Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Βιταμίνες vs Βιταμινούχα σκευάσματα, σημειώσατε 1!

Όλοι ξέρουμε πως οι βιταμίνες βοηθούν στην σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Οι τροφές που τρώμε μας χορηγούν τις βιταμίνες που χρειαζόμαστε, ωστόσο άλλες αποθηκεύονται και μεταβάλλονται σε λίπος και άλλες αποβάλλονται με τα υγρά του οργανισμού. Η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σχετίζεται με την λήψη των απαραίτητων για τον άνθρωπο βιταμινών, μέσω της σωστής κατανάλωσης τροφίμων. Τα βιταμινούχα σκευάσματα, εν αντιθέσει, μπορούν να βλάψουν την υγεία και να ενισχύσουν το ρίσκο του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Η λήψη βιταμινούχων σκευασμάτων πρέπει να γίνεται μόνο αν το επιβάλει γιατρός, σύμφωνα με την άποψη κας Ι. Αρσενοπούλου η οποία είναι γιατρός και η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτά τα σκευάσματα του εμπορίου «δεν είναι καραμέλες» ώστε να λαμβάνονται ελεύθερα. Την άποψη αυτή εξέφρασε στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.
Η κυρία Αρσενοπούλου επισήμανε πως μόνο ειδικός μπορεί να ορίσει την σωστή λήψη βιταμινών μέσω του διατροφολογίου και να εκτιμήσει αν χρειάζεται κάποιος να λάβει συμπλήρωμα βιταμινών και για πόσο διάστημα. Βάσει μελετών σε ανθρώπους, η «φυσική» λήψη αντιοξειδωτικών βιταμινών μέσω κατανάλωσης τροφών (π.χ. φρούτα και λαχανικά) λειτουργεί αποτρεπτικά στην δημιουργία καρδιαγγειακών νοσημάτων σε αντίθεση με τα συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών που δεν οφελούν πουθενά, όσο μεγάλη και να είναι η δόση λήψης. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, ευνοείται η αυξημένη θνησιμότητα λόγω εγκεφαλικών επισοδείων αλλά και η ένδειξη καρκίνου σχετίζεται με τη λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης Ε. Αξίζει να σημειωθεί πως και σε πειράματα που έγιναν σε ζώα, η χορήγηση βιταμινών είχε επίσης θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή τους υγεία.
Επίσης, να αναφέρουμε πως τα συμπλέγματα πολυβιταμινών δεν είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών κινδύνων αλλα ευνοούν την καταπολέμιση του καρκίνου. Ιδιαίτερα, το σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β6, Β9, Β12), θεωρείται πως μειώνει τα επίπεδα ομοκυστείνης με αποτέλεσμα να δρα προστατευτικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Κλείνοντας, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως και η βιταμίνη D πιθανότατα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έχει παράλληλα ευεργετική δράση σε οστά, νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D παράγεται από τον ίδιο τον άνθρωπο όταν εκτείθεται σε δυνατή υπεριώση ακτινοβολία. Συμπερασματικά, η λήψη βιταμινών που δεν προέρχονται από συνθετική επεξεργασία και δεν αποτελούν συμπληρώματα διατροφής έχουν πιο ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
http://www.giatros-in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου