Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Το μπρόκολο «σύμμαχος» στην πρόληψη της αρθρίτιδας;

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στο πανεπιστήμιο της East Anglia, με επικεφαλής την Dr. Rose Davidson, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρουν ότι ένα συστατικό, που βρίσκεται στο μπρόκολο θα μπορούσε πιθανόν να προλάβει ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της αρθρίτιδας. 

Πιο συγκεκριμένα η σουλφοραφάνη φαίνεται ότι επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου των αρθρώσεων, που προκαλείται από την αρθρίτιδα. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε αυτήν την ένωση, είχαν λιγότερα προβλήματα στο χόνδρο των αρθρώσεων από εκείνα, που δεν κατανάλωναν τροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη.
Η σουλφοραφάνη απελευθερώνεται στον οργανισμό, όταν καταναλώνουμε σταυρανθή λαχανικά , όπως το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και κυρίως όταν καταναλώνουμε μπρόκολο. Η επιστημονική ομάδα ανέφερε, ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η ουσία αυτή έχει αντιφλεγμονώδη δράση και μάλιστα εξετάζονται πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η παρούσα μελέτη , όμως (που συσχετίζει τη σουλφοραφάνη με δράση κατά της αρθρίτιδας), είναι η πρώτη μεγάλη μελέτη, για το θέμα αυτό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι η σουλφοραφάνη εμποδίζει την δράση ενζύμων που προκαλούν την καταστροφή των αρθρώσεων, σταματώντας ένα μόριο «κλειδί», που θεωρείται υπεύθυνο για τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Τα αποτελέσματα αυτά θα επιβεβαιωθούν και με μελέτη που θα γίνει σε ανθρώπους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Arthritis & Rheumatism».

πηγή : http://www.foodbites.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου