Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η καθιστική ζωή αφαιρεί χρόνια

Η καθιστική ζωή και η παντελής έλλειψη άσκησης έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την κακή κατάσταση της υγείας. Πλέον οι κακές αυτές συνήθειες συνδέονται και με την παχυσαρκία ενώ νεώτερες μελέτες δείχνουν πως, αυτές μας οι επιλογές, μπορούν να κόψουν χρόνια από τη ζωή μας!

Επιστημονικές έρευνες από την Λουϊζιάνα  που δημοσιεύτηκαν  στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» (AJE), οι οποίες στηρίχτηκαν σε περισσότερους από 123.000 εθελοντές, έδειξαν  πως η καθιστική ζωή μπορεί να απειλήσει τη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, οι εθελόντριες που περνούσαν 6 ώρες την ημέρα καθισμένες σε μία καρέκλα είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια 14ετία σε σύγκριση με όσες κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα. Αντίστοιχα, οι άντρες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες.
Ωστόσο, η αύξηση του κινδύνου ήταν πολλαπλάσια για όσες και για όσους και κάθονταν 6 ώρες στην καρέκλα και δεν γυμνάζονταν ποτέ ή γενικώς έκαναν όσα λιγότερα κινητικά πράγματα μπορούσαν μέσα στη μέρα: 94% για τις γυναίκες και 48% για τους άντρες!
Παρόμοια αποτελέσματα και από την Δανία
Εξίσου δυσοίωνα  είναι και τα πορίσματα που προέκυψαν και από μελέτη που έγινε στη Δανία. Σε αυτήν συμμετείχαν 5.000 άντρες, ηλικίας 40 έως 59 ετών. Όσοι από αυτούς περνούσαν ώρες ακίνητοι, κατά την διάρκεια της δουλειάς  (πάνω από 45 την εβδομάδα) και ταυτοχρόνως δεν είχαν καμία σχέση με  την γυμναστική, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά, μέσα σε τρεις δεκαετίες.
Αυτή η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Heart» και ένα άλλο σημαντικό εύρημά της είναι πως όταν οι εργασιομανείς άντρες γυμνάζονται συστηματικά, μειώνουν κατά 45% τις πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιά και κατά 38% τις πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια.

ΠΗΓΗ : http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου