Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αυξημένη χοληστερίνη: Ρίξτε τη με αυτά τα φρούτα και λαχανικά

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης ανεβαίνουν και είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τότε πρέπει να προσέξετε, καθώς η υψηλή χοληστερίνη συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιοπάθειες.

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ (Η Πρωτεϊνη Στην Χορτοφαγία)

Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι όταν μαθαίνουν ότι είμαι χορτοφάγος (vegan), είναι η εξής: « από πού παίρνεις την πρωτεΐνη ;»

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της πρωτεΐνης, απασχολεί (αδίκως!) σήμερα όχι μόνο τους αθλητές, αλλά και όσους αθλούνται ή ενδιαφέρονται για την υγεία τους.


 Το θέμα της πρωτεΐνης πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά το 1980: 

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γάλα: Η χειρότερη πηγή ασβεστίου! Σοκαριστική η αλήθεια για το ασβέστιο στο γάλα!

Η χειρότερη πηγή ασβεστίου
Μήπως αυτό σημαίνει ότι μα έχουν κοροϊδέψει και το γάλα δεν περιέχει ασβέστιο;
Φυσικά όχι. Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και… εξέρχεται από αυτό σαν άχρηστο
Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα. Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο . Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της παστερίωσης.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γάλα το Ναρκωτικό Δηλητήριο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η τέλεια τροφή της φύσης,
αλλά, μόνο αν είστε μοσχάρι.
Πιθανότατα θα έχετε ακούσει το σλόγκαν «Το γάλα περιέχει κάτι για τον καθένα».
Εκτός από ασβέστιο κι άλλα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες,
τι άλλο θα μπορούσε να σας προσφέρει το γάλα;
«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάτι που δεν περιέχει καμία άλλη τροφή: Μόλυνση!»
John A. McDougal, MD, του Σχεδίου McDougal και της Ιατρικής McDougal
————–
 «Μα γιατρέ μου, τι θα γίνει με τα δόντια και τα οστά μου εάν σταματήσω να πίνω γάλα;»
«Τίποτα! Τίποτα που δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς!»
Frank A. Oski MD, πρώην πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής Του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
————-
«Οι πολιτισμοί με μεγάλη κατανάλωση γάλακτος, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης,
μια ασθένεια που σπάνια συναντάται σε πολιτισμούς που δεν καταναλώνουν γάλα».
Hans Deehl, Dr HSc, Dynamic Living

14 υπερτροφές-"θαύματα της φύσης": Ποιες και πόσο θρεπτικές είναι

Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Κάθε χώρα του κόσμου έχει προικιστεί με τουλάχιστον μία θεραπευτική τροφή που μεγαλώνει κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια μας. Η πιο διάσημη υπερτροφή της Ελλάδας είναι βέβαια η αγαπημένη μας ελιά και το διάσημο ζουμί της, το ελαιόλαδο. Σε άλλα μέρη του κόσμου οι ντόπιοι έχουν ανάλογες τροφές οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής αξίας σε θρεπτικά συστατικά. Αν και η επιστήμη τώρα ανακαλύπτει τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας και μας ενημερώνει καθημερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφών, οι υπερτροφές είναι πολύ απλά οι αρχαιότεροι καρποί και φρούτα που φυτρώνουν πάνω στον πανέμορφο πλανήτη μας. Μερικές από αυτές είναι το Ελαιόλαδο, Ιπποφαές, Αλόη, Κακάο, Goji berry, Μάκα από το Περού, Λάδι καρύδας, Μέσκιτ από το Μεξικό, Νόνι από την Γαλλική Πολυνησία, Βανίλια, Σπιρουλίνα, Αρώνια, Ακάϊ, Μύρτιλλο, Αμάρανθος κ.α. 

Βάζεις γάλα στον καφέ; Στο εξής θα πάψεις να το κάνεις. Μάθε γιατί!

Όταν πίνουμε τον καφέ μας συνήθως προσθέτουμε γάλα για να τον κάνουμε πιο ελαφρύ και γευστικό...
 
Η συνήθειά μας αυτή έχει όμως σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.
 
Σύμφωνα με έρευνες, όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και προκαλείται αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο.

Kαπνίζεις με την τσίμπλα στο μάτι! Δες τι σου προκαλεί το πρωινό τσιγάρο...

Όσο συντομότερα μετά το πρωινό ξύπνημα ανάβει ένας καπνιστής το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
 
Όπως έδειξε όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ξυπνούν έχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους το ανάβουν μετά από 1 ώρα - και όσο νωρίτερα το ανάβουν, τόσο το χειρότερο. 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Φυτικές και άκρως ωφέλιμες πρωτεΐνες!

Όλοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για να επιβιώσουμε. Υπάρχει όμως μία συχνή παρανόηση ότι χρειαζόμαστε όλες μας τις πρωτεΐνες από το κρέας, το γάλα και γενικώς τα ζωικά προϊόντα. Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη άποψη ενώ μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι το κρέας ως πηγή πρωτεϊνών μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία μας.

κορτιζόλη: ένας ύπουλος εχθρός. τι μπορείτε να κάνετε

Γράφει o Μίλεσης Γιώργος MSc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη ζωή μας, είναι η κύρια μέθοδος βελτίωσης των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει/ διορθώσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να τα διατηρήσει εντός φυσιολογικών ορίων.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη

Όπως είπαμε και σε πολλά άλλα άρθρα, η σωστή ισορροπημένη διατροφή μαζί με συστηματική άσκηση εκτός του ότι θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα τέλειο σώμα, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα στην υγεία μας. Σήμερα θα δούμε κάποιες τροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφολόγιο μας οι οποίος θα συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης:

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Νηστεία με νερό για την καρδιά και τον Διαβήτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν, μέσα από πρόσφατη έρευνά τους, ότι μία πολύ απλή τακτική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, εξέτασαν στοιχεία από 200 κατοίκους της Γιούτα, για τους οποίους η πλήρης αποχή από το φαγητό και τα υγρά, εκτός από νερό φυσικά, επί τουλάχιστον μία ημέρα το μήνα αποτελεί τρόπο ζωής, λόγω θρησκείας (Μορμόνοι).

Πόνος στην κοιλιά: Τι δείχνει όταν είναι δεξιά και τι όταν είναι αριστερά!!!

Ο πόνος στη κοιλιά είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που κάθε άνθρωπος θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Μία πληθώρα αιτίων ευθύνονται για τον πόνο στην κοιλιά. Στην πλειονότητά τους δεν είναι σοβαρά και αντιμετωπίζονται εύκολα. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, το κοιλιακό άλγος μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη ή ακόμη και επείγουσα αντιμετώπιση.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι 4 αρχές για την υγεία του εγκεφάλου και τη πρόληψη του Alzheimer

Του δρος Κωνσταντίνου Μουρούτη
Παρακάτω είναι μια ευθυτενής έρευνα και πόρισμα από έναν εγκυρότατο οργανισμό για έρευνα στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και δη στην νόσο Alzheimer’s. Ο εκπονητής της έρευνας που δημοσιεύτηκε είναι ο Δρ.Gary Small και από νωρίς στις σπουδές του, είχε αναρωτηθεί για το πόσο και πώς ο νους επιδρά στο σώμα.. κάτι που στην Ελλάδα ήταν μεν γνωστό αλλά έχει τώρα χαθεί από τον ορίζοντα μας..

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ: Αναψυκτικά κανονικά και διαίτης! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε…

Όλοι γνωρίζουν ότι σε γενικές τα αναψυκτικά δεν είναι καλά για την υγεία…
Αλλά το μάρκετινγκ και η διαφήμιση πολλές φορές μπερδεύουν τους καταναλωτές, ώστε να πιστέψουν ότι κάποιο είδος αναψυκτικού κάνει μόνο καλό.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν γίνεται σύγκριση μεταξύ των κανονικών αναψυκτικών και των αναψυκτικών “διαίτης” ή αλλιώς “light”, όσον αφορά την επίδρασή τους στην υγεία μας.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το γρήγορο περπάτημα ωφελεί την καρδιά πιο πολύ από το τρέξιμο

Το συμπέρασμα μιας μεγάλης αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology πραγματικά ξαφνιάζει: Το γρήγορο περπάτημα είναι πιο ωφέλιμο για την υγεία της καρδιάς από το τρέξιμο.
O λόγος που το γρήγορο περπάτημα ωφελεί την καρδιά περισσότερο από το τρέξιμο είναι ότι εφόσον η σύγκριση γίνεται με την προϋπόθεση ότι καταναλώνονται οι ίδιες θερμίδες, το περπάτημα διαρκεί περισσότερο. Μια άσκηση με μεγάλη διάρκεια είναι προτιμότερη από μια έντονη άσκηση που διαρκεί λίγο.