Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι 6 τροφές με τα πιο επικίνδυνα λιπαρά!!!

Τα τρανς λιπαρά δεν αυξάνουν μόνο τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, όπως κάνουν και τα κορεσμένα λίπη, αλλά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ρίχνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μας προστατεύει από τις φλεγμονές και κυρίως τις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με έρευνες, καθώς τα τρανς λιπαρά παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα, αλλά και καλύτερη υφή, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων.

Κερί στο αυτί: τι να προσέξετε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το έξω αυτί και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.

Χοληστερόλη: Ξεχάστε όσα ίσχυαν έως σήμερα!

Δύο καρδιολογικές επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ εξέδωσαν νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που διαφοροποιούνται από τα όσα γνωρίζαμε, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν πρέπει να βασίζεται πια μόνο στα επίπεδα της χοληστερόλης.

ΤΡΩΜΕ…ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε.

Σε πολλά κείμενα μας(στο site αλλά και στα βιβλία μου) σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόνες τροφές ή τις καρκινογόνες…συνήθειες (πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται τώρα και η παρακάτω ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να μας επιβεβαιώσει και ν’ ανοίξει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας;

Τα αυγά είναι μια νόστιμη και υγιεινή τροφή και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, αλλά επίσης συχνά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών, μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

5 οφέλη που έχουμε αν δεν τρώμε κρέας

Ως διατροφολόγος, η Tanya Zuckerbrot, από τη Νέα Υόρκη, πιστεύει ότι το κρέας έχει θέση στην υγιεινή διατροφή. Το άπαχο κρέας είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, που χρειάζονται για υγιείς μυς και πλούσιο σε βιταμίνες, όπως αυτές του συμπλέγματος Β, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και παντοθενικό οξύ. Περιέχει επίσης μέταλλα, όπως σίδηρο και ψευδάργυρο που προάγουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο αν συμβαίνει να τρώτε μεγάλες ποσότητες κρέατος υπάρχουν λόγοι υγείας για τους οποίους θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωσή του.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες με 10 τροφές

Με πρωταγωνιστικό ρόλο στα φρούτα και τα λαχανικά, οι ευεργετικές φυτικές ίνες αποτελούν απαραίτητα στοιχεία της διατροφής και της υγείας μας, που όμως πολλοί δεν λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.
Με το «μαγικό» ραβδάκι τους, οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να ρίξουν τα επίπεδα της χοληστερίνης δεσμεύοντας μεγαλύτερο μέρος της και εμποδίζοντας τον οργανισμό να το απορροφήσει, να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη διατήρηση της σιλουέτας μας, να αποτρέψουν την εμφάνιση αιμορροΐδων, ενώ δρουν και ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου.

18 προβλήματα των ποδιών που σας προειδοποιούν για την υγεία σας!

Συντάκτες: Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, Θάλεια Γούτου, αισθητικός-κοσμητολόγος, medlabnews.gr Τα πόδια μας είναι ίσως το σημείο του σώματος που καταπονείται περισσότερο καθώς κουβαλούν όλο μας το βάρος και μας στηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Σελήνιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το σελήνιο είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Στις αρχές του 1970, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το σελήνιο αν και είναι απαραίτητο στη διατροφή και σε μικρές ποσότητες, αποτελεί κύριο συστατικό του μέταλλο- ενζύμου υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και άλλων σελήνιο- πρωτεϊνών και συμμετέχει προστατευτικά ενάντια στην οξειδωτική καταστροφή των ελεύθερων ριζών.

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

οι σταφίδες προστατεύουν τα κύτταρά μας

Οι σταφίδες αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και διακρίνονται για τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.
Αυτός είναι ο λόγος που οι σταφίδες χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική για να προσθέσουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Παρόλα αυτά διακρίνονται και για τα οφέλη τους στην ανθρώπινη υγεία.

20 τροφές που χαρίζουν χρόνια στη ζωή

Υπάρχουν μερικά τρόφιμα που παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία και μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα, χωρίς περιττά κιλά και για περισσότερα χρόνια, γράφει η διατροφολόγος Αμάντα Ούρσελ στην εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Η αξία της φλούδας του πορτοκαλιού

είναι γνωστό ότι
το σώμα μας αντιδρά όταν υπάρχει κάτι λάθος
η αντίδρασή του είναι ο τρόπος του να μας επισημάνει ότι “κάτι λάθος είναι εδώ σταμάτησε και δες το”

δεν χρειάζεται να ζούμε με δυσφορία
το σώμα μας είναι εξοπλισμένο με ότι χρειάζεται για να λειτουργήσει και
η φύση μας έχει προμηθεύσει τα απαραίτητα υλικά

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Τα σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας

Το μήλο είναι θρεπτικό φρούτο, περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνες (C), αντιοξειδωτικά και μέταλλα, τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ θερμιδικά αποδίδει λίγες θερμίδες και αποτελείται από νερό σε ποσοστό 84%.
Αλλά υπάρχει και μια σειρά από λιγότερο γνωστούς λόγους, για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του μήλου στην υγεία μας, παρουσιάζονται παρακάτω.

Αφιέρωμα: Αλκαλική Διατροφή & Ελληνικές Υπερτροφές

Μάθετε την αλήθεια για την διατροφή και απαλλαγείτε μια για πάντα από το περιττό λίπος

Καθαρίστε τον οργανισμό σας από τις αιτίες που προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αμύγδαλο το αντιβιοτικό

Μια φυσική πρόταση ενάντια του κρυολογήματος και της κοινής γρίπης είναι το αμύγδαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να… καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς
Η μελέτη ανακάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που με φυσικό τρόπο βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα «Τ» που ανιχνεύουν την παρουσία «ξένου σώματος». Αυξάνουν έτσι την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.