Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Καφεΐνη και εξάρτηση : μια διαπιστωμένη γενική διαταραχή

Καφεΐνη και εξάρτηση : μια διαπιστωμένη γενική διαταραχή
Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ, το τσάι, την μαύρη σοκολάτα και στα καφεϊνούχα ενεργειακά ποτά, δημιουργεί μιας μορφής εξάρτηση όπως είναι διαπιστωμένο, ενώ η  αποτοξίνωση από την καφεΐνη είναι πλέον μια αναγνωρίσιμη διαταραχή, σύμφωνα με το πρόσφατα ενημερωμένο Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ).

Καφεΐνη και εξάρτηση : Η αποχή από την καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να κρατήσουν από λίγες μέρες έως μια εβδομάδα, ανάλογα με τον οργανισμό και τον βαθμό έκθεσης στην καφεΐνη.
1012227
Καφεΐνη και εξάρτηση:  τα συμπτώματα αποχής από την καφεΐνη
  • Συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα : υπνηλία, πονοκέφαλοι που ξεκινούν συνήθως «πίσω από τα μάτια» και εκτείνονται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής, απώλεια ή μεγάλη αύξηση της όρεξης, εκτεταμένη δίψα, σύγχυση, έλλειψη μνήμης, ευερεθιστότητα του συναισθήματος, αστάθεια βαδίσματος, ακόμα και προσωρινή κατάθλιψη,

  • Συμπτώματα από την όραση : θολή όραση, αδυναμία συγκέντρωσης του βλέμματος,

  • Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα : αύξηση της διούρησης, παρουσία κετονών στα ούρα, δυσκοιλιότητα, ναυτία ακόμα και εμετοί,

  • Συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα : γρηγορότερος καρδιακός παλμός, ταχυκαρδίες,

  • Συμπτώματα από το μυοσκελετικό σύστημα : πόνοι και δυσκαμψία στους μύες, αυξημένος μυϊκός τόνος,

  • Συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα : δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία,

  • Δερματικά συμπτώματα : κοκκίνισμα στα μάγουλα, κρύος ιδρώτας,

  • Γενικά συμπτώματα : Υπεργλυκαιμία, συμπτώματα σαν αυτά της γρίπης όπως βουλωμένη μύτη, ιγμορίτιδα.
 kafeini-diaitologia-gr1
Όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε μανιωδώς ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, τόσο εξαρτόμαστε από αυτά, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στην σημερινή εποχή, αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων από τις νεαρές ηλικίες αλλά και από τους αθλούμενους, ακριβώς λόγω της υπερδιέγερσης που προκαλούν στον οργανισμό. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή γιατί καφεΐνη και εξάρτηση είναι δυο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες. Μέτρον άριστον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου