Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

H σημασία της αναπαύσεως για την υγεία μας και όχι μόνο..

Γιατί χρειαζόμαστε ανάπαυση;
  Επιμέλεια και παραγωγή, Δρ.Κων/νος Μουρούτης
Το σώμα μας αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα. Για να παραμείνουμε υγιής, τα κύτταρα αυτά πρέπει να εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες τους. Όταν τα γονίδια που βρίσκονται στα κύτταρά μας υποστούν μετάλλαξη, τα κύτταρα γίνονται δυσλειτουργικά οδηγώντας έτσι στην αρρώστια.  
Τα προγράμματα που είναι κωδικοποιημένα μέσα στα γονίδιά μας καθορίζουν τη λειτουργία του κυττάρου. Τα γονίδια είναι «συλλογές» DNA που συνίστανται από τέσσερις βάσεις αλληλουχίας: την αδεδίνη, την κυτοσίνη, την γουανίνη και την θυμίνη. Οι τέσσερις αυτές βάσεις συνιστούν το μοριακό αλφάβητο και συναρμολογούνται σε συγκεκριμένες αλληλουχίες για να σχηματίσουν ένα μόριο DNA διπλής έλικας. Η αλληλουχία των βάσεων είναι αυτή που καθορίζει τα χαρακτηριστικά του κυττάρου. Επομένως, η ουσία ενός κυττάρου αλλάζει όταν οι βάσεις αλληλουχίας μεταλλάσσονται, με τον ίδιο τρόπο που μία λέξη αλλάζει νόημα όταν αλλάξει ένα από τα γράμματά της. Κάθε γονίδιο έχει ένα έμφυτο «νόημα», το οποίο καθορίζεται από τις βάσεις αλληλουχίας που έχουν προγραμματιστεί από τον Θεό, για ένα συγκεκριμένο σκοπό.  

Ποιες είναι οι 5 τροφές που καταπολεμούν το φούσκωμα;

Φούσκωμα, δυσφορία, δυσκοιλιότητα… Πόσες φορές έχετε νιώσει δυσάρεστα εξαιτίας ενός φουσκώματος που σας ταλαιπωρεί; Όχι πια! Στην κουζίνα σας θα βρείτε τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μην ξαναζήσετε τέτοιες άχαρες στιγμές!
Σπαράγγια: το πράσινο διουρητικό
Το πράσινο αυτό λαχανικό, εκτός του ότι βρίσκεται στη λίστα με τις υπερτροφές λόγω της διατροφικής του αξίας, δρα και σαν φυσικό διουρητικό, βοηθώντας σας να αποβάλλετε τα υγρά που ενδεχομένως σας προκαλούν φούσκωμα. Πέραν αυτού, στα σπαράγγια βρίσκουμε πρεβιοτικά (συστατικά των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη και την αύξηση των προβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου), που συμβάλλουν σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τον οργανισμό μας να απορροφά καλύτερα τις τροφές και να ταλαιπωρείται λιγότερο από αέρια και πρήξιμο.

Λίγη άσκηση παραπάνω χαρίζει ζωή!

Βάλτε μόλις 15 λεπτά απλής άσκησης στο πρόγραμμά σας κάθε μέρα και θα κερδίσετε κατά μέσο όρο τρία ακόμα χρόνια ζωής σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζι Πανγκ Γουέν του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Ταϊβάν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, τονίζουν ότι μια απλή άσκηση όπως το γρήγορο βάδισμα μπορεί να ωφελήσει τον καθένα σημαντικά, άνδρες και γυναίκες, νέους και γέρους, υγιείς και αρρώστους. “Είναι μια συμβουλή που ταιριάζει στους πάντες”, δήλωσε ο Γουέν.

8 Μύθοι Διατροφής και Απώλειας Λίπους

Μήπως το φαγητό τη νύχτα σας παχαίνει; Μήπως σας είναι χρήσιμο ένα cheat day; Πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα; Μήπως οι θερμίδες των φυτικών ινών μετράνε;
Σε αυτό το άρθρο θα δείτε απαντήσεις σε 8 κοινούς μύθους διατροφής και απώλειας βάρους.

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς κοινούς διατροφικούς μύθους που προκύπτουν όταν τα άτομα επιθυμούν να χάσουν σωματικό λίπος.

Το Νόημα του Πόνου και πως ν’ Αποδεχθείς το Δύσκολο

Ο πόνος είναι μια οικουμενική ανθρώπινη εμπειρία. Κι όλες τις φορές που τον νιώθουμε, θέλουμε να τον διώξουμε γρήγορα για να θεραπεύσουμε το σώμα ή την ψυχή μας.
Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για να μειωθεί ή ν’εξαφανιστεί ο πόνος. Παυσίπονα, φάρμακα, παράνομες ουσίες, τεχνικές απόσπασης προσοχής όπως το να μην αφήνεις χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί μέσω π.χ υπερβολικής δουλειάς ή άλλων ασχολιών, η εκλογίκευση, η γελιοποίηση του, η άρνηση του, η απώθηση του. Όλες τις φορές, η επιθυμία είναι η ίδια: να μην πονάμε άλλο.
Εάν ο πόνος είναι πράγματι τόσο περιττός, τόσο άχρηστος γιατί να υπάρχει; Γιατί η ζωή να μην είναι μια διαδοχή ευτυχισμένων στιγμών; Γιατί ο κόσμος να είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να περιέχει πόνο;

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΚΟΥΡΑΣΗ: Τι κρύβεται πίσω από την εξάντλησή μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε!

Μήπως αισθάνεστε διαρκώς εξαντλημένοι και δεν έχετε όρεξη για τίποτα; Μήπως σέρνετε τα πόδια σας όλη μέρα και ο τονωτικός καφές δεν φαίνεται να έχει τα αποτελέσματα που θα θέλατε; Για την κούρασή μας δεν φταίει πάντα το φορτωμένο πρόγραμμα στο γραφείο ή το σπίτι και τα απανωτά ξενύχτια με τους φίλους. Η επίμονη κόπωση μπορεί ορισμένες φορές να οφείλεται σε παράγοντες όχι και τόσο εμφανείς. Ανακαλύψτε, λοιπόν, ποιος κλέβει τις δυνάμεις σας και βγάλτε τον νοκ-άουτ, για να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενεργητικότητα. 

Τα γλυκαντικά της φύσης!

Κάνατε πολλές προσπάθειες να ξεφορτωθείτε τη λευκή ζάχαρη από τη διατροφή σας. Δοκιμάσατε τη ζαχαρίνη. Μάθατε, έστω και αργά, πως είναι τρομερά επιβλαβής και καρκινογόνος ουσία. Τη κόψατε και αυτή (θέλω να πιστεύω). Επιστρέψατε στη ζάχαρη ξανά. Αρχίσατε μετά από λίγο να ψάχνετε άλλες εναλλακτικές…
Τι μας έχει χορηγήσει η φύση για να αντισταθμίσει το αλμυρό, το πικρό και το ξινό; Σε ποιές ουσίες μπορούμε να αναζητήσουμε τη γλυκύτητα, δίχως να φοβόμαστε τις συνέπειες; Παρακάτω θα βρείτε μια συνοπτική λίστα με τα γλυκαντικά που βρίσκονται στη φύση και που έχουν υποστεί ελάχιστη ή και καθόλου επεξεργασία πριν καταλήξουν στο ρόφημα ή το γλυκό μας.

Φουντούκι:Ένας καρπός με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία

Σε όλα τα κινούμενα σχέδια που παρακολουθούσαμε μικροί θυμόμαστε πολλές φορές μικρά σκιουράκια να ψάχνουν απελπισμένα για να βρουν λίγα φουντούκια τα οποία κατανάλωναν με πάθος. Μήπως, τελικά, γνωρίζουν κάτι που εμείς τυγχάνει να αγνοούμε;Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από παλιά τα φουντούκια θεωρούνταν υπερδύναμη και τρόφιμα με «μυστικές» δυνάμεις. Γι’ αυτό χρησιμοποιούνταν σε ράβδους ανίχνευσης για τον εντοπισμό νερού και μεταλλευμάτων, καθώς και σε θεραπείες για διάφορα είδη ασθενειών.Και αυτό γιατί…

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Με την δύναμη της Φύσης! ΟΙ σωστές τροφές είναι …φάρμακο!

Σε αλφαβητική σειρά ανακάλυψε ποια τρόφιμα ενδέχεται να ελαχιστοποιούν τα αρνητικά συμπτώματα κάποιων ασθενειών αλλά και να μην εμφανίζουν επιδείνωση των προβλημάτων της κάθε ασθένειας καταναλώνοντας τα…
Άγχος: βερίκοκο, βρώμη, παντζάρι, λάχανο, μαρούλι, μαντζουράνα, ρίγανη, ροδάκινο, μαϊντανός, σόγια.
Αεροφαγία: φρέσκο γλυκάνισο, μάραθο (φινόκιο), λεμόνι, μαντζουράνα, μέντα, ρίγανη.
Αιμορραγία: πορτοκάλι, καρότο, λεμόνι, πρόπολη.
Αιμορροΐδες: παντζάρι, κάστανο, λάχανο, χαιρέφυλλο, κρεμμύδι, πεπόνι, πατάτα, πράσο, φασκόμηλο, ταραξάκο, γιαούρτι.

Οι κίνδυνοι που κρύβει μια… ξεροψημένη μπριζόλα!!!

Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Καλό θα ήταν να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια, καθώς έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία σας.

Κατά τη διαδικασία του ψησίματος αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Μάλιστα, όσο περισσότερο διαρκεί το ψήσιμο, τόσο περισσότερες βλαβερές ουσίες παράγονται.

Η άγνωστη τροφή που ρίχνει την χοληστερίνη!!!

Λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το τόφου και ακόμα λιγότεροι ποιες είναι οι ευεργετικές του επιπτώσεις στον οργανισμό μας.
Το τόφου είναι ένα προϊόν σόγιας και συγκεκριμένα παρασκευάζεται από το γάλα σόγιας, το οποίο συμπιέζεται και ψύχεται σε μορφή κύβων, παίρνοντας την όψη και την υφή του λευκού τυριού.
Διατροφικά χαρακτηριστικά
Το τόφου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου και μαγγανίου, καθώς και μετάλλων όπως το σελήνιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, το τόφου είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, χαλκού, ψευδαργύρου και βιταμίνης Β1.

Όχι στα αντιβιοτικά για ένα απλό κρυολόγημα

Αν “τρέχει” η μύτη ή ξεροβήχουμε για να αποβάλλουμε το φλέγμα, δεν χρειάζεται να σπεύσουμε στα ντουλάπια και να πάρουμε κάποιο αντιβιοτικό για να γίνουμε καλά, υποστηρίζουν γιατροί και εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας.
Τα συμπτώματα αυτά συχνά οφείλονται σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς και όπως αναφέρουν οι γιατροί “είναι μύθος ότι τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την θεραπεία αυτών των λοιμώξεων”.

5 θρεπτικά μέρη φρούτων και λαχανικών που δεν τρώμε

Αρκετοί από εμάς ωφελούμαστε από την «στάνταρ» συνιστώμενη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών – περίπου δύο κούπες φρούτα και δύο με τρεις κούπες λαχανικά την ημέρα – όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε τα θρεπτικά στοιχεία που… πετάμε;
Ναι, καλά καταλάβατε. Οι φλούδες και τα κοτσάνια των πιο «διάσημων» φρούτων και λαχανικών κρύβουν μπόλικα θρεπτικά συστατικά τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Η φλούδα του μήλου Μήλα μου για… φλούδα.

9 οφέλη της κανέλας στην ζωή μας

Ποιου δεν αρέσει μία γεύση κανέλας πάνω σε μία φρέσκα μηλόπιτα ή σε ένα chai latte; Είναι ένα από τα μπαχαρικά που έχουν μια φανταστική γεύση. Αλλά η γεύση δεν είναι ο μόνος λόγος για να αγαπήσετε την κανέλα. Πιο κάτω είναι 10 λόγοι για να αγαπήσετε αυτό το σούπερ μπαχαρικό:

 1. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, καθιστώντας την μια καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Αυτό είναι επίσης μια εξαιρετική είδηση για όποιον επιθυμεί σταθερά ενεργειακά επίπεδα.

Γιατί να φυτέψω ρίγανη στο μπαλκόνι μου;

Αν ονειρευτήκατε να μυρίζει ο χώρο σας φρέσκια ρίγανη είναι πολύ εύκολο να το κάνετε πραγματικότητα – και μάλιστα είναι η καταλληλότερη εποχή. Η ρίγανη φυτεύεται συνήθως από τον Οκτώβριο μέχρι τα τέλη Απριλίου, ακόμα και με μικρά κομμένα κλωνάρια. Όμως η ανοιξιάτικη ρίγανη είναι η πιο …τυχερή, αφού το δημοφιλές βότανο λατρεύει τον άπλετο ήλιο.
Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους: