Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού: πόσο ασφαλή είναι;

Γνωρίζετε ποιους κινδύνους για την υγεία προκαλεί το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού;
Παρά τις συστάσεις για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερού προέρχεται από πηγές, είναι καθαρό, απαλλαγμένο από μικρόβια και ρύπους, εμπλουτισμένο με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμό, εν τούτοις τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού και πόσιμων προϊόντων είναι δυνατόν να περιέχουν επικίνδυνα μέταλλα και χημικές ουσίες που φυσικά καταλήγουν στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση των προϊόντων.

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;


Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το βασικό υλικό του πιο δημοφιλούς κολατσιού.
Τι αλεύρι χρησιμοποιείται;
Το αλεύρι που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για το ψωμί του τοστ προέρχεται από μαλακά σιτάρια, που σε μεγάλο ποσοστό είναι εισαγόμενα.
Πρόκειται για αλεύρι συγκεκριμένων προδιαγραφών, που θα δώσει όγκο στο ψωμί και θα δημιουργήσει την επιθυμητή «κυψέλωση». Κάθε εταιρεία ζητά από τον μύλο-προμηθευτή…
το αλεύρι που ταιριάζει στη δική της συνταγή.

Μανταρίνι: Το απόλυτα φυσικό υπνωτικό

Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου. Αλλά τα «μαγικά» συστατικά του, δεν σταματούν εδώ. Νάτριο, πρωτεϊνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.

Σημάδια ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά

Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να επηρεάσει δραματικά πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και ειδικά αν είστε γυναίκα άνω των 35, οι πιθανότητες να εμφανίσετε μια διαταραχή στον θυρεοειδή είναι πολλές. Μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αυτές ξεπερνούν το 30%.
Τουλάχιστον 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποιο πρόβλημα με το θυρεοειδή τους και οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ενδοκρινολογίας, που επικαλείται σε δημοσίευμα του το Fox News.
Οι γυναίκες έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στο θυρεοειδή τους σε σχέση με τους άντρες, αναφέρει η Dr. Robin Miller.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Πράσινο τσάι, σύμμαχος υγείας και ευεξίας

Eδώ και αιώνες η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού είναι διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο. Θεωρείται ένα ευεργετικό αφέψημα με ιδιότητες που κάνουν καλό σε όλον τον οργανισμό. Διαβάστε στο health4you όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που κρύβονται στο ποτήρι σας.

Συνταγές: Ισχυρά φυσικά ελιξήρια για πληθώρα προβλημάτων υγείας

Ξερόβηχας: Επιθέματα ζεστά κρύα εναλλάξ. 3 λεπτά ζεστά και 1 λεπτό κρύα, το κάνουμε για 10 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. 
Μπορούμε και πάνω από τα ρούχα με το σεσουάρ ζεστό κρύο εναλλάξ.
Βήχας με φλέμματα: κάνουμε τσάι με λιναρόσπορο. Επειδή είναι άγευστο το τσάι με λιναρόσπορο προσθέτουμε και ένα αρωματικό βότανο. Πίνουμε ένα φλιτζάνι τσάι τρεις φορές την ημέρα..
Βήχας: Σε ένα μεγάλο σχετικά ρεπάνι κάνουμε μία τρύπα και βάζουμε μέσα μέλι. Με ένα καλαμάκι ρουφάμε το ζουμί

Ιγμορίτιδα: Μάθετε το γιατροσόφι που βρίσκεται στην κουζίνα σας

Η χρόνια ιγμορίτιδα είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία οι κοιλότητες γύρω από τις ρινικές διόδους ( ιγμόρεια ) αναπτύσσουν φλεγμονή και πρήζονται, για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες , παρά τις προσπάθειες θεραπείας . Επίσης είναι γνωστή ως χρόνια ρινοκολπίτιδα και εάν πάσχετε από χρόνια ιγμορίτιδα , μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε από τη μύτη σας . Η περιοχή γύρω από τα μάτια και το πρόσωπό σας μπορεί να την αισθάνεστε πρησμένη ή μπορεί να πόνο ή πονοκέφαλο.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Οι 11 καλύτερες τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Οι τροφές που βοηθούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μνήμης έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυτοχημικό που τις χρωματίζει, η ανθοκυάνη, είναι το ίδιο φυτοχημικό που είναι καλό για το μυαλό μας.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κάθε επιπλέον κιλό αλλάζει τα αποτελέσματα στις εξετάσεις αίματος

zygaria 4 i kilo

Όταν κάποιος είναι λεπτός μπορεί να σκεφθεί ότι δεν έχει σημασία αν πάρει ένα κιλό παραπάνω. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία, ακόμα και ένα κιλό έχει την επίπτωσή του κι αυτό φαίνεται στις εξετάσεις αίματος.

Κάθε επιπλέον κιλό επηρεάζει τα αποτελέσματα στις αναλύσεις αίματος κι αυτό ισχύει για όλους, είτε για τους υπέρβαρους είτε για τους αδύνατους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που έγινε από Φινλανδούς και Βρετανούς ερευνητές και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

Η ένταξη σε κοινωνικές ομάδες κάνει καλό στην ψυχική υγεία

koinokikothta monaxia 4

To να έχει κανείς μια ισχυρή ταύτιση με μια κοινωνική ομάδα, όπως είναι μια χορωδία ή ένα αθλητικό σωματείο, μπορεί να τον προστατέψει από τις ψυχικές ασθένειες.

Αυτό είναι το πόρισμα δύο μελετών από τον καθηγητή Φάμπιο Σάνι και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Dundee, οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο του τμήματος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχολογίας στη Γλασκώβη.

Γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πνευμονία

obese paxysarkia 4

Τον Μάρτιο του 2014 πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Βρετανός Κιθ Μάρτιν, ο οποίος είχε φτάσει κάποια στιγμή στα 444 κιλά. Τους τελευταίους 32 μήνες της ζωής του ο Μάρτιν έκανε δραστική δίαιτα και είχε υποβληθεί σε επέμβαση στομάχου. Κατάφερε να χάσει 196 κιλά αλλά τελικά πέθανε από πνευμονία.

Η περίπτωση του Μάρτιν έφερε στο φως τη σχέση της παχυσαρκίας με την πνευμονία. Η ασθένεια προσβάλλει 450 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως οδηγώντας στο θάνατο 4 εκατομμύρια.

Έχετε πονοκεφάλους; Αντιμετωπίστε τους μειώνοντας το αλάτι

alati natrio ponokefalos 4

Η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open από ερευνητές του Πανεπιστημίου John Hopkins.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν από καιρό αυτή την παρενέργεια του αλατιού από σποραδικές διαπιστώσεις ωστόσο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα μια καλά ελεγχόμενη μελέτη που να δείχνει ότι επέρχεται μείωση των πονοκεφάλων με τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Οι ειδικοί λένε ότι το μειωμένο αλάτι μπορεί να αντιμετωπίσει τους πονοκεφάλους διότι ρίχνει την αρτηριακή πίεση και τους σφυγμούς. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε άτομα που δεν υποφέρουν από υπέρταση.

Πικάντικα φαγητά προτιμούν οι άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη

testosterone 4 chili kapsaikinh

Μερικές φορές βλέπει κανείς άνδρες να προσπαθούν να αποδείξουν ότι αντέχουν στην κατανάλωση καυτερών μπαχαρικών όπως είναι το κάρι. Φαίνεται όμως ότι η απόδειξη της αρρενωπότητας και της λεβεντιάς με κατανάλωση καυτερών φαγητών βασίζεται σε κάτι βαθύτερο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physiology and Behavior με τον τίτλο, «Μερικοί το προτιμούν καυτό».

Φυσιολόγοι από στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, βρήκαν ότι οι άνδρες που έχουν μια ροπή προς τις πικάντικες τροφές έχουν υψηλότερα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που τους κάνει πιο τολμηρούς και σεξουαλικά ενεργούς.

Οι έτοιμες πίτσες μπορεί να έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι

pitza 4 alati

Οι πίτσες που πωλούνται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι τόσο παραγεμισμένες με αλάτι που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Πολλές από αυτές τις πίτσες περιέχουν πάνω από 6 γραμμάρια αλάτι, δηλαδή περισσότερο από το ανώτατο όριο της ημερήσιας συνιστώμενες ποσότητας για έναν ενήλικα -τα 6 γραμμάρια αλάτι ισοδυναμούν με τρία κουταλάκια του γλυκού. Μερικές μάλιστα πίτσες έχουν πάνω από 10 γραμμάρια αλάτι.

Πως θα προφυλαχτείτε από την “εορταστική” γαστρεντερίτιδα

gastrenteritida giortes 4

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η εορταστική γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα από τα συχνότερα παθολογικά σύνδρομα που συνδέονται με το ρεβεγιόν.
Παρά το γεγονός ότι τα ένζυμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα όξινα γαστρικά υγρά του στομάχου και τα ωφέλιμα μικρόβια της εντερικής χλωρίδας είναι συνήθως αποτελεσματικοί αμυντικοί φραγμοί έναντι των παθογόνων που εισέρχονται από το στόμα όταν ο πληθυσμός των παθογόνων αυτών είναι μικρός, η παρατεταμένη παραμονή των γευμάτων στο μπουφέ κατά το εορταστικό ρεβεγιόν οδηγεί συχνά σε πολλαπλασιασμό, αύξηση των παθογόνων και υπερκέραση των αμυντικών φραγμών του γαστρεντερικού σωλήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν λόγω κατανάλωσης κοινών αντιβιοτικών η φυσιολογική χλωρίδα έχει διαταραχτεί.