Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Διατροφή και Νόσος Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Neurology, η διατροφή του ανθρώπου σχετίζεται άμεσα με την νόσο Αλτσχάιμερ. Στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης πραγματοποιήθηκε έρευνα και αποδείχτηκε πως διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φρούτα και λαχανικά βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Όπως η επιστημονική κοινότητα τονίζει, άνθρωποι που καταναλώνουν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην λειτουργία του εγκεφάλου, εμφανίζουν 40% μικρότερο κίνδυνο για ανάπτυξης της νόσου.

«Η επιλεγμένη διατροφή είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κάποιος τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», δήλωσε η Γιάν Γκου που ηγήθηκε της μελέτης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εφόσον δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας».
Μελέτες στο παρελθόν, αποδείκνυαν την  δράση ορισμένων τροφών και ουσιών για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, όμως στη νέα έρευνα μελετήθηκε το συνολικά το θέμα της διατροφής.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες τροφές όπως είναι τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά, ενώ αντίθετα πρέπει να προτιμώνται άλλες ουσίες, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12.
Η διάρκεια της μελέτης ήταν 4 χρόνια, και μελετήθηκε η διατροφή περίπου 2.150 ατόμων με μέση ηλικία άνω των 65 ετών πραγματοποιώντας ελέγχους για νόσο Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από τα άτομα αυτά, μονο τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.
Τα άτομα τα οποία εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, τρέφονταν με περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.
Όπως συμπέραναν οι επιστήμονες οι οποίοι είχαν και την ευθύνη της μελέτης, το όφελος ήταν διπλό με την συγκεκριμένη διατροφή. Από τη μια πλευρά, η διατροφή αυτή έμμεσα δρα προστατευτικά σε εμφράγματα και εγκεφαλικά και από την άλλη έχει δρα άμεσα καθώς οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά) προστατεύουν τον εγκέφαλο.

http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου