Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αγελαδινό γάλα και ανησυχίες υγείας

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις υγείας από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και μερικών χορτοφάγων, εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές εξακολουθούν να τα προωθούν - παρά τις επιστημονικές αποδείξεις που αμφισβητούν τα οφέλη τους για την υγεία και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Όλη η αλήθεια για την Β12


Για τους περισσότερους χορτοφάγους, βίγκανς και ωμοφάγους το θέμα της Β12 είναι γνωστό. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να προμηθευτούν τα συμπληρώματα εκείνα που θα τους προστατεύσουν από την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Είναι όμως αυτή η σωστή οδός; Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αρκετά θέματα σχετικά με την Β12 προσπαθώντας να συνδυάσουμε πληροφορίες από διαφορετικές αξιόπιστες πηγές (που δεν υποστηρίζονται από οικονομικά συμφέροντα).

Η έλλειψη Β12 είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά ΠΟΤΕ δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ποτέ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Τα εμφανή συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση, η χλωμάδα, η ανορεξία, παραισθήσεις, παράνοια, απώλεια βάρους κλπ. Η συνεχή κόπωση θεωρείται το πιο σοβαρό σύμπτωμα και όποιος νομίζει πως έχει έλλειψη Β12 να το διασταυρώσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικών. Η Πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.

πώς θεραπεύτηκα αλλάζοντας τις διατροφικές μου συνήθειες

Το παρόν άρθρο μας το στέλνει η κ. Ελένη Οικονομοπούλου και την ευχαριστούμε που μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της. 
Θα ήθελα απλώς να επιβεβαιώσω την αξία της φυτικής διατροφής και των φρέσκων φυτικών τροφών στη πρόληψη και θεραπεία. Αφενός μόλις έκοψα το κρέας σταμάτησα να πέφτω στο κρεβάτι από εμπύρετες αμυγδαλίτιδες και κρίσεις λουμπάγκο που χρειάζονταν ενέσεις voltaren για να σηκωθώ, αφετέρου δε, όταν άρχισα να αποφεύγω κατόπιν τελείως τα ζωικά, όσο μπορούσα,

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τα οφέλη της θάλασσας για την υγεία

Το καλοκαίρι έφτασε μαζί και το απέραντο γαλάζιο που όλο τον χρόνο ονειρευόμαστε να βουτήξουμε μέσα του. Το θαλασσινό νερό από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αναγνωριστεί ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων. Πρώτος ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής,  αναφέρθηκε στην έννοια της θαλασσοθεραπείας για να αναφερθεί στις μαγικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Πολύ αργότερα, ο Γάλλος βιολόγος Rene Cento, έπειτα από συστηματική έρευνα απέδειξε πως το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, πράγμα που συμβάλει σημαντικά στην ομορφιά και την υγεία μας.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

“ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ”

Έχει επουλωτικές ιδιότητες και πολλά Ω3 λιπαρά ευεργετικά για την καρδιά και αντικαρκινικής δράσης
Η γλιστρίδα είναι ένα… ευεργετικό ζιζάνιο. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στη διατροφή στις αγροτικές περιοχές και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη γεύση είναι πολύ ωφέλιμη και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αυξημένη χοληστερίνη: Ρίξτε τη με αυτά τα φρούτα και λαχανικά

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης ανεβαίνουν και είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τότε πρέπει να προσέξετε, καθώς η υψηλή χοληστερίνη συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιοπάθειες.

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ (Η Πρωτεϊνη Στην Χορτοφαγία)

Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι όταν μαθαίνουν ότι είμαι χορτοφάγος (vegan), είναι η εξής: « από πού παίρνεις την πρωτεΐνη ;»

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της πρωτεΐνης, απασχολεί (αδίκως!) σήμερα όχι μόνο τους αθλητές, αλλά και όσους αθλούνται ή ενδιαφέρονται για την υγεία τους.


 Το θέμα της πρωτεΐνης πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά το 1980: 

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γάλα: Η χειρότερη πηγή ασβεστίου! Σοκαριστική η αλήθεια για το ασβέστιο στο γάλα!

Η χειρότερη πηγή ασβεστίου
Μήπως αυτό σημαίνει ότι μα έχουν κοροϊδέψει και το γάλα δεν περιέχει ασβέστιο;
Φυσικά όχι. Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και… εξέρχεται από αυτό σαν άχρηστο
Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα. Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο . Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της παστερίωσης.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γάλα το Ναρκωτικό Δηλητήριο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η τέλεια τροφή της φύσης,
αλλά, μόνο αν είστε μοσχάρι.
Πιθανότατα θα έχετε ακούσει το σλόγκαν «Το γάλα περιέχει κάτι για τον καθένα».
Εκτός από ασβέστιο κι άλλα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες,
τι άλλο θα μπορούσε να σας προσφέρει το γάλα;
«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάτι που δεν περιέχει καμία άλλη τροφή: Μόλυνση!»
John A. McDougal, MD, του Σχεδίου McDougal και της Ιατρικής McDougal
————–
 «Μα γιατρέ μου, τι θα γίνει με τα δόντια και τα οστά μου εάν σταματήσω να πίνω γάλα;»
«Τίποτα! Τίποτα που δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς!»
Frank A. Oski MD, πρώην πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής Του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
————-
«Οι πολιτισμοί με μεγάλη κατανάλωση γάλακτος, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης,
μια ασθένεια που σπάνια συναντάται σε πολιτισμούς που δεν καταναλώνουν γάλα».
Hans Deehl, Dr HSc, Dynamic Living

14 υπερτροφές-"θαύματα της φύσης": Ποιες και πόσο θρεπτικές είναι

Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Κάθε χώρα του κόσμου έχει προικιστεί με τουλάχιστον μία θεραπευτική τροφή που μεγαλώνει κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια μας. Η πιο διάσημη υπερτροφή της Ελλάδας είναι βέβαια η αγαπημένη μας ελιά και το διάσημο ζουμί της, το ελαιόλαδο. Σε άλλα μέρη του κόσμου οι ντόπιοι έχουν ανάλογες τροφές οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής αξίας σε θρεπτικά συστατικά. Αν και η επιστήμη τώρα ανακαλύπτει τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας και μας ενημερώνει καθημερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφών, οι υπερτροφές είναι πολύ απλά οι αρχαιότεροι καρποί και φρούτα που φυτρώνουν πάνω στον πανέμορφο πλανήτη μας. Μερικές από αυτές είναι το Ελαιόλαδο, Ιπποφαές, Αλόη, Κακάο, Goji berry, Μάκα από το Περού, Λάδι καρύδας, Μέσκιτ από το Μεξικό, Νόνι από την Γαλλική Πολυνησία, Βανίλια, Σπιρουλίνα, Αρώνια, Ακάϊ, Μύρτιλλο, Αμάρανθος κ.α. 

Βάζεις γάλα στον καφέ; Στο εξής θα πάψεις να το κάνεις. Μάθε γιατί!

Όταν πίνουμε τον καφέ μας συνήθως προσθέτουμε γάλα για να τον κάνουμε πιο ελαφρύ και γευστικό...
 
Η συνήθειά μας αυτή έχει όμως σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.
 
Σύμφωνα με έρευνες, όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και προκαλείται αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο.

Kαπνίζεις με την τσίμπλα στο μάτι! Δες τι σου προκαλεί το πρωινό τσιγάρο...

Όσο συντομότερα μετά το πρωινό ξύπνημα ανάβει ένας καπνιστής το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
 
Όπως έδειξε όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ξυπνούν έχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους το ανάβουν μετά από 1 ώρα - και όσο νωρίτερα το ανάβουν, τόσο το χειρότερο. 

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Φυτικές και άκρως ωφέλιμες πρωτεΐνες!

Όλοι χρειαζόμαστε πρωτεΐνες για να επιβιώσουμε. Υπάρχει όμως μία συχνή παρανόηση ότι χρειαζόμαστε όλες μας τις πρωτεΐνες από το κρέας, το γάλα και γενικώς τα ζωικά προϊόντα. Πρόκειται για εντελώς λανθασμένη άποψη ενώ μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι το κρέας ως πηγή πρωτεϊνών μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία μας.

κορτιζόλη: ένας ύπουλος εχθρός. τι μπορείτε να κάνετε

Γράφει o Μίλεσης Γιώργος MSc, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Το να αντιμετωπίσουμε το άγχος στη ζωή μας, είναι η κύρια μέθοδος βελτίωσης των επιπέδων κορτιζόλης. Ωστόσο και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει/ διορθώσει τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και να τα διατηρήσει εντός φυσιολογικών ορίων.

Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τροφές που ρίχνουν την χοληστερίνη

Όπως είπαμε και σε πολλά άλλα άρθρα, η σωστή ισορροπημένη διατροφή μαζί με συστηματική άσκηση εκτός του ότι θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε ένα τέλειο σώμα, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα στην υγεία μας. Σήμερα θα δούμε κάποιες τροφές που μπορούμε να προσθέσουμε στο διατροφολόγιο μας οι οποίος θα συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης: