Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η θρεπτική αξία των δαμάσκηνων

Έχουν καταγραφεί ως κορυφαία πηγή σιδήρου

Τα δαμάσκηνα διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (30% της ημερήσιας δόσης ενός ενήλικα άνδρα). Ήδη από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η τεχνική αποξήρανσης των δαμάσκηνων, η οποία συγκεκριμένα προήλθε από τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, πριν από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, οι Γαλάτες είχαν καταφέρει να τελειοποιήσουν αυτήν την τεχνική. Μέχρι τις μέρες μας το γαλλικό ξερό δαμάσκηνο εξακολουθεί να θεωρείται το καλύτερο στο είδος του.

Κρόκος Κοζάνης:Ανακαλύψτε τα οφέλη του!!!

Ο Κρόκος ο ήμερος (Crocus sativus) είναι ενα φυτό με σημαντική φαρμακευτική δράση. Τα αποξηραμένα στίγματα του λουλουδιού αποτελούν τον πολύτιμο κρόκο ή σαφράν ή ζαφορά ή σαφράνι. Καλλιεργείται στην Κοζάνη εδώ και 3 αιώνες. Ο Κρόκος Κοζάνης θεωρείται μια από τις κορυφαίες ποικιλίες.
Διατίθεται σε δύο μορφές, νηματίδια και σκόνη, σε ειδικές συσκευασίες.
Ο κρόκος Κοζάνης ή σαφράν (Crocus sativus L.) θεωρείται ένα φυτό με εξέχουσες αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Που ακριβώς ωφελεί και πως μπορούμε να το εντάξουμε στο καθημερινό διαιτολόγιό μας;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι τρίζουν τα δόντια τους τη νύχτα;

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται βρουξισμός και οφείλεται στη σύσπαση των μυών της μάσησης κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ο τριγμός διαρκεί 5-10 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλεί απώλεια του σμάλτου, τάση για τερηδόνα και οδοντική αδυναμία. Οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες, αν και συχνά αποδίδονται στην ψυχολογική ένταση. Δεν υπάρχουν θεραπείες, αλλά ένα ειδικό μασελάκι, το λεγόμενο “bite”, το οποίο προστατεύει τα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου.

13 λόγοι για να πίνετε πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πραγματικά «θαυματουργό». Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Χάρη σε ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό του φυτού του πράσινου τσαγιού, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη, το ποτό αυτό αποδεικνύει ότι η φύση προσφέρει πραγματικά τα καλύτερα… φάρμακα. Υπάρχουν περισσότεροι λόγοι από όσους ίσως γνωρίζετε, για να αρχίσετε να πίνετε πράσινο τσάι.

ΥΠΟΤΑΣΗ

Ιδιαίτερα κατά του καλοκαιρινούς μήνες γίνεται λόγος από πολλούς για την υπόταση και τα όσα αυτή επιφέρει. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η υπόταση αποτελεί ένα σύμπτωμα και όχι ξεχωριστή νόσο.
Η υπόταση δεν μπορεί να οριστεί με βάση συγκεκριμένες τιμές συστολικής ή διαστολικής πίεσης. Η υπόταση ή αντίθετα η επάρκεια της αρτηριακής πίεσης καθορίζεται από τα συμπτώματα του ασθενή και ιδιαίτερα από την ανταπόκριση της αρτηριακής πίεσης κατά την αλλαγή στάσης από ύπτια σε ορθία.
Ετσι εξηγείται και το παράδοξο οτι σε ύπτια θέση ένα άνθρωπος με σχετικά χαμηλή αρτηριακή πίεση ανέχεται καλά τιμές εξαιρετικά χαμηλές όπως 65-70 mmHg.

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

30' άσκηση την ημέρα: Από την πρόκληση στην πράξη

Κάθε φορά που περνάς το κατώφλι του γυμναστηρίου σου και ολοκληρώνεις έστω και μια μικρής χρονικής διάρκειας προπόνηση....
  • Τοποθετείς ένα τουβλάκι ακόμη, μια ακόμη χρωματιστή ψηφίδα στη «νέα ζωή» που αποφάσισες να κατασκευάσεις για σένα.Οι συνήθειες, καλές ή κακές, θεμελιώνονται μέσα από την επανάλληψη.

ΔΙΑΤΑΣΗ ΚΟΙΛΙΑΣ, ΤΥΜΠΑΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΕΩΡΙΣΜΟΣ

Ο μετεωρισμός ή τυμπανίτις είναι σύμπτωμα ασθένειας του πεπτικού συστήματος που εκδηλώνεται στην συσσώρευση αερίων στο έντερο, κυρίως στο παχύ έντερο, σπάνια στο στομάχι και σπανιότερα στην κοιλιακή χώρα (περιτόναιο).

Προέλευση

Υποβοηθείται συνήθως από ατονία των κοιλιακών μυών, με συνέπεια τα αέρια που προκύπτουν κατά την χώνευση αντί να προωθούνται προς την φυσική τους έξοδο, να συνωστίζονται στο πεπτικό σύστημα, και από εκεί να περνούν μέσω της πεπτικής μεμβράνης στο αίμα ή και στην κοιλιακή χώρα.

Ο ρόλος της διατροφής στην Ψωρίαση !!!

Ψωρίαση. Αναγνωρίστε την προκειμένου να την εξοντώσετε!

Μήπως  από καιρό τώρα έχει γίνει ανυπόφορη η κατάσταση με την πιτυρίδα σας ή με ένα σκληρό σημείο στο αγκώνα που όλο ξεφλουδίζει ή στους κόμπους των δακτύλων ή στα γόνατα ή …μπορώ να αναφέρω πολλά σημεία του σώματος που χτυπά η ψωρίαση στην αρχή με ‘τρόπο’ και μετά αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά ανελέητα!
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που προσβάλλει περίπου 1 στους 40 ανθρώπους φέρνοντάς την στην 1η θέση στα δερματικά προβλήματα. Όταν πρωτοεμφανίζεται δεν είναι εύκολο να την αναγνωρίσουμε όπως για παράδειγμα στο κεφάλι που την μπερδεύουμε πολλές φορές με την απλή  πιτυρίδα. Πολύ συχνό δυστυχώς και στα παιδιά.  Με τον καιρό κι αν η ψωρίαση δεν θεραπευτεί επαρκώς εξαπλώνεται και στην κυριολεξία ‘τρώει’ το δέρμα μετατρέποντάς το σε σωρούς από φολίδες με φαγούρα και πολύ απωθητική όψη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πασχόντων υποφέρουν από κατάθλιψη.μ)

Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ

Ιστορικά, το καρότο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν και ήταν γνωστό στην αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα, λέγεται ότι ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως τονωτικό για το στομάχι και ο Γαληνός ως θεραπεία για το πρήξιμο στο στομαχι. Το καρότο είναι θρεπτικό και
θεραπευτικό.

Αυτοάνοσα νοσήματα:Η σχέση τους με το Γαστρεντερικό Σύστημα

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι η πρώτη αιτία χρόνιων νοσημάτων στις σύγχρονες κοινωνίες. Ασθένειες που κάποτε ήταν σπάνιες παρατηρούνται σήμερα σε 1 ανά 5 πολίτες σε Ευρώπη και Αμερική.  Βάλουν διαφορετικά όργανα και συνδέονται μεταξύ τους από έναν κοινό μηχανισμό όπου το ίδιο το σώμα επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και ιστούς.
Διαφορετικά αυτοάνοσα συνδέονται με το όργανο που εμπλέκεται κάθε φορά, όπως: θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Chron, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, ερυθηματώδης λύκος κ.ά.

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Τα φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε κάθε μήνα

Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας και χάρη στην ανάπτυξη του ελεύθερου εμπορίου, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε ότι θέλουμε, όποια στιγμή θέλουμε. Έτσι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλες τις εποχές του έτους όλα τα λαχανικά και τα φρούτα συνεχώς, χωρίς όμως αυτό να είναι πάντα καλό για τον οργανισμό και την υγεία μας.
Γι αυτό, είναι καλό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να καταναλώνουμε το κάθε λαχανικό και φρούτο ώστε να βρίσκεται στο κατάλληλο στάδιο ωρίμανσης του και εντός του φυσιολογικού σταδίου παραγωγής του.

10 προβλήματα υγείας λόγω άγχους

Το στρες δεν μας κάνει μόνο να αισθανόμαστε άσχημα συναισθηματικά, αλλά μπορεί και να επιδεινώσει ορισμένες νόσους, δήλωσε ο διευθυντής του Stress Management Program, στην κλινική Sansum της Σάντα Μπάρμπαρα.
Έρευνες έχουν υποδείξει πολλά προβλήματα υγείας να συνδέονται με το στρες. Το στρες φαίνεται να επιδεινώνει ή να αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια, η νόσος Alzheimer, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, το άσθμα και προβλήματα στο πεπτικό.

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Πως η πιπερόριζα (τζίντζερ) καταπολεμά τον Διαβήτη και τις επιπλοκές του

Μια πολλά υποσχόμενη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Food Sciences and Nutrition» αποκαλύπτει ότι το γνωστό μπαχαρικό τζίντζερ είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του.
Το τζίντζερ προέρχεται από την ίδια οικογένεια φυτών (Zingiberacea) στην οποία ανήκει και το ισχυρό φαρμακευτικό φυτό κουρκούμη.

Τα απίθανα οφέλη του σκόρδου για την υγεία και πως να το καταναλώνετε

Το σκόρδο, ένα πικάντικο και αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στο φαγητό τους ή ως φάρμακο. Στις μέρες μας, το σκόρδο παραμένει βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά και της κεντρικής Ασίας απ’ όπου και προέρχεται. Επίσης, αποτελούσε θεραπευτική μέθοδο στην αρχαία Ινδία και Κίνα, όπου οι γιατροί το χορηγούσαν συχνά σε ανθρώπους που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

Τα βερίκοκα μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά την όρασή σας

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα καρότα διατηρούν την όρασή μας σε καλή κατάσταση, αλλά φαίνεται ότι τα βερίκοκα είναι ακόμη πιο ωφέλιμα. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Opthamology» έδειξαν ότι η κατανάλωση 3 ή περισσοτέρων μερίδων φρούτων την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας κατά 36% συγκριτικά με την κατανάλωση λιγότερο από 1,5 μερίδας φρούτων καθημερινά. Η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί την κύρια αιτία απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους ενήλικες.