Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν από το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών.

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώθηκε κατά 32% για κάθε 200 γραμμάρια φρούτων που καταναλώνονταν καθημερινά, και κατά 115 για κάθε 200 γραμμάρια καθημερινής κατανάλωσης λαχανικών, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Stroke.’’


Ο ερευνητής Dr. Yan Qu, του Qingdao Municipal Hospital στην Κίνα, δήλωσε ότι η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής είναι σημαντική για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προβλημάτων στο γενικό πληθυσμό.

Ο Qu πρόσθεσε ότι συγκεκριμένα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συνιστάται επειδή απαντά στις μικροθρεπτικές και μακροθρεπτικές απαιτήσεις, καθώς και στις απαιτήσεις για ίνες χωρίς να προσθέτει σημαντικά στις γενικές απαιτήσεις ενέργειας.

Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μέχρι τα 600 γραμμάρια την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει το ποσοστό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 19% παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 20 έρευνες των προηγούμενων 19 ετών που περιλάμβαναν περισσότερους από 760.000 ανθρώπους.
Ο χαμηλότερος κίνδυνος φάνηκε σε ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ή αιμορραγικά και ήταν σταθερός στους άντρες και γυναίκες διαφορετικών ηλικιών.

Λόγω του σχεδιασμού της έρευνας, αυτή δεν μπορεί να δείξει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η αιτία της μείωσης στα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά μόνο ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και του χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων, καθώς και με ωφέλιμη επίδραση στο σωματικό λίπος, την περίμετρο μέσης, τη χοληστερόλη και τη φλεγμονή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική ‘Ενωση Καρδιολογίας.

Πηγές: ‘’Stroke.’’
http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου