Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τα φάρμακα για το στομάχι ενοχοποιούνται για πνευμονίες

Τα φάρμακα για το έλκος ή την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσουν πνευμονία και όσοι ασθενείς τα χρησιμοποιούν συχνά θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, τονίζουν οι επιστήμονες.
Τα φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή οξέων από το στομάχι ανήκουν βασικά σε δύο κατηγορίες:

Aναστολείς της αντλίας πρωτονίων . Oι ανταγωνιστές της αντλίας πρωτονίων αποτελούν σημαντικό θεραπευτικό όπλο εναντίον του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Στη κατηγορία αυτή ανήκουν τα φάρμακα: Ομεπραζόλη, λανσοπραζόλη, παντοπραζόλη και ραμπεπραζόλη. Εκτός της χρήσης τους στο πεπτικό έλκος οι ανταγωνιστές της αντλίας πρωτονίων χρησιμοποιούνται ως φάρμακα εκλογής σε βαριές οισοφαγίτιδες, που συνήθως, δεν ανταποκρίνονται στους H2-ανταγωνιστές.
H2-ανταγωνιστές : Oι H2-ανταγωνιστές χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική αντιμετώπιση του έλκους και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα φάρμακα αυτά είναι: Σιμετιδίνη, ρανιτιδίνη, φαμοτιδίνη, νιζατιδίνη και ροξατιδίνη. Δεσμεύουν τους H2-υποδοχείς της ισταμίνης και αναστέλλουν την έκκριση οξέος από τα τοιχώματα του στομαχιού.
Σε ασθένειες όπως το έλκος του πεπτικού συστήματος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα εν λόγω φάρμακα βοηθούν μειώνοντας την οξύτητα του γαστρικού περιεχομένου. Ανακουφίζουν τους ασθενείς από τα συμπτώματά τους και συμβάλλουν σε γρηγορότερη ανάρρωση.
Μια από τις ανεπιθύμητες συνέπειες της δράσης των φαρμάκων αυτών, είναι η μείωση της τοπικής άμυνας στο στομάχι με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται παθογόνα βακτηρίδια και ιοί. Τα μικρόβια που πολλαπλασιάζονται προέρχονται συνήθως από τη στοματική κοιλότητα.
Επειδή οι παθήσεις για τις οποίες δίνονται φάρμακα που καταστέλλουν την παραγωγή οξέων από το στομάχι είναι πολλές και επειδή τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπάρχουν ανησυχίες ότι παθήσεις όπως η πνευμονία και άλλες μολύνσεις, πιθανόν να αυξάνονται στους ασθενείς που τα λαμβάνουν.
Για να διαλευκάνουν περισσότερο το εν λόγω ζήτημα, ερευνητές από την Ολλανδία, εξέτασαν σε 364.683 ασθενείς τη σχέση μεταξύ της χορήγησης φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή οξέων από το στομάχι (αναστολείς αντλίας πρωτονίων και H 2 ανταγωνιστές) και πνευμονίας. Η έρευνα διήρκεσε από το 1995 έως το 2002. Από το σύνολο των ασθενών κατά την περίοδο της έρευνας, 5.551 προσβλήθηκαν από πνευμονία. Οι 477 ανέπτυξαν την πνευμονία κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λήψη των φαρμάκων που μείωναν την παραγωγή οξέων από το στομάχι.
Συνολικά οι γιατροί συμπέραναν ότι τα εν λόγω φάρμακα αυξάνουν κατά 27% τον κίνδυνο προσβολής από πνευμονία.
Στους ασθενείς που ελάμβαναν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, ο κίνδυνος για πνευμονία εκτός του ότι ήταν μεγαλύτερος, αυξανόταν με την αύξηση της δόσης του φαρμάκου.
Η σχέση μεγαλύτερης δόσης και μεγαλύτερου κινδύνου δεν παρατηρήθηκε για τους H 2 ανταγωνιστές).
Τα συμπεράσματα της εργασίας των Ολλανδών γιατρών είναι πολύ σημαντικά και δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ο αριθμός των ασθενών στους οποίους χορηγούνται αναστολείς αντλίας πρωτονίων και H 2 ανταγωνιστές, είναι μεγάλος σε όλο το δυτικό κόσμο. Επιπλέον πολλοί ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν από δυσπεψία ή οισοφαγίτιδα ξεκινούν μόνοι τους τη θεραπεία προκειμένου να ανακουφιστούν από τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι Ολλανδοί προτρέπουν τους ασθενείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και πάντα να τα λαμβάνουν με ιατρική συμβουλή.

http://www.health4you.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου