Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Η υγρασία μας …κάνει το κεφάλι «κουδούνι»

Μήπως τις τελευταίες ημέρες νιώθετε ότι σας ταλαιπωρούν πιο συχνά οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες; Μήπως ακούτε να αυξάνονται ανάμεσα στους φίλους σας τα κρούσματα ρινίτιδας, ιγμορίτιδας και οι πόνοι στις αρθρώσεις;
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτές τις εξάρσεις στα αυξημένα ποσοστά υγρασίας που επικρατούν στην ατμόσφαιρα  η οποία ταυτόχρονα ενοχοποιείται και για την επιδείνωση κάποιων καρδιολογικών προβλημάτων.

Όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση πονοκεφάλου. Έτσι, αν μετά από μια περίοδο κρύου και κακοκαιρίας, η θερμοκρασία ανέβει απότομα αρκετούς βαθμούς, τότε ο κίνδυνος για ημικρανίες αυξάνει, κάτι που όσοι υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους έχουν υποψιαστεί εδώ και καιρό.
Οι ειδικοί λένε πως για κάθε 2 βαθμούς Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία, παρουσιάζεται αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι όμως  τύπου ημικρανίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πονοκέφαλος επιτείνεται από το στρες, την έντονη άσκηση, το κάπνισμα, στην κατάχρηση καφέ και μερικές τροφές. Περίπου το 18% των γυναικών και το 6% των ανδρών υποφέρουν από ημικρανίες, που είναι πιο συχνές στους νέους και τους ηλικιωμένους. Ορισμένες τροφές, το αλκοόλ, το άγχος και μερικές ορμόνες θεωρούνται ότι είναι ανάμεσα στους παράγοντες που "πυροδοτούν" ένα πονοκέφαλο.
Πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό για οποιοσδήποτε νέο πονοκέφαλο που είναι ασυνήθιστα έντονος ή διαρκεί περισσότερο από δυο μέρες. Σημαντικό επίσης είναι να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας αν αλλάζει η εικόνα του πονοκεφάλου σας-για παράδειγμα αν υπάρχουν νέοι παράγοντες που τον προκαλούν. Αν εμφανίσατε πονοκέφαλο μαζί με παράλυση, σύγχυση, πυρετό ή ακαμψία αυχένα χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου