Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

τεχνικές χαλάρωσης

Από το περιοδικό Holistic Life
Όταν ήμασταν μωρά είχαμε ελάχιστη επιδεξιότητα και μικρό έλεγχο πάνω στο νευρικό και μυϊκό μας σύστημα. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε ούτε τα έντερα, ούτε τα πόδια, ούτε τα χέρια μας. Σταδιακά, με την εμπειρία, την πρακτική και την προσπάθεια, μάθαμε να ελέγχουμε τους διάφορους μύες του σώματος μας. Από την άλλη μεριά όμως, όταν ήμασταν παιδιά δεν είχαμε καμιά δυσκολία να χαλαρώσουμε αμέσως τους μύες μας.
Μπορούσαμε να χαλαρώσουμε το σώμα μας οποιαδήποτε στιγμή και σ’ οποιαδήποτε στάση, τόσο πολύ, ώστε να γινόμαστε μια αξιαγάπητη μάζα από μαλακούς μύες και τρυφερό δέρμα. Μας σήκωναν και μας μετέφεραν από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς καν να ξυπνήσουμε. Μπορείτε να φανταστείτε να συμβαίνει αυτό σήμερα; Μάθαμε να σφίγγουμε τους μύες μας για να ενεργούμε στη ζωή, αλλά χάσαμε την ικανότητα να τους χαλαρώνουμε όταν θέλουμε.
Οι τεχνικές της βαθιάς χαλάρωσης δεν είναι τίποτα άλλο από διάφορες μεθόδους που σχεδιάστηκαν για να μας βοηθήσουν να βρούμε ξανά αυτή την παλιά ικανότητα να παραδίνουμε νου και σώμα σε μια κατάσταση βαθιάς και ειρηνικής ξεκούρασης. Μπορούμε να μάθουμε να χαλαρώνουμε συνειδητά το σώμα και το νου μας, όταν αισθανόμαστε την ανάγκη.
Η βαθιά χαλάρωση είναι η ιδανική λύση για τη νευρική ένταση και τα διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα που δημιουργούνται απ’ αυτήν, όπως οι πονοκέφαλοι, η υπέρταση, τα προβλήματα στα νεφρά, οι μυϊκές κράμπες, οι πόνοι στη μέση και οι διάφοροι τύποι άγχους και νευρολογικών προβλημάτων. Μπορεί να ξεπεράσει κανείς πολλές από τις ψυχοσωματικές ασθένειες με την τακτική πρακτική της βαθιάς χαλάρωσης. Επίσης είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναζωογονήσουμε ένα κουρασμένο σώμα. Είκοσι λεπτά βαθιάς χαλάρωσης σε ξεκουράζουν περισσότερο από δυο ώρες ύπνο.
Στη βαθιά χαλάρωση φέρνουμε το σώμα σε κατάσταση τέλειας χαλάρωσης ενώ χαλαρώνουμε το νου ακριβώς μέχρι το σημείο που βρίσκεται μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Δεν υπάρχουν ενοχλητικές σκέψεις ή νοητική δραστηριότητα, αλλά υπάρχει συναίσθηση του τι γίνεται γύρω μας και μέσα στο σώμα μας. Όλες οι νοητικές δραστηριότητες αφήνονται να περνούν μέσα από το νου χωρίς να δημιουργούν νοητικές εμπειρίες ή τη διαδικασία της σκέψης. Αυτό επιτρέπει στο νου να ξεκουραστεί βαθιά και στις ενέργειες του σώματος να ξαναϊσορροπήσουν.
Όταν κάνει κανείς τακτικά βαθιά χαλάρωση, μπορεί και αντιμετωπίζει με ηρεμία το περιβάλλον του. Η ένταση μαζεύει ένταση και η ηρεμία αυξάνει την ηρεμία.
Γενικές οδηγίες
1. Η θέση. Στην αρχή μαθαίνει κανείς να χαλαρώνει ξαπλωμένος, αλλά με τον καιρό μπορεί να μάθει να χαλαρώνει σε οποιαδήποτε στάση, φτάνει να μπορεί να συγκεντρωθεί. Η πιο εύκολη στάση είναι όταν βρίσκεται κανείς ξαπλωμένος ανάσκελα με τα χέρια και τα πόδια ανοιγμένα συμμετρικά. Οι παλάμες στραμμένες προς τα πάνω. Αν φέρει κανείς το πηγούνι προς το λαιμό, θα έρθει κι ο λαιμός σε ίσια γραμμή με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Είναι καλύτερα να σκεπαστεί κανείς με μια κουβέρτα ή ένα σεντόνι για να μη κρυώνει στη διάρκεια της χαλάρωσης. Καλό είναι να ειδοποιήσει αυτούς που βρίσκονται στο σπίτι ότι θα κάνει χαλάρωση και θα ήθελε να μην τον ενοχλήσουν. Αν πάλι, είναι μόνος στο σπίτι, ας χαμηλώσει το τηλέφωνο για να μην το ακούει.
2. Αναπνοές. Αρχίζετε αναπνέοντας πιο αργά και πιο βαθιά, ώστε να χαλαρώνει το σώμα όλο και πιο πολύ με κάθε αναπνοή. Αφού αναπνεύσετε για ένα διάστημα αργά, βαθιά και ρυθμικά, μπορείτε να αφήσετε την αναπνοή να γίνεται ελεύθερα και ασυναίσθητα.
3. Η χαλάρωση των μυών. Σε αυτό το σημείο αρχίστε να συγκεντρώνεστε στα διάφορα σημεία του σώματος, χαλαρώνοντάς τα συνειδητά. Χαλαρώνουμε ένα μυ, σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την ένταση που βρίσκεται εκεί ώστε ο μυς να ξαναβρεί τη φυσιολογική του κατάσταση που είναι η χαλαρωμένη. Χαλαρώστε τα δάχτυλα των ποδιών, τα πέλματα, τους αστραγάλους, τις γάμπες, τα γόνατα, τους μηρούς, τους γλουτούς και την περιοχή της λεκάνης. Κάντε το αυτό αργά και με συγκέντρωση, μένοντας στο κάθε σημείο για αρκετό διάστημα, ώστε να χαλαρώσει όσο γίνεται περισσότερο. Κάντε το αυτό σε όλο το σώμα, ανεβαίνοντας στην κοιλιά, το ηλιακό πλέγμα, τους μύες της πλάτης από τον κόκκυγα ως τον λαιμό, μετά στο στήθος, στους ώμους, στα μπράτσα, στους βραχίονες, στις παλάμες, στα δάχτυλα. Αφήστε μετά την προσοχή σας να ανέβει στον αυχένα, να χαλαρώσει όλους τους μύες. Χαλαρώστε όλο το πίσω μέρος του κεφαλιού και μετά το πρόσωπο, το σαγόνι, τη γλώσσα, τα μάγουλα, τους κροτάφους, τους μύες γύρω από τα μάτια, το μέτωπο και τελικά το πάνω μέρος του κεφαλιού. Η προσοχή σας μπορεί να κινηθεί μέσα στο σώμα σας αρκετές φορές, χαλαρώνοντας τους μύες κάθε φορά και πιο βαθιά. Προσέξτε ειδικά τους μύες του ηλιακού πλέγματος, του αυχένα και του μετώπου. Καθώς θα χαλαρώνετε αυτά τα κέντρα έντασης, θα αισθανθείτε να χαλαρώνει και όλη η περιοχή γύρω τους.
4. Το μέτρημα προς τα πίσω. Τώρα, το σώμα και ο νους σας έχουν χαλαρώσει αρκετά! Για να χαλαρώσετε πιο βαθιά, αρχίστε να μετράτε από το 10 ως το 1 αργά και με συγκέντρωση. Με κάθε νούμερο νιώστε να κατεβαίνετε σε βαθύτερα επίπεδα χαλάρωσης. Όταν θα φθάσετε στο νούμερο 1 θα είσαστε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
5. Η φύση. Μπορείτε τότε να μεταφερθείτε νοερά σε ένα όμορφο μέρος στη φύση και να νιώσετε γαλήνη, ασφάλεια και αρμονία. Εκεί, σ’ αυτό το νοερό τόπο, μπορείτε ν’ αρχίσετε να προβάλλετε στο νου σας τις θετικές εικόνες που εκφράζουν αυτό που θέλετε να γίνει στη ζωή σας.
6. Θετικές προβολές. Σε αυτήν την κατάσταση μπορούμε να οραματιστούμε θετικές πραγματικότητες σαν:
α. Τον εαυτό μας με υγεία και ζωντάνια.
β. Τους αγαπημένους μας με υγεία και ζωντάνια.
γ. Τον εαυτό μας ή τους άλλους με αυτοπεποίθηση και αυτοπαραδοχή.
δ. Τον πλανήτη μας με ειρήνη και αρμονία μεταξύ ανθρώπων.
ε. Τον εαυτό μας πετυχαίνοντας του στόχους μας.
Η δημιουργία θετικών σκέψεων διαμορφώνει θετικές πραγματικότητες.
7. Γυρίζουμε στην κατάσταση της εγρήγορσης και σταδιακά, όπως όταν ξυπνάμε από τον ύπνο, μπαίνουμε στην δράση σιγά σιγά.
Προσοχή
1. Αν έχετε μια ιστορία ψυχολογικών προβλημάτων ή παίρνετε ψυχοφάρμακα, ρωτήσετε τον γιατρό σας αν μπορείτε να κάνετε χαλάρωση.
2. Η χαλάρωση δεν επιτυγχάνεται με την προσπάθεια αλλά με το άφημα.
3. Καμιά φορά στην αρχή, η χαλάρωση προκαλεί την απελευθέρωση των εσωτερικών εντάσεων.
4. Στη χαλάρωση μπορούμε να στείλουμε θεραπευτική ενέργεια στο σώμα και στο νου.
Ρόμπερτ Ηλία Νατζέμυ


Read more: http://enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου