Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

H υπερκατανάλωση κρέατος αποτελεί απειλή για την μνήμη

Νέα στοιχεία που προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, βουτύρου και άλλων τροφίμων με κορεσμένα λίπη προκαλούν βλάβη στην λειτουργία της μνήμης. Αντιθέτως αυτά που είναι γνωστά ως «καλά» λιπαρά προστατεύουν την καλή λειτουργία της, στην πάροδο του χρόνου.


Η μεθοδολογία και τα πορίσματα της μελέτης
Τα δεδομένα προέρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου και αναλύθηκαν εκτενώς στοιχεία από 6.183 γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών. Πριν ξεκινήσει η μελέτη όλες αυτές οι γυναίκες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με αναλυτικές περιγραφές  για την διατροφή και τον γενικό τρόπο ζωής τους. Στην πορεία, για τα επόμενα 4 χρόνια, υποβάλλονταν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους.
Με βάση τα αποτελέσματα των τεστ, οι ερευνητές δημιούργησαν  ξεχωριστούς «πίνακες βαθμολογίας» για κάθε εθελόντρια, όπου καταγράφονταν όλες οι αλλαγές στη μνήμη, με το πέρασμα των ετών. Όσο πιο χαμηλή ήταν η συνολική βαθμολογία της, τόσο περισσότερο είχε εκφυλιστεί η μνήμη τους.
Πριν από την διεξαγωγή συμπερασμάτων, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μνήμη των γυναικών αυτών (π.χ συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες). Κατέληξαν λοιπόν,  πως όσες εθελόντριες κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λίπη, απέκτησαν  και χειρότερη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα αυτές που προτιμούσαν  τροφές όπως, κρέας, βούτυρο, κρέμα γάλακτος ή τηγανητά φαγητά είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν συνολική βαθμολογία στα κατώτερα επίπεδα. Αντιθέτως, όσες ανέφεραν πως έτρωγαν  περισσότερα μονοακόρεστα λίπη (αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στα αβοκάντο και στο ηλιέλαιο), είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες να συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία  στα συγκεκριμένα τεστ των ερευνητών.
Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπών και τρανς λιπαρών οξέων δεν φάνηκε να συσχετίζεται με αλλαγές στη μνήμη  ενώ δεν φάνηκε να παίζει ρόλο και η συνολική κατανάλωση λίπους.
Που καταλήγουν οι ειδικοί
«Όποιος θέλει να διαφυλάξει τις νοητικές λειτουργίες του, καλό είναι να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει ή να υποκαταστήσει τα λίπη στη διατροφή του, περιορίζοντας τα κορεσμένα και αυξάνοντας την κατανάλωση μονοακόρεστων λιπών», συνέστησε η Δρ. Ολίβια Ι. Οκερέκε, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του  Χάρβαρντ.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Annals of Neurology». Το κύριο εύρημα των επιστημόνων συνοψίζεται στο συμπέρασμα πως, στις περιπτώσεις επίδρασης στις νοητικές λειτουργίες, σημασία δεν έχει πόσα λίπη καταναλώνει κανείς αλλά σε ποιο είδους ανήκουν τα  λίπη αυτά.
«Η αντικατάσταση των “κακών” λιπών με “καλά” λίπη είναι μια απλή διατροφική αλλαγή που μπορεί να μας προστατεύσει από την εκφύλιση της μνήμης». Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η  έκπτωση της μνήμης μπορεί να αποτελέσει οιωνό της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων ανοιών.

http://www.health4you.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου