Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα: Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί. 5 διατροφικές συνήθειες που προστατεύουν.

Νέα Βρετανική έρευνα από το Cancer Research UK, δείχνει ότι 40% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις καρκίνου που διαγνώστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο μπορεί να σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο, τη διατροφή, το οινόπνευμα και τη παχυσαρκία. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές που συγκέντρωσαν στοιχεία από επιδημιολογικές έρευνες. Ο καθηγητής, επιδημιολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας Max Parkin, αναφέρει ότι " είναι σαφές ότι περίπου το 40% όλων των καρκίνων προκαλούνται από τα πράγματα που έχουμε ως επί το πλείστον τη δύναμη να αλλάξουμε».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τους 158700 περιπτώσεις καρκίνων που διαγνώστηκαν σε άντρες οι πρώτοι 6 παράγοντες κίνδυνου και το ποσοστό καρκίνων που οφείλονται σε αυτούς είναι ως εξής:

*Κάπνισμα: 23 %
*Έλλειψη φρούτων και λαχανικών: 6,1 %
*Περιβάλλον εργασίας (π.χ. έκθεση σε αμίαντο): 4,9%.
*Οινόπνευμα: 4,6%
*Παχυσαρκία: 4,1%
*Υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στο σολάριουμ: 3,5%

Στις γυναίκες οι παράγοντες κινδύνου είναι ως εξής:
*Κάπνισμα: 15,6%
*Παχυσαρκία: 6,9%
*Μολύνσεις (π.χ. HPV): 3,7%
*Υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στο σολάριουμ: 3,6%
*Έλλειψη φρούτων και λαχανικών: 3,4%
*Οινόπνευμα: 3,3%

Ο Parkin αναφέρει για τα αποτελέσματα: "Δεν περιμέναμε να... 

βρούμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ σημαντικό για την προστασία των αντρών κατά του καρκίνου και μεταξύ των γυναικών δεν περιμέναμε ότι η παχυσαρκία θα είχε μεγαλύτερη επίδραση από το αλκοόλ".
Να προσθέσουμε ότι οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για 14 παράγοντες κινδύνου συνολικά, από αυτούς ήταν και άλλες 3 διατροφικές συνήθειες που συσχετίζονται με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου: κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά), έλλειψη φυτικών ινών, και αυξημένη κατανάλωση αλατιού.
Το μήνυμα αυτής της έρευνας; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούυμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τον καρκίνο. Διατροφικά αυτό σημαίνει:
1. Να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
2. Να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος
3. Να αποφεύγουμε το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά κτλ)
4. Να καταναλώνουμε λιγότερο αλάτι
5. Να λαμβάνουμε περισσότερες (αληθινές-όχι τεχνητές) φυτικές ίνες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο British Journal of Cancer.

πηγή :
http://natofao.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου