Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Καρκίνος του προστάτη: Ποιο λαχανικό περιέχει την ουσία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες σε ηλικία 75 ετών.
Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως πάνω από 1,1 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο.
Οι περιπτώσεις αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου και το 15% των νέων κρουσμάτων στους άνδρες.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αγελαδινό γάλα και βρεφική διατροφή: Αυτά που ο παιδίατρος δεν σας έχει πει!

Το γάλα βλάπτει την υγεία των παιδιών σας

Όλοι μας σχεδόν είμαστε πεπεισμένοι ότι το γάλα αποτελεί την πιο σημαντική τροφή για την υγεία των παιδιών. Και αν τυχόν στο παιδί μας δεν αρέσει το γάλα και αρνείται να το πιει, ανησυχούμε μην τυχόν και κινδυνεύσει η υγεία του. Είμαστε θύματα της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας των εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων που θέλοντας να ανεβάσουν τον αριθμό των πωλήσεων των προϊόντων τους, μας έχουν πείσει (τρομοκρατήσει, θα ήταν ίσως η σωστότερη λέξη) ότι για να είναι τα παιδιά μας υγιή, πρέπει να πίνουν καθημερινά γάλα. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά διαφορετική.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Εποχιακά λαχανικά και η διατροφική τους αξία

Υπάρχουν πολλά λαχανικά που πρέπει οπωσδήποτε να τα εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμά σας. Όμως ας δούμε αναλυτικά πότε πρέπει να τα καταναλώσουμε, ποιες είναι οι ιδιότητές τους και ποια η διατροφική τους αξία...

Για να ξέρουμε τι τρώμε, πότε το τρώμε και γιατί το τρώμε...

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Τενοντίτιδα ώμου: Πώς εκδηλώνεται, πώς την αντιμετωπίζουμε

Η τενοντίτιδα στον ώμο εκδηλώνεται όταν υπάρχει φλεγμονή στο στροφικό πέταλο ή το δικέφαλο τένοντα.
Είναι συνήθως αποτέλεσμα της υπερβολικής πίεσης που ασκείται στον τένοντα από παρακείμενες δομές.
Η τενοντίτιδα του ώμου εκδηλώνεται κυρίως σε αθλητές που πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες περιστροφές κινήσεις του ώμου, με το χέρι να υψώνεται πάνω από το κεφάλι (π.χ. μπασκετμπολίστες, τενίστες, αρσιβαρίστες).

Αυτή είναι η πραγματικότητα για την κρεατοφαγία, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Στη συλλογή του «Ηθικά» ο Πλούταρχος αναζητά την εφαρμογή της αρετής στην πρακτική πλευρά της ζωής. Στους «Περί σαρκοφαγίας» λόγους του μάλιστα προβληματίζεται έντονα. Προφανώς απηυδισμένος από τα ελληνορωμαϊκά συμπόσια αναρωτιέται πώς γίνεται – έχοντας στη διάθεσή μας τέτοια νόστιμη ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και καρπούς – να θέλουμε με το ζόρι να νοστιμίσουμε τη ματωμένη σάρκα ενός ζώου «σβήνοντας με μύρια καρυκεύματα τη γεύση του αίματος» για να μπορέσουμε να τη φάμε.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

«Γκρεμίζοντας» ένα μύθο… αυτόν του πόσιμου κολλαγόνου

Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο ως συμπλήρωμα διατροφής!

Κολλαγόνο, η «κόλλα» του σώματος

Tο κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού (περιτονίας) του σώματός μας. Ο συνδετικός ιστός υπάρχει παντού μέσα μας, καθώς συνδέει τα όργανα μεταξύ τους (έτσι πχ κρατιούνται σταθερά στη θέση τους, μέσα στον θώρακα και την κοιλιά), συνδέει τις ίνες των ιστών μεταξύ τους μέσα στα όργανα, καθώς και τα κύτταρα μεταξύ τους μέσα στις ίνες των ιστών. Ουσιαστικά, όλο το σώμα μας (ακόμα και τα οστά) χτίζεται πάνω, γύρω και μέσα στην περιτονία, όπως τα τούβλα «γεμίζουν» τον τσιμεντένιο σκελετό για να φτιαχτεί ένα σπίτι.

οι ισχυρότερες αποτοξινωτικές τροφές του φθινοπώρου

Οι διακοπές τελείωσαν και, συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακολουθήσει μια πιο χαλαρή διατροφή, έχουμε πιει περισσότερα ποτά και έχουμε ξενυχτήσει. Τώρα λοιπόν, μπορούμε να ξεκινήσουμε σταδιακά μια ήπια αποτοξίνωση του οργανισμού μας που μπορεί να διαρκέσει από μια εβδομάδα μέχρι και όλη την εποχή του Φθινοπώρου. Οι λαϊκές αγορές γίνονται καταπράσινες και η φύση μας υποδεικνύει ότι αυτή είναι μια ιδανική εποχή για διατροφική αποτοξίνωση.

Ιδανικές τροφές της εποχής για αυτό το σκοπό είναι:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Διατροφικά... ηρεμιστικά στο συρτάρι σας

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της  οικονομικής κρίσης, οι αυξημένες επαγγελματικές απαιτήσεις δημιουργούν καθημερινά στρες και ένα αίσθημα ανασφάλειας.

Εστιάζοντας στο πεδίο της διατροφής μπορούμε να πούμε ότι κι αυτή, στο βαθμό που της αναλογεί, μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση του άγχους. Υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορείτε να τις έχετε στο συρτάρι  του γραφείου σας και να τις καταναλώνετε σαν ένα υγιεινό και "αγχολυτικό" σνακ.

Οφέλη της υγείας μας από τα καρύδια – Ας γνωρίσουμε τα καρύδια

Πολλές φορές, οι πιο απλές τροφές είναι οι καλύτερες για την υγεία μας, πράγμα που σίγουρα ισχύει στην περίπτωση των καρπών με κέλυφος, στους οποίους η μητέρα φύση έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο πακέτο πρωτεϊνών, υγιεινών λιπών, φυτικών ινών, φυτικών στερολών, αντιοξειδωτικών, καθώς και πολλών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Αθλητισμός και καρδιά: Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο αθλητισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, που θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία. Σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα η καρδιά έχει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους. Τι πρέπει να προσέχουμε, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε τη συστηματική άθληση; 

Η άθληση είναι πολλαπλά ωφέλιμη για την υγεία του ανθρώπου, με θετική επίδραση στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία, στο μυοσκελετικό και το καρδιοαγγειακό σύστημα καθώς και στον ανοσολογικό μηχανισμό.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τι συμβαίνει στο σώμα μετά την κατανάλωση ενός Red Bull;

Ένα νέο infographic που έγινε από την ιστοσελίδα Personalise.co.uk αποκαλύπτει τι συμβαίνει στο σώμα 10 λεπτά, 15-45 λεπτά, 30-50 λεπτά, μία ώρα, 5-6 ώρες, 12 ώρες και 12-24 ώρες μετά από την κατανάλωση ενός Red Bull!
 
Από τα πρώτα 10 λεπτά αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ενώ τις τελικές 12-24 ώρες το σώμα αρχίζει να αισθάνεται συμπτώματα στέρησης, συμπεριλαμβανομένων πονοκεφάλων, ευερεθιστότητας και δυσκοιλιότητας.

Κρέας και τυρί κόβουν χρόνια από τη ζωή μας

Νέα έρευνα του University of Southern California, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων ζωικών πρωτεϊνών θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την υγεία.
Η κατανάλωση ενός χάμπουργκερ, ή άλλων μορφών ζωικής πρωτεΐνης αυξάνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης IGF-1 στον ανθρώπινο οργανισμό. Στα παιδιά, η IGF-1 βοηθά στην ανάπτυξη αλλά στην ενήλικη ζωή τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και νόσων που συνδέονται με την ηλικία, σύμφωνα με έρευνα του από το University of Southern California.

Πώς συνδέεται η κατανάλωση κρέατος με τον καρκίνο;

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο διατροφικός μας στόχος για τη νέα χρονιά πρέπει να είναι η μειωμένη κατανάλωση κρέατος, καθώς έτσι θα προστατευθούμε αποτελεσματικότερα από τον καρκίνο.
Ο συντάκτης της σχετικής μελέτης Γουίλιαμ Γκραντ μελέτησε τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου σε 157 διαφορετικές χώρες και ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες κάθε πληθυσμού. Παράλληλα, αναζήτησε πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, όπως το προσδόκιμο ζωής.

Παρενέργειες, βλάβες και θάνατοι από το εμβόλιο Gardasil

Το Gardasil, το εμβόλιο του ιού των κονδυλωμάτων (HPV) της Φαρμακοβιομηχανίας Merck, που χορηγείται με ένδειξη την υποτιθέμενη πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χορηγείται ήδη στην Αμερική απ’ τις 29 Ιουνίου του 2006.

Έως το τέλος του 2006 το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Ενεργειών Εμβολίων (VAERS) του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) δέχτηκε τουλάχιστον 385 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών για το Gardasil. 

Παιδί και παθητικό κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα βλάπτει και όλοι οι γονείς που καπνίζουν αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά τους γίνονται αυτόματα παθητικοί καπνιστές. Αυτό που ίσως δεν έχουν κατανοήσει πλήρως είναι οι ακριβείς επιπτώσεις και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορούν τα παιδιά να διατρέχουν, ακόμα κι όταν οι καπνιστές γονείς δεν εκπνέουν τον καπνό τους απευθείας πάνω τους, απλά υπάρχουν στον χώρο.