Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Δίαιτες με βάση την ομάδα αίματος

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να χάσουμε βάρος πρέπει να αποφεύγουμε κάποια τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων τα οποία εξαρτώνται από την ομάδα αίματος μας. Κατά πόσο όμως μπορεί να εφαρμοστεί μια τέτοια διατροφή για όλη μας την ζωή και πόσο ασφαλής είναι για την διατήρηση της υγείας μας;
Η Θεωρία
Οι τροφές περιέχουν ειδικές ενώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων, τις λεκτίνες, οι οποίες αντιδρούν διαφορετικά όταν έλθουν σε επαφή με αίμα μίας συγκεκριμένης ομάδας. Τρόφιμα μη συμβατά με την ομάδα αίματός μας, δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή της ινσουλίνης, στην πέψη και γενικότερα στην ισορροπία των ορμονών, επιβραδύνοντας ταυτόχρονα το μεταβολισμό μας.
Έτσι μερικές από τις τροφές που θα έπρεπε να αποφεύγουν οι διάφορες ομάδες αίματος  προκειμένου να χάσουν βάρος είναι οι εξής:
ομάδα αίματος Ο
σιτάρι, ψωμί, ορισμένα όσπρια (φακές, φασόλια),αυγά, γαλακτοκομικά
ομάδα αίματος Α
Κρέας, γαλακτοκομικά
ομάδα αίματος Β
Σιτάρι, Σίκαλη, Κοτόπουλο
ομάδα αίματος ΑΒ
Κρέας, το σιτάρι, όσπρια (ρεβύθια, φασόλια)
Τι «υπόσχεται» η Δίαιτα;
Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης Δίαιτες υπόσχονται ότι όσοι ακολουθούν τον συγκεκριμένο τρόπο διατροφής θα:
  • Αδυνατίζουν χωρίς να πεινούν
  • Αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους
  • Ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα
  • Νιώθουν ευεξία
  • «Νικήσουν» το χρόνο επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης των κυττάρων
Η Ανάλυση
Μια τέτοια διατροφή έκτος του ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί είναι πολύ περιοριστική, δεν είναι ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά αφού αποκλείονται ορισμένα τρόφιμα.
            Παρατηρούμε πως στην ομάδα 0 (στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού) είναι κυρίως κρεατοφάγοι!
Είναι γνωστό και τεκμηριωμένο με μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών πως η υπερκατανάλωση κρέατος δημιουργεί προβλήματα στην υγεία όπως δυσλιπιδαιμίες.
Είναι γνωστό ότι για να μπορέσει μια γυναίκα να διατηρήσει την οστική της μάζα σε φυσιολογικά επίπεδα και να αποφύγει την οστεοπόρωση θα πρέπει να παίρνει τουλάχιστον δύο μερίδες ασβεστίου καθημερινά. Με βάση όμως την παραπάνω θεωρία τα γαλακτοκομικά απαγορεύονται για τα άτομα με ομάδα αίματος Ο και Α. Έτσι τα άτομα αυτά για να χάσουν βάρος θα πρέπει να πάθουν οστεοπόρωση, γιατί είναι ευνόητο ότι δεν μπορούν για μια ζωή να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου.
Επίσης τα άτομα με ομάδα αίματος Α καθώς και αυτά με ΑΒ θα πρέπει να αποφεύγουν και το κρέας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένα άτομο έχει σιδηροπενική αναιμία αφού μεγάλη ποσότητα αιμικού σιδήρου, που είναι η μορφή εκείνη του σιδήρου που απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον οργανισμό, βρίσκεται στα κόκκινα κρέατα; Παρατηρούμε δηλαδή ότι μια τέτοια διατροφή δεν είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες ή παθήσεις του κάθε ατόμου.
Οι λεκτίνες, που βρίσκονται στην πλειονότητα των φυτικών τροφών και ιδιαίτερα στα όσπρια παρουσιάζουν πράγματι ισχυρή αλλεργιογόνο δράση. Σύμφωνα με αυτά που υποστηρίζει η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, στα όσπρια υπάρχουν οι λεκτίνες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στον μυϊκό ιστό του ατόμων με ομάδα αίματος 0, ΑΒ. Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως, είναι πως μούλιασμα των οσπρίων καταστρέφει τα 2/3 των λεκτίνων τους, ενώ η το βράσιμο τους «εξουδετερώνει» κάθε ίχνος λεκτίνης που έχει μείνει. Άρα καταρρίπτεται και αυτός ο ισχυρισμός.
Υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν μεγάλη ποικιλία στο διατροφικό τους πλάνο για λόγους γεωγραφικούς (ζουν σε άνυδρες περιοχές ή σε περιοχές που δεν καλλιεργούνται εύκολα), θρησκευτικούς ή και οικονομικούς.
Για παράδειγμα υποσιτισμένοι πληθυσμοί σιτίζονται κύρια με σιτάρι ή χυλό δημητριακών. Αν ίσχυαν οι θεωρίες των τροφικών αλλεργιών ή της διατροφής με βάση την ομάδα αίματος τότε θα βρίσκαμε άτομα με ασυμβατότητα μεταξύ τροφής και ομάδας αίματος που θα ήταν παχύσαρκα.
Η διατροφή μας είναι το σύνολο των τροφίμων που καταναλώνουμε και η σχέση που έχουμε με αυτά! Η ποικιλία είναι αυτή που μας εξασφαλίζει την ικανοποιητική πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερη υγεία. Το ισχυρότερο όμως χαρακτηριστικό μιας διατροφής είναι η αντοχή της στο χρόνο, να μην μας πιέζει ψυχολογικά και πολύ περισσότερο να την απολαμβάνουμε. Αυτά τα χαρακτηριστικά απουσιάζουν παντελώς από την παραπάνω δίαιτα και επιπλέον δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να την στηρίζει. Οι εμπνευστές της πήραν ένα κομμάτι της βιοχημείας και διαστρεβλώθηκε όσο γίνεται.
Αν ίσχυε αυτό τότε θα είχε εξαφανισθεί το ανθρώπινο είδος.  Ανήκει στην τεράστια κατηγορία των προγραμμάτων που εμφανίζονται κατά δεκάδες κάθε χρόνο και υπόσχονται  και εκμεταλλεύονται την απόγνωση των ανθρώπων για ένα μαγικό τρόπο για γρήγορη απώλεια βάρους ή την εύρεση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου» για να δικαιολογήσουν το επιπλέον βάρος τους.
Πτυχιούχος Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Τζέκος Θωμάς

http://www.giatros-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου