Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Τα φρούτα προστατεύουν από το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Τα φρούτα είναι υγεία. Μια άποψη που η επιστήμονες του χώρου της διατροφής συνεχώς επισημαίνουν έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς ερευνητές στη Σουηδία ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για μια συχνά θανατηφόρα μορφή του αορτικού ανευρύσματος.

Με βάση λοιπόν μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Circulation , άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων - ως επί το πλείστον μήλα, αχλάδια και μπανάνες - ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ανεύρυσμα.

Η μελέτη, που διήρκησε 14 χρόνια, περιελάμβανε πάνω από 80.000 άτομα 46 -84 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση την ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που έτρωγαν κάθε μέρα. Κατά την περίοδο αυτή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1.086 άνθρωποι εμφάνισαν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, 222 εκ των οποίων ρήξη.
Σε σύγκριση με την ομάδα που έτρωγαν την ελάχιστη ποσότητα των φρούτων (λιγότερο από μία μερίδα ημερησίως), όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα (πάνω από δύο μερίδες) είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης ανευρύσματος και 43% χαμηλότερο κίνδυνο ενός που διερράγη .Επιπλέον, σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έτρωγε κανένα φρούτο, η υψηλή φρούτων ομάδα είχε 31% μικρότερο κίνδυνο ενός ανευρύσματος και 39% χαμηλότερο κίνδυνο ρήξης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου