κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες ώστε να γίνουν οι τροφές πιο ελκυστικές στα μάτια των παιδιών σας και αφορούν κάποια από τα συνηθέστερα τρόφιμα που αποστρέφονται τα παιδιά.

Χειμερινά λαχανικά

Written by  Κούσουλα Ασημένια Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Λάχανο: Πέρα της αντικαρκινικής δράσης του δράσης του, το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση και διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από τον θυρεοειδή αδένα και στην σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει άλλα αντιοξειδωτικά όπως τις βιταμίνες Α και Ε. Το λάχανο ακόμη είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και απαραίτητο για την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, βοηθάει στην αναγέννηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για το λόγο αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα του λάχανου και σε κάλιο.

Σπαράγγι

Written by  Δημήτρης Τζιράρκας Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Το σπαράγγι (ASPARAGUS OFFICINALIS ή ασπάραγος ο φαρμακευτικός) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.χ. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.Ο Διοσκουρίδης το ονόμαζε «πετραίο ασπάραγγο».

Η αγαπημένη μας σοκολάτα: Υγιεινή, ευεργετική αμαρτία

Written by  Μαρία Τσίρμπα Χημικός, Διαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σοκολάτα πόσιμη ή βρώσιμη, αγαπημένη απόλαυση από όλους μας είναι ένα πολύτιμο αγαθό που υιοθετήσαμε από τους Ατζέκους και τους Μάγια του Μεξικού. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο, γιατί το θεωρούσαν πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Ο Ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων λέει, ότι οι σπόροι του κακάο ήρθαν από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδεντρου τους προσέδιδε δύναμη και σοφία.

Ginseng”Το φυτό της ζωής”

Written by  Ευαγγελία Ζευλική Διαιτολόγς Διατροφολόγος Το Ginseng, είναι ένα βότανο με μοναδικές ιδιότητες, που καλλιεργείται στην Κίνα & την Κορέα.Ginseng σημαίνει " άνθρωπος ρίζα" και αυτό έχει αποδοθεί στο φυτό, εξαιτίας του χαρακτηριστικού σχήματος της ρίζας του, που μοιάζει με ανθρώπινο σώμα. Η λατινική ονομασία του είναι panax που προέρχεται από την ελληνική λέξη πανάκεια. Στην Κίνα ονομάζεται " η ρίζα της ζωής", χρησιμοποιείται εδώ και 5.000 χρόνια και εξακολουθεί να θεωρείται προληπτικό διαφόρων παθήσεων.