Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ο ΟΗΕ προτρέπει σε παγκόσμιο κίνημα διατροφής χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά

Κτηνοτροφικό αγρόκτημα βοοειδών, στο Mato Grosso της Βραζιλίας. Φωτογραφία: Daniel Beltra/Greenpeace
Η μικρότερη κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Της Felicity Carus, guardian.co.uk
Μία παγκόσμια αλλαγή προς μια βέγκαν διατροφή (αυστηρή χορτοφαγία*) είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων και τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λέει μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

Το κρέας υπεύθυνο για πολλές μορφές καρκίνου και καρδιοπάθειες

Έρευνα – Επιμέλεια: Ανένταχτος
Όλο και περισσότερες έρευνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες συσχετίζουν την κατανάλωση κρέατος με μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως  διάφορες μορφές καρκίνου και ασθένειες τις καρδιάς, μέχρι και με αλλοιώσεις του ανθρώπινου DNA, προκαλώντας κληρονομικά προβλήματα.
Τα κύρια συστατικά που περιέχονται στο κρέας και είναι υπεύθυνα για τυχών διαταραχές στη υγεία μας είναι τα εξής:

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Επτά λόγοι για να εντάξετε τη βρώμη στη διατροφή σας

Η βρώμη, αποτελεί θα λέγαμε ένα super-food το οποίο αν και είχε αποκλεισθεί για χρόνια από τις δυτικές διατροφικές συνήθειες, αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορεί να αποτελέσει ένα απόλυτα υγιεινό σνακ.

Ανακάλυψαν την πρωτεΐνη που ελέγχει την παχυσαρκία

Την πρωτεϊνη που ελέγχει την παραγωγή των λιποκυττάρων στο σώμα, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Η πρωτεΐνη ονομάζεται Thy1 και έχει σημαντικό ρόλο, καθώς ελέγχει κατά πόσον ένα αρχέγονο κύτταρο αποφασίζει να γίνει λιποκύτταρο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το εύρημα αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε θεραπείες κατά της παχυσαρκίας.

Ελπίδες για αποκατάσταση της μνήμης στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

Ελπίδες για την αποκατάσταση της μνήμης στους ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, γεννά η επιστημονική ανακάλυψη ερευνητών από την Καλιφόρνια.
Οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες, πίστευαν επί δεκαετίες ότι οι αποθηκευμένες μνήμες βρίσκονται στις συνάψεις –τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ή των νευρώνων– οι οποίες καταστρέφονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τριγλυκερίδια: Τι να κάνετε για τα ρίξετε

Η μακρά περίοδος των γιορτών των
Χριστουγέννων είναι ο εφιάλτης όσων
πρέπει να προσέχουν τη διατροφή τους, είτε για λόγους υγείας είτε επειδή θέλουν να έχουν υπό έλεγχο το βάρος τους.
Στους λόγους υγείας συγκαταλέγονται και τα υψηλά τριγλυκερίδια. Πρόκειται για μια μορφή λίπους που συναντάται στο φαγητό, στο σώμα και στο αίμα και αποθηκεύεται στους λιπώδεις ιστούς του οργανισμού. Μαζί με την χοληστερόλη, συναποτελούν το 95% του συνολικού λίπους.

Γιορτές, η πιο επικίνδυνη περίοδος για την καρδιά μας

Στις γιορτές, οι συγκεντρώσεις, τα πάρτυ και τα μεγάλα γεύματα
έχουν την τιμητική τους. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες τροφών και αλκοόλ. Αν και διασκεδαστικές, οι παραδόσεις μπορούν αν οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την υγεία-ορισμένα προσωρινά και άλλα μόνιμα.

Σπιρουλίνα: Τι είναι και ποια τα οφέλη που μας προσφέρει

Η σπιρουλίνα είναι ένα απλό, μονοκύτταρο, μικροσκοπικό θαλασσινό φυτό πράσινου-γαλαζωπού χρώματος με την επιστημονική ονομασία Arthrospira platensis. Κάτω από το μικροσκόπιο, η σπιρουλίνα φαίνεται σαν μια σπείρα με μακριά και λεπτά νήματα. Το άρωμα και η γεύση της σπιρουλίνας είναι παρόμοια με των φυκιών.

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Φυτική Γλυκοζαμίνη… μια φυσική ενίσχυση των αρθρώσεων !!!

Πολλές είναι οι φορές που όλοι μας έχουμε αισθανθεί τις αρθρώσεις μας να πονούν, να μην έχουν την ευλυγισία που θέλουμε ή ακόμα και ότι είναι αυτές που μας κρατούν μακριά από την άσκηση καθώς ο συνδετικός ιστός των αρθρώσεων μπορεί να έχει υποστεί βλάβη.
Μια από τις σημαντικότερες αιτίας που μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα είναι η φθορά που μπορεί να έχει υποστεί η γλυκοζαμίνη, που είναι ένα σημαντικό δομικό συστατικό του ιστού των αρθρώσεων και σημαντικός παράγοντας στο σχηματισμό μερικών σημαντικών μακρομορίων συμπεριλαμβανομένων των γλυκοπρωτεϊνών, των γλυκολιπιδίων και των γλυκοζαμινογλυκανών. Αυτά τα μακρομόρια μπορούν να βρεθούν στο αρθρικό υγρό, τους χόνδρους, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς.

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Νοθεία τροφίμων ~ Γιατί αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα νοθείας τροφίμων;

Γράφει o Ρισσάκης Μιχάλης , Τεχνολόγος Τροφίμων, M.Sc 
 
Το πρόβλημα της νοθείας των προϊόντων δεν είναι μονάχα τοπικό ελληνικό, όπως πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι συσχετίζεται με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας αλλά παγκόσμιο. Η νοθεία στα τρόφιμα μπορεί να έχει πολλές μορφές δηλαδή:

Οι θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε

Μάθετε ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεστε για μια καλύτερη υγεία.

Οι παρακάτω θρεπτικές ουσίες συγκεντρώνονται στο ασβέστιο, στις ίνες, στο μαγνήσιο, στο κάλιο, και στις βιταμίνες Α, C, και Ε, ουσίες που συνήθως εμφανίζουν έλλειψη στους οργανισμούς μας. Αυτά τα συνιστώμενα ποσά θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αμύγδαλο: το υπερόπλο της διατροφής

Το αμύγδαλο δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Το αμύγδαλο, είναι ένα superfood, που για να είμαστε ακριβείς, δεν είναι ανήκει καν στην οικογένεια των ξηρών καρπών, καθώς ουσιαστικά είναι ο σπόρος της αμυγδαλιάς, που κρύβεται μέσα στον καρπό της.

Τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού: πόσο ασφαλή είναι;

Γνωρίζετε ποιους κινδύνους για την υγεία προκαλεί το πλαστικό μπουκάλι του εμφιαλωμένου νερού;
Παρά τις συστάσεις για κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο για πόση, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερού προέρχεται από πηγές, είναι καθαρό, απαλλαγμένο από μικρόβια και ρύπους, εμπλουτισμένο με μέταλλα και ιχνοστοιχεία και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμό, εν τούτοις τα πλαστικά μπουκάλια εμφιάλωσης νερού και πόσιμων προϊόντων είναι δυνατόν να περιέχουν επικίνδυνα μέταλλα και χημικές ουσίες που φυσικά καταλήγουν στον οργανισμό μας μετά την κατανάλωση των προϊόντων.

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;

Ψωμί του τοστ: Πόσο υγιεινό είναι;


Ιδού όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το βασικό υλικό του πιο δημοφιλούς κολατσιού.
Τι αλεύρι χρησιμοποιείται;
Το αλεύρι που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες για το ψωμί του τοστ προέρχεται από μαλακά σιτάρια, που σε μεγάλο ποσοστό είναι εισαγόμενα.
Πρόκειται για αλεύρι συγκεκριμένων προδιαγραφών, που θα δώσει όγκο στο ψωμί και θα δημιουργήσει την επιθυμητή «κυψέλωση». Κάθε εταιρεία ζητά από τον μύλο-προμηθευτή…
το αλεύρι που ταιριάζει στη δική της συνταγή.

Μανταρίνι: Το απόλυτα φυσικό υπνωτικό

Πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνες (Α και C), θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις. Το μανταρίνι είναι επίσης πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου, καροτίνης και φωσφόρου. Αλλά τα «μαγικά» συστατικά του, δεν σταματούν εδώ. Νάτριο, πρωτεϊνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και φολικό οξύ είναι μερικά ακόμη από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που απολαμβάνει ο οργανισμός μας σε κάθε μπουκιά μανταρινιού.