Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Χαλβάς Σησαμένιος. Όχι τόσο υγιεινός ούτε τόσο αγνός όσο νομίζεις

ΤΑ ΣΥΝ
* Περιέχει ταχίνι, πηγή καλού λίπους και πρωτεϊνών.
ΤΑ ΠΛΗΝ:
* Περιέχει τρανς λιπαρά.
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ: Ο σησαμένιος χαλβάς, δηλαδή αυτός που τον λέμε και χαλβά του μπακάλη κανονικά περιέχει κυρίως ταχίνι και ζάχαρη. Τον βρίσκεις έτοιμο σε συσκευασίες αλλά και πίσω από το πάγκο και είναι μια τροφή που βρίσκεις συχνά στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας αλλά και σε μέρες νηστείας.

Κίνδυνος άνοιας από τροφές που παρασκευάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια και σε μικρό αριθμό εθελοντών, ο περιορισμός της κατανάλωσης ψητών και τηγανητών τροφών μπορεί να ελαττώνει τον κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Επιστήμονες του Mount Sinai της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής την Έλεν Βλασσάρα, καθηγήτρια Ιατρικής, Γηριατρικής, Παρηγορητικής Φροντίδας & Πειραματικού Διαβήτη, εστίασαν την προσοχή τους σε μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products ή AGEs).

Τα πολυακόρεστα λίπη παχαίνουν λιγότερο από τα κορεσμένα λίπη

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι υπάρχει καλό και κακό λίπος. Το κακό είναι το κορεσμένο λίπος το οποίο αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα και το καλό είναι το ακόρεστο λίπος (πολυακόρεστο και μονοακόρεστο) το οποίο μειώνει τη χοληστερίνη. Να σημειωθεί πάντως ότι τα τρανς λιπαρά, (συνθετικά λίπη της βιομηχανίας τροφίμων) κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από το κορεσμένο λίπος γιατί ανεβάζουν την κακή χοληστερίνη και ρίχνουν την καλή χοληστερίνη.

8 »συνήθειες – θάνατος» για την καρδιά μας!!!

Είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος, καθώς είναι υπεύθυνη για τη διοχέτευση του αίματος σε ολόκληρο τον οργανισμό.
Φυσικά, αναφερόμαστε στην καρδιά μας, της οποίας, αν και γνωρίζουμε τη σημαντικότητα, έχουμε υιοθετήσει συνήθειες που όχι μόνο δεν την «βοηθούν», αλλά αντιθέτως τη βλάπτουν.
Δείτε ποιες είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συνήθειες εκείνες που καταστρέφουν την καρδιά μας:

Αν αισθάνεσαι φτωχός αρρωσταίνεις πιο εύκολα και πεθαίνεις πιο γρήγορα

Οι άνθρωποι της μέσης και της τρίτης ηλικίας που υποκειμενικά νιώθουν φτωχοί (άσχετα με το πόσο είναι πραγματικά φτωχοί), αρρωσταίνουν πολύ πιο εύκολα και γενικά έχουν χειρότερη υγεία, καθώς και μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα γερμανική έρευνα. Ήταν ήδη γνωστό ότι η αντικειμενική φτώχεια σχετίζεται με χειρότερη υγεία και με πιο σύντομη ζωή, όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και η υποκειμενική φτώχεια (δηλαδή πώς αξιολογεί κανείς την προσωπική κοινωνικο-οικονομική κατάστασή του) έχει ανάλογες επιπτώσεις.

Καυτερή πιπεριά… για το μεταβολισμό, το κυκλοφορικό και πολλά άλλα

Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εδώ και αιώνες. Θεωρούνταν ανέκαθεν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού τμήματος, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων. Η μελέτη της καυτερής πιπεριάς (τσίλι) μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία αναλγητικών φαρμάκων που θα σταματούν τον πόνο στην πηγή του.

12 αυτοάνοσα νοσήματα – Όταν ο οργανισμός επιτίθεται στον εαυτό του!!!

Ως αυτοάνοσες ασθένειες ορίζονται εκείνες οι οποίες προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι στον ίδιο τον οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μας προστατεύει απέναντι σε οποιοδήποτε ξένο σώμα που μπορεί να εισβάλλει στον οργανισμό μας. Επομένως, οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι η ακριβώς αντίθετη περίπτωση της ανοσολογικής ανεπάρκειας, η οποία προκαλείται από υπολειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Αφάρμακος Ιατρική, ή αλλιώς γιατροσόφια της γιαγιάς μας.

Όταν δεν υπήρχαν φαρμακεία στα χωριά, οι γιαγιάδες έπρεπε να απαλύνουν τον πόνο ή να βρίσκουν θεραπευτικές λύσεις με πρακτικούς τρόπους, χρησιμοποιώντας υλικά που έβρισκαν στον κήπο τους ή στην αποθήκη τους.

Αυτά τα πρακτικά γιατροσόφια έφτασαν από στοόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά και σε μας.

Νηστεία Σαρακοστής: Υπέρ και κατά για την υγεία μας

Διανύοντας την περίοδο της Σαρακοστής  πολλοί από μας ακολουθούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα νηστείας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.  Άλλοι για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και άλλοι ως μια ευκαιρία αποτοξίνωσης του οργανισμού, μέσω του αποκλεισμού των τροφών ζωικής προέλευσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των φυτικών τροφών, όπως λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά, φρούτα.

Γιατί τα ζυμαρικά δεν πρέπει να συνδυάζονται με κιμά;

Όπως πιθανόν να έχετε ακούσει, οι συνδυασμοί των τροφών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, αφού οι ακατάλληλοι συνδυασμοί, όχι μόνο δεν επιτρέπουν στον οργανισμό μας να απορροφήσει τα απαραίτητα στοιχεία αλλά μερικές φορές μπορεί ακόμα και να βλάψουν την υγεία μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά που τα συνοδεύουμε με κιμά. Και στο τέλος παίρνουμε κι ένα γλυκό. Γιατί είναι λάθος λοιπόν;

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι 6 τροφές με τα πιο επικίνδυνα λιπαρά!!!

Τα τρανς λιπαρά δεν αυξάνουν μόνο τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, όπως κάνουν και τα κορεσμένα λίπη, αλλά, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ρίχνουν και τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μας προστατεύει από τις φλεγμονές και κυρίως τις καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με έρευνες, καθώς τα τρανς λιπαρά παρέχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα προϊόντα, αλλά και καλύτερη υφή, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων.

Κερί στο αυτί: τι να προσέξετε

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αναστασάκης – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής
Ο ακουστικός πόρος είναι ένας μικρός σωλήνας που ξεκινάει από το έξω αυτί και φτάνει μέχρι το τύμπανο. Το δέρμα που καλύπτει τον σωλήνα αυτό έχει μικροσκοπικές τριχούλες και αδένες που παράγουν κυψελίδα (το κερί), μια λιπαρή ουσία που δημιουργεί ένα στρώμα προστασίας πάνω στο δέρμα.

Χοληστερόλη: Ξεχάστε όσα ίσχυαν έως σήμερα!

Δύο καρδιολογικές επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ εξέδωσαν νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης.
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, που διαφοροποιούνται από τα όσα γνωρίζαμε, η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής δεν πρέπει να βασίζεται πια μόνο στα επίπεδα της χοληστερόλης.

ΤΡΩΜΕ…ΚΑΡΚΙΝΟ! Ποιά τρόφιμα να αποφεύγετε.

Σε πολλά κείμενα μας(στο site αλλά και στα βιβλία μου) σας έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις καρκινογόνες τροφές ή τις καρκινογόνες…συνήθειες (πχ η πολύωρη ομιλία στο κινητό). Έρχεται τώρα και η παρακάτω ανακοίνωση του Νίκου Κατσαρού, προέδρου του ΕΦΕΤ, να μας επιβεβαιώσει και ν’ ανοίξει τα μάτια του καταναλωτικού κοινού για τους διατροφικούς κινδύνους σε σχέση με τον καρκίνο, που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας!

Πόσα αυγά μπορούμε να τρώμε χωρίς να βλάπτουμε την υγεία μας;

Τα αυγά είναι μια νόστιμη και υγιεινή τροφή και μπορούμε να τα καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους.
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και βιταμίνες, αλλά επίσης συχνά συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Ωστόσο, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αυγών, μπορεί να είναι ασφαλής, ακόμη και ωφέλιμη για τους υγιείς ενήλικες.