Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Βρογχίτιδα: Συμπτώματα, πρόληψη και αντιμετώπιση!

Η βρογχίτιδα είναι μια πάθηση συνηθισμένη όπως είναι και το κοινό κρυολόγημα. Διαβάστε παρακάτω πως θα αναγνωρίστε τα… …. συμπτώματα αλλά και τι να κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση.
Η βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από κάποια λοίμωξη που έχει προσβάλλει τους βρόγχους, οι οποίοι είναι οι κύριοι αναπνευστικοί οδοί των πνευμόνων.

Η βρογχίτιδα είναι φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματα της μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και να γίνουν χρόνια επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου. Υπάρχουν ωστόσο τρόποι για να την αποφύγετε ή αν χρειαστεί να την αντιμετωπίσετε.
Οξεία ή χρόνια; Η οξεία βρογχίτιδα διαρκεί μερικές μέρες, ενώ στην περίπτωση που κάποιος είναι καπνιστής μπορεί να διαρκέσει ακόμα και δύο βδομάδες. Η χρόνια βρογχίτιδα, από την άλλη, αρχικά εκδηλώνεται σαν απλός τσιγαρόβηχας, ο οποίος χειροτερεύει το Χειμώνα και είναι συνήθως πιο έντονος τις πρωινές ώρες. Συνοδεύεται από φλέματα και είναι έκδηλος τις περισσότερες μέρες του μήνα.
Το κάπνισμα, η έκθεση σε σκόνες, διάφορες ερεθιστικές ουσίες για τους πνεύμονες και η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της συγκεκριμένης πάθησης. Η βρογχίτιδα παρουσιάζει εξάρσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε ιογενείς λοιμώξεις, στην ατμοσφαιρική ρύπανση και σε αλλεργίες.
Συμπτώματα βρογχίτιδας
  • Βαθύς και έντονος βήχας 
  • Γκριζοκίτρινες βλέννες από τους πνεύμονες 
  • Δύσπνοια 
  • Πυρετός  
Τι να κάνετε μόνοι σας
  • Να πίνετε 7-8 ποτήρια νερό την ημέρα 
  • Να βρίσκεστε σε δωμάτια με υγρασία ή χρησιμοποιήστε υγραντήρα 
  • Μην λάβετε αντιβηχικά αν δεν συμβουλευτείτε γιατρό 
  • Για τον πυρετό πάρτε μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή ακεταμινοφένη (Η «τροφή» αντιμετωπίζε τον πυρετό σαν σύμμαχο και όχι ως «εχθρό», εκτός αν η κατάσταση «έχει ξεφύγει» με πολύ υψηλή θερμοκρασία ή για πολλές ημέρες συνεχόμενα: Πυρετός: βότανα και φυσικά γιατροσόφια!
  • Μην καπνίζετε ή μην βρίσκεστε σε χώρους που υπάρχει καπνός για να μην ερεθίσετε τις αναπνευστικές οδούς 
Πότε να πάτε στον γιατρό Η οξεία βρογχίτιδα υποχωρεί συνήθως σε λίγες ημέρες. Αν ωστόσο έχετε δύσπνοια, υψηλό πυρετό για 3-4 ημέρες, ο βήχας δε σταματάει μετά από 10 ημέρες και οι βλέννες γίνουν κίτρινες, πράσινες ή γκρίζες επισκεφτείτε τον ιατρό που σας θα σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αντιβιοτικά ή και εισπνεόμενα. 
Πώς θα πάρετε …ανάσα Ο μόνος ίσως τρόπος για να αποφύγετε τη βρογχίτιδα, είναι να σταματήσετε να καπνίζετε. Έπειτα από μερικές εβδομάδες από τη διακοπή του καπνίσματος, θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Επιλέξτε λοιπόν τη μέθοδο διακοπής καπνίσματος που σας ταιριάζει.
Στην περίπτωση που έχετε οξεία βρογχίτιδα, ο γιατρός πιθανότατα θα σας δώσει αντιβίωση.
Προσπαθήστε να βελτιώσετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας και να αποφεύγετε ερεθιστικές ουσίες που επιβαρύνουν το αναπνευστικό σας, όπως χημικά, βαφές, μη οικολογικά καθαριστικά κτλ.
Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, και την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αυξημένη. Να φοράτε την κατάλληλη μάσκα προσώπου και προστασίας, αν στην εργασία σας έρχεστε σε επαφή με χημικά ή άλλες ερεθιστικές ουσίες.
Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις: Αν είστε καπνιστής και έχετε περάσει την ηλικία των 40 ετών, συμβουλευτείτε το γιατρό σας κατά πόσο κρίνει σκόπιμο να κάνετε μια σπιρομέτρηση. Η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία, θα προλάβει την εξέλιξη της βρογχίτιδας.
Τροφές για γερά πνευμόνια Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για τους πνεύμονες καθώς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει τον βλεννογόνο των πνευμόνων, μειώνοντας ερεθισμούς και φλεγμονές. Θα τη βρείτε στα πορτοκάλια και τις πιπεριές.
Δείτε ακόμη: Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι!

Η βιταμίνη Ε από την άλλη πλευρά, βοηθάει στην προστασία από αναπνευστικά προβλήματα που έχουν την αιτία τους στη ρύπανση του περιβάλλοντος. Και η βιταμίνη Ε διαθέτει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τους πνεύμονες μας από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες. Θα τη βρείτε στο ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Στοιχεία από:  www.lifezone.gr www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου