Ήρθε
από την Ανατολή, εγκαταστάθηκε στη Μεσόγειο, απλώθηκε σύντομα στο Βορρά
και ταξίδεψε με τον Κολόμβο στο Νέο Κόσμο. Ιταλοί και Έλληνες τον
αγαπούν όσο κανένα άλλο αρωματικό, για το… βαρύ γλυκό άρωμά του και την
πιπεράτη όσο και δροσερή του γεύση.
Το καλύτερο φλερτ Οι ποικιλίες του βασιλικού ξεπερνούν τις 60, μικρόφυλλος, πλατύφυλλος, γιγαντόφυλλος, πράσινος, πρασινομόβ, μοβ-μαύρος. Όσο πιο σκούρος, τόσο πιο πιπεράτος σε άρωμα και γεύση. Στο… φλερτ με τη βασίλισσα του καλοκαιριού, την ντομάτα, τον συναγωνίζεται ο μαϊντανός, που πάει με όλα, αλλά ωχριά μπροστά στις χάρες του βασιλικού, που εξιτάρουν τις αισθήσεις.
Οι συμπάθειες & οι αντιπάθειές του Ο βασιλικός δεν μπλέκει με τα αρωματικά του βουνού (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), αλλά τα αντικαθιστά επάξια! Με το στιβαρό του άρωμα κόβει τη μυρωδιά των λευκών τυριών, εξευγενίζει το σκόρδο, γίνεται εξωτικός με κάρδαμο, γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο, δεν πολυπάει με βανίλια ή κανέλα, ενώ συνοδεύει… ιπποτικά την αέρινη, λεμονάτη λουίζα! Το τσάι του είναι άριστο ορεκτικό. Αρωματίζει εκλεκτά ξίδια, λάδια και κρασιά, ποτά χωρίς άρωμα (ρακή, βότκα) και δίνει στα σπιτικά ηδύποτα αρωματική και γευστική σπιρτάδα, μαζί με μια ανεπαίσθητη πικράδα, για να μη λιγώνουν.
Για να γίνει φουντωτός & καμαρωτός Είναι φυτό μονοετές, ζει από άνοιξη έως και φθινόπωρο. Φυτεύεται με σπόρους, όμως είναι καλύτερο να αγοράσετε φιντάνια από φυτώρια και να μεταφυτέψετε 2-3 μαζί σε πλατιά γλάστρα. Έτσι θα αποκτήσετε ένα φουντωτό φυτό, που πιάνει εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα κάτω από τον ήλιο με άφθονο πότισμα. Για να φουντώσει, κόβετε λυγερά κλωνάρια που, αν τα βάλετε στο νερό, σε 1-2 εβδομάδες θα αναπτύξουν ρίζες και μπορούν να φυτευτούν. Ιούλιο-Αύγουστο ο βασιλικός «στολίζεται» με άσπρα ή άσπρα-μοβ ανθάκια. Για να μην «ξυλιάσει», πρέπει να κόβονται οι ανθισμένες κορυφές. Από Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ο «χειμωνιάτικος» βασιλικός, που με φροντίδα αντέχει έως τις γιορτές.
Πώς θα τον συντηρήσεις Συλλέγεται – πριν και κατά την ανθοφορία -, πλένεται, στεγνώνεται και, όταν αποξηρανθεί, φυλάσσεται μέσα σε βάζα, στα ντουλάπια. Γεμίζουμε καθαρές γυάλες με πλυμένα και καλοστεγνωμένα πλατιά φύλλα βασιλικού, τα σκεπάζουμε με λάδι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Λαϊκή ιατρική Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τη χρήση του βασιλικού για την αντιμετώπιση της δυσουρίας. Τα πολτοποιημένα φύλλα του βασιλικού χρησιμοποιούνταν κατά παράδοση για τη θεραπεία των δηγμάτων από έντομα και φίδια. Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο. Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση του βρέφους λέγανε ότι “οι γυναίκες μασάνε φύλλα βασιλικού για να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού γάλατος’. Ο βασιλικός χρησιμοποιούνταν επίσης και στην αρωματοθεραπεία.
Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού Τo αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.
Φυσικές συνταγές
Πέστο Τζενοβέζε Απογειώνει τις αισθήσεις. ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ Με μπόλικο βασιλικό, κιμά, ντομάτα και σκόρδο γίνεται μια… αχτύπητη μπολονέζ. Απολαυστική ανάπαυλα από τη χωριάτικη, η σαλάτα βασιλικού, ντομάτας, μοτσαρέλας, με παρθένο ελαιόλαδο, ήπιο ξίδι από κρασί (όχι μπαλσάμικο) και 1 μικρό ποτηράκι με γκράπα.
ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Το είδα: users.sch.gr
και: www.iatronet.gr
http://www.proionta-tis-fisis.info
Το καλύτερο φλερτ Οι ποικιλίες του βασιλικού ξεπερνούν τις 60, μικρόφυλλος, πλατύφυλλος, γιγαντόφυλλος, πράσινος, πρασινομόβ, μοβ-μαύρος. Όσο πιο σκούρος, τόσο πιο πιπεράτος σε άρωμα και γεύση. Στο… φλερτ με τη βασίλισσα του καλοκαιριού, την ντομάτα, τον συναγωνίζεται ο μαϊντανός, που πάει με όλα, αλλά ωχριά μπροστά στις χάρες του βασιλικού, που εξιτάρουν τις αισθήσεις.
Οι συμπάθειες & οι αντιπάθειές του Ο βασιλικός δεν μπλέκει με τα αρωματικά του βουνού (ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι), αλλά τα αντικαθιστά επάξια! Με το στιβαρό του άρωμα κόβει τη μυρωδιά των λευκών τυριών, εξευγενίζει το σκόρδο, γίνεται εξωτικός με κάρδαμο, γαρίφαλο ή μοσχοκάρυδο, δεν πολυπάει με βανίλια ή κανέλα, ενώ συνοδεύει… ιπποτικά την αέρινη, λεμονάτη λουίζα! Το τσάι του είναι άριστο ορεκτικό. Αρωματίζει εκλεκτά ξίδια, λάδια και κρασιά, ποτά χωρίς άρωμα (ρακή, βότκα) και δίνει στα σπιτικά ηδύποτα αρωματική και γευστική σπιρτάδα, μαζί με μια ανεπαίσθητη πικράδα, για να μη λιγώνουν.
Για να γίνει φουντωτός & καμαρωτός Είναι φυτό μονοετές, ζει από άνοιξη έως και φθινόπωρο. Φυτεύεται με σπόρους, όμως είναι καλύτερο να αγοράσετε φιντάνια από φυτώρια και να μεταφυτέψετε 2-3 μαζί σε πλατιά γλάστρα. Έτσι θα αποκτήσετε ένα φουντωτό φυτό, που πιάνει εύκολα και αναπτύσσεται γρήγορα κάτω από τον ήλιο με άφθονο πότισμα. Για να φουντώσει, κόβετε λυγερά κλωνάρια που, αν τα βάλετε στο νερό, σε 1-2 εβδομάδες θα αναπτύξουν ρίζες και μπορούν να φυτευτούν. Ιούλιο-Αύγουστο ο βασιλικός «στολίζεται» με άσπρα ή άσπρα-μοβ ανθάκια. Για να μην «ξυλιάσει», πρέπει να κόβονται οι ανθισμένες κορυφές. Από Σεπτέμβριο κυκλοφορεί ο «χειμωνιάτικος» βασιλικός, που με φροντίδα αντέχει έως τις γιορτές.
Πώς θα τον συντηρήσεις Συλλέγεται – πριν και κατά την ανθοφορία -, πλένεται, στεγνώνεται και, όταν αποξηρανθεί, φυλάσσεται μέσα σε βάζα, στα ντουλάπια. Γεμίζουμε καθαρές γυάλες με πλυμένα και καλοστεγνωμένα πλατιά φύλλα βασιλικού, τα σκεπάζουμε με λάδι και τα διατηρούμε στο ψυγείο.
Λαϊκή ιατρική Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε τη χρήση του βασιλικού για την αντιμετώπιση της δυσουρίας. Τα πολτοποιημένα φύλλα του βασιλικού χρησιμοποιούνταν κατά παράδοση για τη θεραπεία των δηγμάτων από έντομα και φίδια. Το τσάι από βασιλικό βοηθάει στην πέψη και καταπραΰνει το έντερο. Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση του βρέφους λέγανε ότι “οι γυναίκες μασάνε φύλλα βασιλικού για να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού γάλατος’. Ο βασιλικός χρησιμοποιούνταν επίσης και στην αρωματοθεραπεία.
Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού Τo αιθέριο έλαιο του βασιλικού εξάγεται από ολόκληρο το φυτό, είναι σχεδόν διαφανές και έχει μυρωδιά που είναι γλυκιά και πικάντικη. Επηρεάζει σχεδόν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Τονώνει το νευρικό σύστημα, καταπολεμάει το στρες, το άγχος, την πνευματική κόπωση και βοηθά στη συγκέντρωση. Επιπλέον ανακουφίζει από το βήχα, τη γρίπη και το κρύωμα, την κατάθλιψη και την ατονία και καταπραΰνει τα τσιμπήματα από τα έντομα και τα φίδια.
Φυσικές συνταγές
- Για τον πονοκέφαλο: 2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο, συν 1 κουταλάκι μέλι μέσα σε λίγο νερό.
- Για την ψύξη στο κεφάλι: εισπνοές καυτού αφεψήματος.
- Για τους πονεμένους μυς: μασάζ με λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο διαλυμένες μέσα σε αμυγδαλέλαιο.
- Για τη φαγούρα: κοπανισμένα φύλλα σε γάζα, που τοποθετείται πάνω στο ερεθισμένο δέρμα.
- Για τα τσίμπημα εντόμων/σκορπιών: τρίψτε νωπά φύλλα πάνω στο τσίμπημα.
- 2 πακέτα πέστροφα καπνιστή
- 1 πακέτο ταλιατέλες
- 1 κουτί κρέμα γάλακτος (15% λιπαρά)
- 1 βαζάκι χαβιάρι σολομού (μαύρο ή κόκκινο)
- 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 κούπα ψιλοκομμένος βασιλικός
- λίγο ρούμι (προαιρετικά)
- 100 γραμμ. τριμμένη παρμεζάνα
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι/μοσχοκάρυδο, ελάχιστο αλάτι
Πέστο Τζενοβέζε Απογειώνει τις αισθήσεις. ΥΛΙΚΑ για 3-4 άτομα
- 1 πακέτο σπαγγέτι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα βασιλικός
- 1/2 κούπα κουκουνάρι
- 3/4 κούπας παρθένο ελαιόλαδο (καλύτερα αγουρέλαιο)
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα nαλατοπίπερο
ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ Με μπόλικο βασιλικό, κιμά, ντομάτα και σκόρδο γίνεται μια… αχτύπητη μπολονέζ. Απολαυστική ανάπαυλα από τη χωριάτικη, η σαλάτα βασιλικού, ντομάτας, μοτσαρέλας, με παρθένο ελαιόλαδο, ήπιο ξίδι από κρασί (όχι μπαλσάμικο) και 1 μικρό ποτηράκι με γκράπα.
ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Το είδα: users.sch.gr
και: www.iatronet.gr
http://www.proionta-tis-fisis.info
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου